View Single Post
Vechi 26.02.2009, 22:38:50
Agkelos Agkelos is offline
Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cunostinta binelui si raului, din cate stiu, inseamna ca omul initial nu cunostea raul, ci numai binele, din moment ce toate erau bune pe atunci.
Se poate, dar la fel de bine se poate ca "cunoasterea binelui si a raului" sa nu fie decat o metafora pentru a sublinia ca "a cunoscut tot ce se poate spune". Nu cunosc termenul literar, dar se gaseste in romane de forma "au venit toti, mici si mari, la intalnire". Poate fi doar o figura de stil pentru a exprima ca nimic nu a scapat, ci totul a fost cunoscut de catre om. Intr-un final binele si raul nu il vom putea diferentia total niciodata, totul tine de interpretare.

Bineinteles, asta e doar o ipoteza care inca o iau in calcul pana cand adun suficienta informatie pentru a alege o varianta care are mai mult sens.

tigerAvalo9, tind sa iti dau dreptate pentru ca Iisus si-a prezentat calea cand omul a fost suficient de matur pentru a o intelege. Calea prezentata de Iisus e aceeasi cu legea veche doar ca la un nivel mai subtil, la nivel la care putem discuta de tendinte si responsabilitati nu doar de respectarea riguroasa a unor legi. Pot spune ca Iisus a pus mai multa greutate pe umerii oamenilor, oferindu-le mai multa responsabilitate. El nu a mai spus "Sa nu ucizi!" ci a spus ca "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!" e o lege la fel de importanta ca "Iubeste-l pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta!". El nu vine sa schimbe legea, dupa cum e si scris, ci a venit sa o implineasca si prin modul in care si-a prezentat calea a venit sa intareasca ceea ce se stia deja din Vechiul Testament printr-un punct de vedere mai personal. La cum vad lucrurile toata invatatura lui Iisus, chiar daca aparent e diferita, se leaga foarte strans de Vechiul Testament care e folosit ca piatra de temelie pentru informatia noua care trebuie asimilata. Consider ca trebuie sa studiem foarte serios Vechiul Testament daca dorim sa intelegem bine ce a vrut sa Iisus sa ne invete in Noul Testament.

alx, nu vreau sa par nesimtit, dar te-as ruga sa deschizi un alt topic pentru nelamuririle tale. Deja am fost acuzat ca vin aici ca sa fac scandal. Daca sunt asociat cu tine scopul meu, intelegerea, nu mai poate fi atins pentru ca voi fi considerat un scandalagiu ca oricare altul.
"Iata, Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii." - Matei 10:16
Reply With Quote