silverstar, sunt intru-totul de acord cu tine. Anul trecut mi-am inmormantat bunica si a fost exact cum spui tu despre socrul fratelui tau.
Nu am fost niciodata adeptul generalizarilor, insa astfel de lucruri si obiceiuri ma scarbesc, nu pentru ca ar fi crestine sau nu (pentru mine sunt toate la fel), ci pentru ca din moartea unui om se face o comedie trista, se recurge la tehnici si practici barbare, venite din negura timpurilor. Preotii nu intervin pentru a corecta aceste obiceiuri si nimeni nu-si pune intrebari. Cu totii se comporta ca niste roboti si repeta niste obiceiuri imprimate pe cortex.
Pentru mine, s-o vad pe bunica mea incojurata de femei care n-o mai vazusera de ani de zile dar care-si dadeau cu parerea despre ce si cum. M-am dus si le-am spus: "cu ce drept veniti voi si ne spuneti ce si cum sa facem? Stiti voi mai bine ca a doua mea mama cum a vrut sa moara si sa fie inmormantata? Ce autoritate v-a trimis aici sa puneti lucrurile in ordine? Unde e respectul fata de mort si unde va e mahnirea din suflet ca s-a dus? Pentru ca sunteti mai preocupate de obiceiuri pagane decat de faptul ca un om s-a stins!"
A fost trist. Si eu sunt trist ca locuiesc intr-o tara unde lumea cultiva si pastreaza aceste obiceiuri salbatice. Dar nu obiceiurile sunt problema, ci ignoranta oamenilor, complacerea lor in intuneric, faptul ca nu-si pun intrebari.
O rugaminte: crezi ca ai putea sa folosesti un font negru, ca toata lumea? Pentru mine, acel verde este obositor, cred ca si pentru altii.
|