View Single Post
Vechi 29.03.2009, 20:30:05
doartemporar doartemporar is offline
Banned

Data înregistrării: 14.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
Fa mai intai diferenta intre sarbatorile CEREMONIALE iudaice si intre sarbatorile COMEMORATIVE care vin si aduc in fata omului un eveniment din viata lui Iisus...

Cred ca nu esti incuiat mintal ca sa-ti spun de ce sarbatorim Pastile, Cincizecimea, Floriile (ca tot se apropie ele acum)...
Tocmai ca fac diferenta intre sarbatorile CEREMONIALE iudaice si intre sarbatorile COMEMORATIVE. Asa cum incepusem sa spun in postul anterior, sarbatorile ceremoniale iudaice au fost desfiintate la cruce, deoarece si-au indeplinit menirea, erau doar "o umbra", doar conduceau catre Hristos, antetipul s-a intalnit cu tipul, mielul pascal junghiat il simboliza pe Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, etc. Deci sarbatorile CEREMONIALE si legea ceremoniala nu-si mai au rostul in noua dispensatiune. De exemplu Pastile nu mai au un rol didactic ca pentru iudei, nu ne mai arata ca Hristos va muri pentru pacatele noastre, El deja a facut lucrul acesta. Astazi, Hristos este Pastele noastre:

"Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi." (1 Cor.5,7)

La fel si cu sarbatoarea Cincizecimii...(de Florii eu nu am amintit nimic). Aceste sarbatori ceremoniale au fost instituite doar pentru spatiul iudaic.

Pe de alta parte, sabatul este un exemplu de sarbatoare COMEMORATIVA, este un memorial al Creatiunii. El transcede mozaismul, pt ca sabatul a fost facut pentru om, nu doar pentru iudeu:
"... Sâmbăta a fost făcut pentru om..." (Marcu 2,27)

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
FIECARE SECTA SI-A FACUT UN DUMNEZEU PERSONAL PE CARE SA-L CINSTEASCA ASA CUM SE CUVINE...AL VOSTRU E UNUL CORCIT, si din VT.si din NT
Dumnezeu este Acelasi, si in VT si in NT si va fi in veci, El nu Se schimba (Mal.3,6; Evrei 13,6; Iacov 1,17) si Il gasim revelat in intreaga Scriptura nu doar intr-un verset, carte, sau Testament.
"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos..." (2 Tim.3,16)
Reply With Quote