Subiect: Versetul de azi
View Single Post
Vechi 14.02.2009, 13:02:24
studentu's Avatar
studentu studentu is offline
Member

Data înregistrării: 30.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit Apostolul zilei: Necazurile sunt accidente în drumul istoriei

[SIZE=2]„De aceea, nemaiputând răbda, noi am hotărât să rămânem singuri la Atena. Și am trimis pe Timotei, fratele nostru și slujitorul lui Dumnezeu și împreună-lucrător cu noi la Evanghelia lui Hristos, ca să vă întărească și să vă îndemne în credința voastră, ca nimeni să nu se clatine în aceste necazuri, căci singuri știți că spre aceasta suntem puși. Căci și când eram la voi, v-am spus de mai înainte că vom avea de suferit necazuri, precum s-a și întâmplat și știți prea bine. Pentru aceea și eu, fiind nerăbdător, am trimis ca să cunosc credința voastră, ca nu cumva să vă fi ispitit ispititorul și în zadar să ne fie osteneala. Acum însă, venind Timotei de la voi la noi și dându-ne vestea bună despre credința și dragostea voastră și că aveți bună amintire de noi totdeauna, dorind să ne vedeți; la fel și noi pe voi, de aceea, fraților, ne-am simțit mângâiați întru voi, prin credința voastră, în toată nevoia și strâmtorarea noastră.“ (I Tesaloniceni 3, 1-7)[/SIZE]

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că necazurile întăresc prieteniile și îndepărtează ura, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul vorbește despre sensul încercărilor, ca mijloace de probare și întărire a credinței. Privind astfel, nu ne mai poate revolta cuvântul Sfântului Pavel din fragmentul apostolic de astăzi, și anume că „suntem puși spre necazuri“. Acest cuvânt îl spune Apostolul care a suferit și a răbdat mult, dar și Apostolul care a căutat să cunoască rațiunea pătimirii sale. Totuși, este greu să spui unei persoane că necazul face parte din firescul vieții, deoarece caracteristica vieții umane este fuga de durere și căutarea plăcerii. În această fugă omul uită de Dumnezeu și de semeni, calcă totul în picioare pentru a obține o clipă de bucurie egoistă. În aceste momente intervine Dumnezeu, spunându-ne, prin încercările vieții, că nu suntem singuri, ci depindem și de alții, nu putem face nimic durabil fără Dumnezeu. În necazurile vieții găsim calea către vecin, iar el găsește umanul din el și îl face dumnezeiesc prin simplul gest al oferirii ajutorului. Necazurile ne trezesc și ne sensibilizează, dar ele nu sunt un scop al vieții, ci sunt accidente în drumul istoriei. Biserica, în rugăciunile ei, nu caută necazurile, ci, dimpotrivă, se roagă mult pentru îndepărtarea lor, dar prin acest gest al rugăciunii în vremea încercărilor arătăm că nu suntem nemulțumitori, ci suntem răbdători.
http://www.ziarullumina.ro/articole;...-istoriei.html