Acatistul Maicii Domnului, povățuitoarea copiilor(2)
[SIZE=3]Psalmul 142[/SIZE]
[SIZE=3]Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept îna intea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare: făcutu-m-a să locuiesc în în tu ne ric ca mor ții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine, și ini ma mea încremenită înlăuntrul meu. Adu su-mi-am aminte de zilele cele de demult; cu ge tat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâi ni lor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. De grab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă ase măn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimi nea ța mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi ca lea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjma șii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povă țu iască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăru iește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bu nătate de stâr pește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necă jesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.[/SIZE]
[SIZE=3]Slavă... Și acum...[/SIZE]
[SIZE=3]Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slavă Ție, Dumne ze u le. Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slavă Ție, Dumne ze u le. Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție![/SIZE]
[SIZE=3]Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă; bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului. (de 3 ori)[/SIZE]
[SIZE=3]Doamne miluiește (de 3 ori). Slavă... Și acum...[/SIZE]
[SIZE=3]Psalmul 50[/SIZE]
[SIZE=3]Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mi la Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale șter ge fă ră delegea mea. Mai vârtos mă spală de fă răde le gea mea și de păcatul meu mă cură țește. Că fără de legea mea eu o cunosc și păca tul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău îna in tea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cu vintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât ză pada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele cele smerite. Întoar ce fața Ta de către păcatele mele, și toate fără de le gile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta, și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale, și cu duh stă pâ nitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor în toarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dum ne zeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; ini ma înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgi si. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.[/SIZE]
[SIZE=3]Icoasele și condacele:[/SIZE]
[SIZE=3]Condacul I[/SIZE]
[SIZE=3]O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Fe cioa ră, care ai ascultat de atâtea ori dumneze ieș ti le învățături pe care le-a propovăduit Preaiu bi tul tău Fiu, aju tă-i pe toți părinții binecredincioși, ca și pe toți cei care au grijă de creșterea sufle tească și tru pească a copiilor, să priceapă cuvintele pline de putere ale Sfintei Scripturi, ca să se poată ruga ție: Po vățuiește copiii, Preasfântă Fe cioa ră, ară tân du-te Maică a celor care te cinstesc![/SIZE]
[SIZE=3]Icosul I[/SIZE]
[SIZE=3]Nu poate limba omenească să spună cuvinte mai minunate decât cele pe care le-a rostit Fiul tău, cuvinte care strălucesc ca niște făclii pe pa gi nile Evangheliei. Ca să îndrăgească aceste cu vin te, o, Născătoare de Dumnezeu, acoperă-i cu ha rul tău pe copii și pe cei care se roagă ție pentru ei:[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie săraci cu duhul, ca a lor să fie Împărăția cerurilor;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie flămânzi și însetați de dreptate, că așa se vor sătura;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie blânzi, că așa vor moș teni pământul;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie milostivi, că așa se vor milui;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie curați cu inima, că așa Îl vor vedea pe Dumnezeu;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii să fie făcători de pace, că așa fii ai lui Dumnezeu se vor chema;[/SIZE]
[SIZE=3]Povățuiește copiii, Preasfântă Fecioară, a ră tân du-te Maică a celor care te cinstesc![/SIZE]
|