Bineinteles ca si cladirea bisericii are o valoare deloc de neglijat pe mai multe planuri. Te doare sufletul cand pierzi o icoana, darmite o biserica. Si totusi, nu sunt adepta proceselor de durata.
E greu sa iei o decizie astfel incat sa impaci pe toata lumea. S-ar putea sa existe biserici revendicate in care au slujit o vreme greco-catolicii, dar care n-au fost construite de ei sau au fost construite cu sprijinul celor trecuti in mod abuziv la greco-catolicism... Caci si acest aspect conteaza... Poate fi vorba si despre abuzuri, deci. Intr-o comuna din Ardeal situatia s-a rezolvat fara probleme. Greco-catolicii si-au construit o biserica modesta si n-au avut pretentii ca biserica mare sa le fie retrocedata. Nu stiu daca nu cumva s-au ajutat intre ei preotii celor doua biserici (greco-catolica si ortodoxa), caci totul s-a terminat foarte repede.
Saracii ardeleni abia au avut timp sa se obisnuiasca cu gandul ca sunt ortodocsi ca au si inceput smintelile. Caci multi de acolo s-au reintors la Ortodoxie dupa sute de ani, adica atunci cand s-a creat un climat favorabil. In perioada comunista greco-catolicii au suferit deoarece comunistii n-aveau chef sa mentina legaturile cu Occidentul prin ei. Si-atunci i-a marginalizat.
Numarul celor care plang acum dupa greco-catolicism nu e prea mare, dar orgoliile... ehei! Caci isi amintesc de perioada lor de glorie cand erau majoritari datorita prigoanei asupra ortodocsilor din timpul Imperiului Austro-ungar. Aici e buba. Iar Ortodoxia este din nou incercata mai acut in Ardeal ca in alte parti ale Romaniei.
Imi vine in minte o istorioara in care se vorbea despre doi calugari care petreceau in pustie si care dupa o vreme si-au dat seama ca nu s-au certat niciodata. Pe loc unul a inceput sa sustina ca un obiect care nu-i apartinea este al lui (probabil pentru a-i pune la incercare rabdarea celuilalt). Celalalt a evitat ispita, aprobandu-l si nu s-au certat nici atunci.
Si acum o alta fata a problemei. Da, sunt la moda retrocedarile. Si totusi, ortodocsilor cine le retrocedeaza bisericile arse ori daramate din perioada in care greco-catolicismul s-a impus cu forta in Transilvania? Pentru ei nu exista despagubiri, totusi? Ei n-au suferit? Ei n-au fost victime? Sfintii ardeleni o stiu mai bine, pe pielea lor... Ortodocsii au fost dintotdeauna prigonitori ai greco-catolicilor?
De aceea, cred ca e nevoie de multa intelepciune pentru a nu se face voia celui rau. Daca e sa dezgropam mortii, atunci trebuie sa-i dezgropam si pe unii si pe altii. Nu numai pe cei care aduc profit.
|