Citat:
În prealabil postat de liviu-sergiu
Domnule Vasinec tot simbolic e povestea asta de la care am inceput noi si la care vad ca ocolesti raspunsul?
Prietene, de atatea ori ti-am explicat in aceste versete povestite de Isus, ca mortii macar ca sunt morti, ei vorbesc , aud, au chinuri, dar tu mai luat la misto. Daca tu nu vrei sa-L crezi pe Isus , cum ai sa ma crezi pe mine? Cum poti considera tu aceste versete ca sunt simbolice? Daca tu cu inversunare contrazici cuvintele Lui Isus... atunci ma retrag si nu voi mai scrie niciodata pe acest forum (cu titlul de mai sus), pr ca totul este zadarnic.
|
Pilda bogatului nemilostiv din Luca 16:19-31, am mai discutat-o amandoi. Avem pareri total diferite. Eu nu sunt deloc de acord cu interpretarea dvs. Nici dvs. nu trebuie sa luati de buna interpretarea mea. Cum am mai spus, datoria fiecaruia este sa cerceteze.
Exista mai multe modalitati de ai prezenta cuiva un mesaj. Te poti folosi de fapte petrecute in realitate. Dar, cand acestea nu au efectul dorit, poti recurge si la povestiri care nu au avut loc dar care au ca scop prezentarea unui mesaj important.
In pilda bogatului nemilostiv, Domnul Iisus Hristos ne indeamna sa facem fapte de milostenie ca sa avem o rasplata buna. De asemenea, ne transmite ceva greu de crezut
"Daca nu vor crede pe Moise si prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva din morti" (Luca 16:31). Invieri din morti chiar au avut loc (foarte multe), dar asta nu a schimbat credinta oamenilor.
Dvs. luati strict literar povestirea Domnului Iisus Hristos si pierdeti mesajele care v-au fost transmise. Daca pilda bogatului nemilostiv reprezinta o zugravire a unor scene intamplate intocmai cum sunt descrise, am niste intrebari:
- in ce stare erau bogatul si Lazar dupa ce murisera. Daca erau suflete, de ce aveau parti trupesti si suferinte trupesti (nu va suparati ca repet aceasta intrebare)?
- se spune despre Lazar ca a ajuns in sanul lui Avram. Cat de mare trebuia sa fie sanul lui Avram pentru a-i primi pe cei binecuvantati? Sau erau primiti pe rand, cu programare?
- imaginati-va ca, in mod asemanator scenei din pilda bogatului nemilostiv, dvs. veti ajunge in sanul lui Avram. Cand sa va bucurati mai bine, vedeti in Locuinta mortilor, in chinuri, pe o persoana iubita (un parinte, o sora, un prieten bun). Cum va fi bucuria dvs. cand veti sti ca de cealalta parte, persoane dragi sunt chinuite?
- se stie ca au fost multe invieri. Unele facute inainte de venirea Domnului Iisus Hristos pe pamant. Altele, facute chiar de Mantuitorul. Altele facute de Sfintii Apostoli. De ce, nici unul din cei inviati din morti nu a povestit nimic despre locul in care a fost?
Stiu ca este nevoie de ceva imaginatie ca sa raspundeti la aceste intrebari. Dar, pentru dvs., Domnul Iisus Hristos nu are voie sa prezinte o scena imaginara, sub forma de pilda, pentru ca noi sa intelegem niste mesaje.
Puteti sa-i marturisiti Domnului Iisus Hristos:" Doamne, eu sunt unul din aceia care crede ca sangele mortului striga (asa ati inteles versetul in care Dumnezeu ii spune lui Cain: "Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine"-Facerea 4:10)".
Sfatul meu este sa nu cititi niciodata o fabula (sau alt gen literar asemanator). O sa intelelgeti ca animalele vorbesc si s-ar putea sa ajungeti la balamuc.
Ca incheiere: am vrut sa arat doar ca eu am cu totul alta parere. Repet: dvs. trebuie sa cercetati si sa credeti ceea ce vi se pare bun de crezut. Sper sa nu fiti suparat si sa continuati postarile.