Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Rugăciunea părinților
pentru copiii lor Doamne, Dumnezeule! Fiii pe care îi am sunt un dar al bunătății Tale. Tu ai făcut a se naște în mine simțământul care îi face scumpi inimii mele, simțământul dragostei părintești.
Ție îți închin copiii mei, Doamne! Bine voiește a le fi lor Părinte; eu sunt un neputincios muritor și fără de ajutorul Tău nu pot face nimic.
Tu, Cel ce dai hrană păsărilor cerului, Cel ce pă zești floarea ce răsare în mijlocul stâncilor, Pă rin te a toată lumea, binevoiește a îngriji și de co piii mei, ca să poată fi fericiți și în viața aceasta, și în cea viitoare. Ajută-mi să cultiv în ei bunătatea și printr-o bună creștere să îi fac folositori semenilor.
Dă-le lor, Doamne, înțelepciune, ca să cu noas că și să voiască binele. Dă-le lor comorile cele ce rești ale virtuții, că acestea sunt bo gății nepieri toa re. Nu cer pentru ei, Dumnezeul meu, bogății pă mântești care sunt supuse stricăciunii, ci Te rog să le dai trupuri sănă toase și iubitoare de osteneală, ca să poată câș tiga lupta împotriva relelor vieții. Păzește inimile lor de orice alune care păcătoasă și apără nevinovăția lor.
Rânduiește, Preabunule Stăpâne, ca ei să ajun gă prin harul Tău fii credincioși ai Sfintei noastre Biserici și să binecuvânteze Numele Tău în veci.
Doamne, Dumnezeule, iartă-mă că nu știu să cresc cum se cuvine acești copii pe care mi i-ai dă ruit. Iartă-mă, Dumnezeule, iartă-mă! În loc să învețe de la mine numai cele bune, copiii învață și cele rele și fără să vreau devin prilej de smin tea lă pentru ei. Degeaba îi sfătuiesc să facă binele și să țină poruncile dacă ei văd că eu nu le păzesc. De geaba îi îndemn cu vorbele dacă faptele mele nu sunt pe măsură.
O, cât sunt de vinovat în fața Ta și a lor! În loc să Te mărturisesc prin faptele mele, am făcut îm po trivă. Greu cu adevărat este pentru mine, pă că tosul, să cresc copiii cum trebuie. Cum va creș te un copil care nu a văzut în părinții săi pil dă de fapte bune?
Iartă-mă, Doamne, iartă-mă! Iartă-i și pe pă rin ții, pe moșii și strămoșii mei, pentru toate pă ca tele pe care le-au săvârșit, fiind prin ele pietre de poticnire pentru urmașii lor.
Îndreptează-mă pe mine, păcătosul, Doam ne, să duc o viață curată ca să-mi pot îndrepta co piii pe calea poruncilor Tale.
Să vină pacea Ta peste casa noastră, să vină pes te noi mila Ta, ca să sporim în fapte bune și în tot ce e bineplăcut Ție. Ca să petrecem cea laltă vreme a vieții noastre în pocăință și să dobândim în această viață darul Tău, iar în cealaltă, bucuria veșnică. Pentru rugăciunile Preabinecuvântatei Născătoarei de Dumnezeu și ale tuturor Sfinților Tăi. Amin.
Rugăciune pentru copilul
căzut în păcat Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ai venit în lume nu pentru cei drepți, ci pentru cei păcă toși, vino și în ajutorul fiului meu (numele), ri dicân du-l din căderea în care se află.
Nu-l lăsa pe el, Preabunule Doamne, să fie bat jo corit de diavol, nici să își întineze sufletul prin păcate și fărădelegi.
Cel ce Te-ai îndurat de Maria Egipteanca și din iubitoare de desfătări ai făcut-o iubitoa re de nevoință, iar pe vrăjitorul Ciprian, lepă dându-se de slujirea dracilor, l-ai arătat Arhi ereu încununat cu cununa muceniciei, vino în ajutorul fiului meu și ajută-l să se lepede de tot răul.
Știu că nici un păcat nu covârșește mila Ta. Dă-i lui putere să rupă lanțurile vrăjma șului prin lacrimi de pocăință. Dă-i lui gândul cel bun, să alerge la preot și să-și spovedească păcatele. Doamne, nu-l lăsa să se piardă.
Deznădejdea mă apasă și amărăciunea pentru căderea lui îmi tulbură inima. Suspină sufletul meu. Oare când vei veni în ajutor? Oare când ne vom bucura de milele Tale?
