Infrânarea limbii ii aduce omului liniște și pace
Citind toată Evanghelia, te vei minuna , desigur, de tăcerea mea. Vei afla că am vorbit puțin, dar totdeauna bine și drept. Am vorbit Ingerului in odăița mea, am vorbit cu Fiul meu in templu, cu Elisabepa, când m-am intâlnit cu ea și am mai vorbit la nunta din Cana Galileii.
Mi-am păzit totdeauna limba mea, ca să nu spună nimic ce putea supăra pe Dumnezeu și pe oameni. Același lucru fă-l și tu, fiule, dacă vrei să te bucuri de pacea inimii. Cine ți-a adus până acum mai multe tulburări decât limba ta ? Când te trezești dimineața , nu-i adevărat că indată te gândești cu neplăcere la cuvintele nesocotite ce le-ai spus in ziua dinainte ? Bagă de seamă despre ce vorbești , in ce fel vorbești și către cine vorbești. Cântărește fiecare vorbă și gândește-te ce urmări poate avea. Omul ințelept nu vorbește tot ce-i vine in gură, ci numai ce se cuvine. Cu cât vei intrebuința mai puține cuvinte, cu atât vei fi socotit mai ințelept. Nu te obișnui a spune glume, pentru că fără să bagi de seamă vei spune in glumă și lucrurile serioase și nu te vei folosi cu nimic. <<< Va urma >>>