Cred ca e important sa ne rugam impreuna. In ce priveste rugaciunea pentru altii, eu as fi mai retinuta. Eu nu am puterea rugaciunii atat de mare incat sa pomenesc multe nume. De asemenea am o retinere atunci cand se pune problema sa ma rog pentru cineva care are probleme foarte mari sau care nu se ingrijeste de propria mantuire. Chiar si Sfintii Parinti ne spun sa nu trecem la Sfanta Liturghie anumite categorii de persoane.
Chiar si duhovnicul meu m-a sfatuit sa fiu precauta in astfel de situatii si sa nu ridic sarcini mai mari decat pot sa le duc. De ce? Simplu. Cand legiunea de demoni a iesit din demonizatul vindecat de Iisus, a intrat in turma de porci, si nu s-a aruncat in mare decat impreuna cu aceasta. Razboiul nevazut este dur.
Este foarte frumos sa ne unim glasurile in rugaciune. Sa ne indemnam unii pe altii, sa ne gandim la aproapele nostru ca la noi insine, adica sa ne debarasam de resentimente. Un permanent gand bun pentru toti crestinii , pentru prieteni si pentru dusmani valoreaza cat o rugaciune. Si apoi chiar exista rugaciuni care ne invita sa fim alaturi unii altora. Dar asa, simplu, fara sa gandim: ,,Uite ce fapta grozava am facut!" De aceea, cine se roaga in taina si pentru altii si are aceasta putere bine face.
Sa nu-l lasam pe diavol sa rada de noi cu ispite de niciun fel, important e sa ne rugam. Parafrazandu-l pe parintele Paisie Aghioritul, as spune sa avem grija de mantuirea proprie si o mie se vor mantui in jurul fiecaruia dintre noi. Oricarui gand strain sa-i spunem: ,,Inapoia mea, satano!"
Sa fim atenti la ispita trufiei, sa ne cultivam smerenia in rugaciune si Dumnezeu pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Arhangheli si ale Tuturor Sfintilor ne va ocroti pe noi.
Sfantul Pavel cel Simplu, ucenicul Sfantului Antonie se ruga asa: ,,Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile parintelui Antonie, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
Sfantul Serafim de Sarov ne invata s-o facem partasa si pe Maica Domnului la rugaciunea inimii: Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Macar in a doua parte a zilei.
Iar Parintele Gabriel Nicu ne indemna sa ne adresam respectuos si sa nu uitam cu Cine vorbim in rugaciune. De aceea, eu spun: ,,Preasfinte Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si-ale Tuturor Sfintilor, miluiti-ma, pe mine, pacatoasa!
|