Citat:
În prealabil postat de caesar
Multumesc,asa am crezut si eu.Da,preotul este ortodox sau sa zic un ortodox foarte ecumenist.Acum 3 saptamani a venit in oras si episcopul ortodox al locului,am vazut la sf.liturghie ceva mai socant cand a venit momentul ca preotii sa se impartaseasca au primit de la episcop o bucata mare de paine taiata in forma triunghiulara si apoi au baut din sf.potir!?!Din cate stiu asa se face la catolici,nu?
|
La liturghia arhiereasca la care ai participat totul era normal dupa cum ai vazut. EPISCOPUL facand parte din treapta de sus a clerului inferior, este cel care da IMPARTASANIA atat DIACONILOR cat si PREOTILOR impreuna cu care slujesc. Preotii atunci cand slujesc cu diaconi au ei datoria sa le dea IMPARTASANIA acestora (atunci cand nu e episcop).
In momentul PROSCOMIDIEI preotul scoate un patrat din prescura avand initialele IS HS NI si KA (acesta se numeste AGNET) care dupa EPICLEZA ( sfintirea darurilor) devine in INSUSI TRUPUL Domnului. La cuvintele "Sa luam aminte sfintele sfintilor" episcopul sau preotul il ridica in sus si face cu el cruce deasupra discului apoi in taina spune :"Se sfarama si se imparte Mielul lui D-zeu, Cel ce se sfarma si nu se desparte,Cel ce se mananca si niciodata nu se sfarseste , ci pe cei ce se impartaseste ii sfinteste".
In acest timp rupe Sf. Trup in patru dreptunghiuri , pe fiecare fiind una din cele patru initiale. Particica pe care scrie IS o pune in potir facand cruce deasupra potirului si adauga apoi apa calda peste...particica cu HS se sfarama in atatea particele cati slujitori sunt la altar si slujesc ;apoi rand pe rand, in ordine (preotii iar apoi diaconii), vin in fata episcopului tinand palma dreapta peste stanga , si primesc in palma Sf. TRUP. Dupa rugaciuni, il consuma din palma iar apoi, tot in acea ordine vin in fata episc. care tinand potirul in mana le da si Sf. Sange.Urmeza ca dupa impartasire sa se adauge si celelalte particele NI si KA (din acestea sunt impartasiti credinciosii), apoi mirida Nascatoarei, apoi celelalte miride.
La sfarsit (dupa otpust), cel mai mic dintre slujitori (ca treapta ierarhica), consuma cu lingurita tot ce este in potir.
De mai sunt nelamuriri legate de ritualul liturgic , INTREBATI!!!