Miluiește-l, Iubitorule de oameni, miluieș te-l, Preadulce Iisuse. Nu lăsa făptura Ta să fie înghi țită de moarte, ci dăruiește-i să se umple de harul Tău. Ca văzând marea Ta dragoste de oameni, să Te iubească din toată inima sa și să Te slăvească în vecii vecilor. Amin.
(Dacă rugăciunea se citește pentru fiică,
se va citi cu schimbările cuvenite.) Rugăciune către Sfântul
ocrotitor al copilului O, Sfinte al lui Dumnezeu (numele), care te-ai arătat vas ales al Duhului Sfânt, tu, care ai fost rânduit de Ziditorul lumii să fii ocrotitor al acestui copil care îți poartă numele din clipa în care a devenit fiu al Bisericii, lumi nându-se cu Sfântul Botez! Nu am cuvinte să laud viețuirea ta cea sfân tă, nu mă pricep să-ți mulțumesc pentru ajutorul pe care i-l dai, dar mărturisesc credința mea în puterea ocrotirii tale.
Sfinte, care în chip nevăzut îi ești pavăză îm po tri va relelor vrăjmașului, ascultă și umila mea ce re re. Învață-l să iubească rugă ciunea, Biserica, să-și iubească aproapele. În vață-l să ducă o viață cu rată și sfântă. Să-i fii alături în toate clipele vie ții sale, în toate bucuriile și necazurile.
Să-i fii povățuitor tainic până la ultima suflare, iar la Înfricoșătoarea Judecată să mijlo cești la Dumnezeu pentru mântuirea lui ca în vecii ve ci lor să Îl slăvească pe Atotputernicul Dumnezeu, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh. Amin.
Rugăciune pentru copilul bolnav Te rugăm, Doamne, vindecă durerea acestui co pil, robul Tău (numele). Alungă de la el toată boa la și toată neputința. Tu, Care ești doctor al sufletelor și al trupurilor, arată și acum puterea milostivirii Tale.
Vindecă-l pe el, Preasfântă Născătoare de Dum nezeu, cu rugăciunile pe care le înalți înaintea Fiului tău și Dumnezeului nostru.
Vindecați-l pe el, Sfinților care ați primit de la Dumnezeu darul tămăduirii și ați vindecat mul țime de bolnavi.
O, Doamne Iisuse Hristoase, primește puți na noastră rugăciune pentru copilul acesta (numele), stinge-i focul ce l-a cuprins, încetea ză-i boala, ri di că-l din patul durerii, întru slava Numelui Tău. Că Tu ești Cel care vindeci neputințele, Hristoase Dumnezeule, și Ție slavă Îți înălțăm în vecii veci lor. Amin.
Rugăciune pentru luminarea minții Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, luminează mințile copiilor noștri cu harul Tău cel dătător de viață. Tu, Care dai celor în țelepți înțe lep ciunea și celor pricepuți priceperea, trimite peste ei Duhul Tău cel Sfânt, dătătorul înțelepciunii, al cunoștinței și al înțe legerii.
Tu i-ai luminat pe aleșii Tăi în toată vremea. Tu i-ai insuflat pe cei trei mari dascăli ai lumii și Ie rarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cu vântătorul și Ioan Gură de Aur, de s-au arătat vase alese ale sfințeniei, răspân dind în lume dreap ta credință. Tu ai luminat-o pe Sfânta Mare Muce ni ță Ecaterina, și ea a ru șinat mulțimea ritorilor păgâni.
Tu, Doamne, luminează-i și pe copiii noștri (numele), ca să învețe cele bine plăcute Ție și să se umple de cunoștința adevărului. Dă-le lor știință, pricepere, răbdare și chibzuință. Să nu primească ei cunoștințe pierzătoare de suflet, nici să învețe ce e urât lui Dumnezeu. Fă-i ascultători față de das călii care îi învață cele bune și sârguincioși în îndeplinirea celor ce li s-au rânduit. Iar la vremea po trivită, Doamne, ajută-i să găsească locul în care să folosească cele pe care le-au învățat și să muncească spre binele lor și spre folosul aproape lui. Tu îi osân dești pe cei care își îngroapă talanții și îi binecuvântezi pe cei care îi înmulțesc cu pricepere. Rânduiește-le Tu, Doamne, Cel ce rându iești toate spre mântuire, unde să muncească, ce să muncească și cum să muncească.
Dă-le lor, Doamne, spor în toată lucrarea cea bună și-i întărește în credință ca să Te mărturisească printr-o viețuire curată până în ultima clipă a vieții lor. Amin.
|