Citat:
În prealabil postat de venypad
Asta numesc eu confuzie... Acum nu stiu cu care dintre membrii forumului vorbesti. Cu padreVeny, sau cu "Veniamin" celalalt? Dar, pentru a adauga cateva cuvintele, pana voi afla la ce persoana ai adresat intrebarea, fratia ta, as fae cunoscut fratiilor voastre, ca:
Din cate stiu eu, atunci la Sf. Sinod IV Ecumenic, conducerea satatului a impus Sfintilor Parinti (s-au i-au influientat) sa declare toata regiunea aceea ce fiind eretica. Astfel, nu toti erau, ci majoritatea. Dar, dintre cei ce au ramas din aceia, si care nu aveau parte cu erezia, atat de mult s-au suparat, incat nici nu au mai vrut sa auda de Patriarhia Ecumenica. Am cunoscut doi preoti din aceasta "semetie". Ei nu au erezia despre o singura fire a Domnului nostru Iisus Hristos, nu au epicleza schimbata, pe cand coptii nu mai fac amestecarea Sfintelor Taine cu Apa. Au aceleasi rituri si aceleasi Taine. Am vazut chiar si un Botez savarsit de acesti preoti. Fac cele trei afundar desavarsit si nu cu alte randuieli, ci aceleasi ca ale ortodocsilor.
De aceea am zis ca nu toti au fost condamnati pe drept de eres, ci la influientele statului. Acum, ca or avea si ei alte caderi sau schisme, nu stiu; dar, eretici nu sunt, in niciun caz! Nu ma refer la cei combatuti pe drept, batjocorind persoana Domnului nostru Iisus Hristos și refuzand credinta ce a adevarata in care se dogmatisesc cele doua firi ale Mantuitorului: dumnezeiasca si umana; "DUMNEZEU-OMUL" dupa cum este numit; ci ma refer la aceasta parte lipsita de erezie.
|
Cu userul "Veniamin" vorbeam, cel care ma indemna: "
Razvane, ma invata!".
Despre istoria ereziilor, chiar nu stiu prea multe, insa il indemnam pe acel "Veniamin la modul cel mai serios cu putinta care este sensul etimologic al cuvantului 'miafizitism', ca sa-mi pot face putina ordine in minte pe aceasta tema si sa nu-l mai confund cu ceva ce nu exista: ex. 'diafizitism', 'triafizitism', 'tetrafizitism', etc, etc.
Voiam ca acest user sa raspunda, nu userul "venypad', care stiu cine este.
Romeo