O intrebare...
Sa schimba putin subiectul . Nu reusesc sa deschid un nou post , deci il dau la reply aici .
In scoala generala am avut o profesoara de religie care imi amintesc bine , a intrat la clasa si ne-a spus ca ortodoxismul si romano-catolicismul sunt religii mantuitoare . A spus e un fel de a spune , ca imi aintesc ca ridica tonul cand spunea chetiunile astea . Peste cateva minute a spus ca romano - catolicii hulesc si alte chestiuni de genul asta . Acuma adevarul e ca nu stiu in ce ordine le-a spus , dar oricum era ecumenista , asa parea cel putin . tatal ei era preot si ucenic al parintelui Arsenie Boca . Nu vreau sa insinuez ca Arsenie Boca ar fi fost ecumenist . In conditiile date , o matusa de-a mea romano-catolica a mutir in credinta ei rom-cat pentru ca nu am avut puterea sa-i spun sa vina la ortodoxie , desi era bolnava de moarte . Apoi bunica , tot rom-cat , cu care am avut discutii pe tema asta si m-a intrebat " e mai buna ortodoxia ? " la care eu , in lumina celor spuse de profesoara , am ramas fara raspuns la asta . Apoi mi-a mai murit o matusa , tot rom - cat .
Profesoara in cauza a murit cu pruncul in pantece . Preotul care i-a cedat locul l-a catedra a murit de infarct .
Pe cealalta parte , am auzit de o alta profesoara care i-a provocat o psihoza unui copil zicandu-i ca toti care nu sunt ortodocsi sunt pacatosi si vor intra in iad . Copilul avea rude de diferite credinte , pe care le si iubea , si s-a speriat foarte tare .
In atari conditii , ca cele de mai sus , pentru ce sa se mai predea religia in scoli ? Unul zice una , altul zice alta , ambele prostii si cam in tonul celor de sus spun cam toti .
profesorii de religii .
Eu unul nu sunt impotriva religiei , absolut deloc , ba chiar o sustin , dar nici asa cum au facut profesorii de mai sus . Veti spune ca s-a decis asupra acestui subiect , dar trebuie sa discutam totusi aspectele acestea ale predarii religiei , ca sa nu innebunim toti dupa ce le platim lor facultati de teologie si masterate si doctorate prin strainatate .
.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni , incerc sa caut raspunsuri la framantarile mele care , iata , tin de peste un deceniu ( relativ la prima profesoara ) si , desi cred in Ortodoxie , parca uneori imi vine greu sa spun ca Biserica Ortodoxa actuala se mai ocupa de mantuirea oamenilor asa cum trebuie . Pe scurt , nu calea ( Crestinismul Ortodox ) e problema , ci cei care te calauzesc si cei care merg pe ea .
In ultimii ani am reusit sa pun mana pe arti bune despre Ortodoxie , poate am avut si lumina de la Dumnezeu sa iau in mana cartile bune despre Ortodoxie , dar oricat citesc , tot nu-mi iese din minte aplombul cu care profesoara mea de religie a facut afirmatia de mai sus . Asta pentru ca am auzit si credinta vine din auzite . eu pana acum nu am intalnit vreun preot in orasul meu natal care sa imi spuna ca doar Crestinismul Ortodox e cale mantuitoare , ba chiar din contra .
In atari conditii , ce ne facem cu pedarea religiei in scoli si tineretului ( includ aici si acel program " Hristos impartasit copiilor " ( sau tinerilor ) . Pentru ca daca il iei din gradinita si ii spui ca e totuna daca esti rom-cat sau ortodox si el creste asa , mai ales ca o aude de la un preot sau de la un teolog ortodox , ce va mai crede mai tarziu ? Si daca descopera ca a fost mintit ( Doamne da sa descopere daca e cazul ) , va mai avea el incredere in preotii si in teologii ortodocsi ? Va mai merge el la Biserica ca sa-l auda pe cutare sau cutare ecumenist cum il ridica in slavi pe papa ?
Va mai scriu pe aici in functie d inspiratia ulterioara sau de raspunsurile voastre .
Daomne ajuta !
|