Citat:
În prealabil postat de windorin
Iar ciucurele - "canaful", asa cum e numit in limbajul monahal - datorita faptului ca [COLOR=red]era folosit pentru stersul lacrimilor[/COLOR], ne aminteste ca ar trebui sa plangem pentru ca am ranit dragostea lui Dumnezeu, prin pacatele noastre. Pe langa aceasta, tinand cont ca inca din Vechiul Testament ciucureii erau utilizati ca decoratie pentru vesmintele sfinte, ei ne amintesc de traditia sacra la care participam prin folosirea siragului de metanii.
Recunosc ca am vrut sa rup acel ciucure, fiind sigur pe mine ca este inutil. Apoi am citi cele de mai sus si m'am rusinat, vazand cat rost este in toate cele pastrate de la Parinti. Au secat lacrimile iar rostul ciucurelui a fost si el uitat.
|
Fratele meu, eu asa prefer metania mea de canon, fara ciucuri! NU-mi place, am metanii cu ciucuri, dar mai ales ca am o metanie de 150 de noduri care o port la mana (infasurata pe sub maneca de la pulover) si daca as avea ciucure la ea, ar fi greu... e din Sf.Munte si asa imi place fara ciucuri! Ma folosesc de ea, mai ales la Biserica dar si la unele cursuri! O desfasor de pe mana si incep rugaciunea, bine, folosind-o discret! si in Biserica si la cursuri, iar cand merg pe strada, in buzunar! Metaniile cu ciucuri care sunt azi atat de "speciale" si ornamentate numai la "pocainta" nu te indeamna...

Deci daca as avea metanie de lana cu ciucure, NU l-as da jos, sau as putea sa imi pun, dar decat sa fiu FALS, adica sa il tin la metanie ca si cand as plange si eu nu plang, ma arat MINCINOS, mai bine nu pun, sau il tai!!! Asa ca mai bine sa fiu EU INSUMI si sa ma port in taina asa cum numai lui Dumnezeu Ii place! EU PREFER METANIA SIMPLA: NODURILE SI CRUCE!!! ATAT!!! Traditia asa este, dar eu ma stiu slab si cad repede in mandrie, deci mai bine ma feresc...
Mai bine sa ne ferim de a ne provoca mandria...