si de teama de a fi prost inteles
Epistolele apostolului Pavel sunt actuale, exact cazul unui membru al comunitatii crestine care traia in incest cu mama sa este tratat in una dintre ele (nu ma-ndoiesc ca stiti care). In "Iata Duhovnicul", parintele Arsenie Papacioc trateaza pe larg cazul acesta si , nota bene, in momentul in care comunitatea a exclus din randurile ei pe acel incestuos si pe muma-sa, omul acela si-a dat seama de raul in care traia. Apostolul recomanda primirea inapoi in sanul comunitatii, ba chiar indeamna sa-i arate dragoste frateasca pentru a nu cadea in deznadejde din pricina gravitatii faptei. Cred ca pozitia adevarat ortodoxa este cea a apostolului. Nu stiu si nu inteleg de ce excluderea din comunitatea crestina nu insemna suficient lucru. Nu ma-ndoiesc o clipita ca cei ce sunt in aceasta conjunctura nu-si stiu pacatul, caci e un pacat "gros" cat o anaconda, nu e unul subtire si greu de sesizat ca vipera, ca fatarnicia, ca "ravna rea", ca perfida slava desarta, ca grija de multe. Si parca pe acestia, ultimii, Mantuitorul ii numeste "morminte varuite" si nu le da sanse sa vada Imparatia Sa. Atat prostituatele, incestuosii, cersetorii cat si zelotii, saducheii si fariseii sunt personaje colective biblice, or sa existe cat va fi lumea lume, Hristos nu ne-ar fi invatat despre ei daca la un timp anume din viata lumii, acestia vor disparea. Deasemeni, nici leacul ce L-a dat pentru boala asta nu va fi vreodata anacronic, intreaga scriptura este acum si pururea si-n vecii vecilor valabila. Doamne-ajuta!
|