View Single Post
Vechi 04.03.2009, 20:53:14
Veniamin Veniamin is offline
Member

Data înregistrării: 14.04.2006
Implicit

Miafizism: Din greaca mia=unul, una; physis=naturã - o singurã naturã compusã în persoana lui Hristos, Dumnezeu desavarsit si om desavarsit.
Exista insa o problema cu prefixul ,,mia" acesta. Din anumite surse, cum ar fi Britannica, spune ca ,,mia" ar insemna ,,acelasi"/,,aceeasi". Adica doua firi in persoana Mantuitorului in aceasi (singura) fire compusa. Nu in doua, ci in una si aceeasi.

Singura definitie pe care am gasit-o pentru [SIZE=1]Diafizism (si consider eu ca e gresita) ar fi aceasta: gr. dia=doi/doua; physis - fire, natura;. Eu stiam ca ,,duo" este doi, nu ,,dia". Poate reusesc sa intreb maine pe cineva mai priceput decat mine (ca doar mai trebuie sa invat si eu, nu numai razvan )[/SIZE]

Citat:
A propos, vad ca le luai cu drag apararea ereticilor miafiziti (copti) aici pe forum, cum ca nu toti ar fi suferit de erezia miafizitismului, ci ca unii dintre ei au fost condamnati pe nedrept de Sinodul IV Ecumenic. Vei fi fiind si tu unul dintre copti, dintre aparatorii ereziei miafizite?
Eu nu am spus asa ceva. Defapt daca ma uit la cateva postari mai sus observ ca aceste lucruri au fost spuse de catre valentin.viliga. Nu de catre mine!
Din postarea mea anterioara cred ca se deduce clar care este pozitia mea si credinta mea.
Citat:
Asta numesc eu confuzie..
Pai dupa cum a spus si venypad:
Citat:
Dar, nu are nicio obligatie fata de mine sa-mi zica de ce si-a ales acest nume
NU sunt padreVeny.
Imi amintesc ca la inceput am primit un mesaj privat in care eram intrebat daca sunt un oarecare parinte veniamin din cadrul bisericii BCOR parca, sau ceva cu traditionalisti (nu mai stiu exact cum suna), si am raspuns ca NU. Am mai primit apoi un mesaj cam cu acelasi continut la care nu am raspuns pentru ca deja dadusem un raspuns la primul mesaj. Nu am vrut sa ma repet aiurea.

Citat:
....De aceea am zis ca nu toti au fost condamnati pe drept de eres....
,
Aici este cazul si al maronitilor. Ei au fost crestini, s-a crezut despre ei ca sunt monofiziti, au ,,disparut" din istoria universala pentru cateva secole, pana la venirea cruciatilor (I cruciada - 1095), cand au afirmat ca ei niciodata nu au adoptat erezia monofizita, si au cerut sa intre sub autoritatea papei.
E un sambure de adevar si aici. Cat despre comuniunea actuala a bisericilor orientale, exista anumite discrepante intre dogmele (si hristologice) ale unora (spre ex armenii) si ale altora (ex coptii). Insa sunt doar particularitati.
Reply With Quote