Citat:
Īn prealabil postat de costel
"Taranii gandeau altfel decat noi. Lucruri pe langa care trecem nepasatori aveau, pentru ei, o semnificatie deosebita. De exemplu, ei imparteau lucrurile in "curate" si "necurate". Si locul unde construiau casa trebuia sa fie "curat" si se sfintea inainte de constructie. Fatada casei era orientata mereu spre sud sau est, adica spre rasarit. Faceau ferestre mai ales spre sud sau est, niciodata spre nord, aflat mereu in umbra.
Casa avea o camera si o tinda sau doua camere cu tinda. Locuiau intr-o singura incapere, parinti si copii laolalta. In a doua camera, "casa frumoasa" sau "casa mare", se pastrau obiectele de valoare si zestrea fetelor. Tot aici aveau loc marile evenimente din familie: sarbatoarea Pastelui si a Craciunului, petirea fetelor, nunta, inmormantarea. Unii pastrau acolo alimentele. Casele nu aveau bai. Casa trebuia sa fie "curata", de aceea au izgonit toaleta in fundul curtii. Taranul se spala mai rar decat noi, dar cu mai multa evlavie. Se spala sambata seara, ca sa se duca curat si primenit la biserica a doua zi dimineata. Cati dintre noi ne mai spalam cu o asemenea evlavie? Noi, cei de azi, suntem comozi: dormim, gatim, mancam si ne spalam in acelasi loc. De aceea s-au inventat apa curenta si canalizarea." Ana Pascu
|
Si tiganii traditionali impart lucrurile in "curate" si "necurate". Asta nu inseamna ca stilul traditional de viata este cel mai bun pentru oamenii de astazi. Suntem prea multi ca sa mai putem locui cu totii intr-o casa situata intr-un peisaj idilic la tara.
Si ar fi bine daca am vedea si partea proasta a traiului traditional, sunt destule dezavantaje, asa cum si traiul modern la oras are dezavantaje.
Nostalgia nu este buna, deoarece pe masura ce trece timpul uitam lucrurile care sunt mai putin placute si tinem minte doar ce ne-a facut sa ne simtim bine. Pur si simplu asa functioneaza mintea umana, este selectiva din cauza mecanismului de auto-protectie emotionala.
Cineva plictisit si nemultumit de viata la oras, care nu a incercat pe propria piele o viata intreaga la tara, isi poate inchipui ca viata traditionala este "mai buna", in virtutea faptului ca este diferita. Dar diferit nu inseamna neaparat mai bun.