cunostinta mincinoasa = am cunostinta, dar nu de cele de folos sufletului ci mai degraba de cele ce imi aduc patimi si pacate, adica cunostinta mincinoasa...
uitarea = a uita de Dumnezeu si cele sfinte
nedeosebirea = a nu avea discernamant caci mintea mi-a fost pervertita si cred ca bine fac in timp ce rau fac si raul il vad ca bine
nesocotinta = nu socot, nu am trezvie ci ma arunc asa inainte ca un animal infometat, manat doar de instinct, nu si de ratiune si inima.
nelegiuirea = a face ceva in afara legii lui Dumnezeu, in afara poruncilor
faradelegea = a iesi in afara legilor firesti firii umane
robia = adica sa nu te lasi robit visarii, imaginatiei...
momeala draceasca = gandul cel rau, care uneori te si sperii de unde vine caci nu consideri ca mintea ta ar fi in stare sa gandeasca pana intr-acolo, si atunci il lovesti iute de piatra Hristos, sa scapi de el, sa nu-l lasi sa prinda cheag caci mai departe va duce la prinderea cu el si apoi la pacatul efectiv.
zabovirea = a zabovi, a sta asa tam-nesam, degeaba, sa zabovesti cu gandul, sa stai de vb cu el, dar si cu fapta...
boala sufletului = pai tot sufletul care nu are credinta este bolnav, tot sufletul care nu imbina cele trebuincioase si de folos lui, este bolnav.
neputinta mintii = prostia in care ma scald fiindca nu vreau sa ies din ea, ma complac, desi cu efort as reusi sa avansez cat de cat, insa ma inconjoara starea de akedie mai mult (akedie a mintii)
abaterea= a ma abate de la drumul cel bun...
calcarea = cred ca e vb a calca cuvantul dat sau a celor bune si de folos dar a si calca asa cu nerusinare peste tot ce-i sfant, ma duc asa inainte, calc peste toate...
neincrederea = a fi fara de incredere, fara de credinta, dar si sa fiu prea suspicios, adica nu nitel sceptic cum e normal, ci mult prea mult.
necunoasterea lui Dumnezeu = lipsa de iubire si a nu vedea din tot ce ne inconjoara ca Dumnezeu le-a adus la fiinta pe toate si nu au aparut de la sine
tagaduirea = a contesta, a nega etc cele ref la credinta, Dumnezeu
neretinerea = a nu fi interesat sa retii cele bune si de folos sufletului, trecand asa nepasator mai departe prin lectura sau nefiind atent cu mintea la cele de folos, la o predica etc
cutezanta = a cuteza peste masura, fara de smerenie, a cuteza mai presus de fire chiar, ridicandu-ma, inaltandu-ma prea sus, uitand ca de prea sus cazand si lovitura este mai dureroasa, cutez sa interpretez dupa mintea mea cea tampa fara a lua in calcul si alte posibilitati, mai ales a oamenilor cu har si duh sfant. Caci eu nimic sunt si mai cutez de unul singur, atunci cand eu nici de faza de asceza nu am trecut care dureaza ani si ani ?
ameteala = ma las ametit de placeri sub diverse forme, ma complac in acelea si ma ametesc cu gandul la ele, o betie "rea" in loc sa fie o betie "buna" - ma refer a te "imbata" cu cele duhovnicesti
|