Cartile prietenele mele
Am prins gustul pt citit si m-am imprietenit cu ele cartile ,din primul an de scoala .Mult am necajit-o pe mama atunci..Eram timida ,un copil cuminte ,nu deranjam orele dar nici nu participam Eram absenta! Abia imi scriam temele ce sa mai zic de citit..greu ... ma gasea mama desenand ..era singura tema care imi placea ..la desen aveam 10 ...La scoala ,cand eram pusa sa citesc ,mi se infundau urechile ,imi disparea vocea si ...nota 4 ! Invatatoarea nu trecea toate notele in catalog ,ni le punea pe carte sau caiet...aveam o frumoasa colectie de 4 pe abecedar .. Noroc cu dictarile si caligrafia -scriam frumos..Prin noiembrie a fost mama chemata la scoala.Invatatoarea i-a spus ca ar fi bine sa ma retraga ,ca am probleme si e pacat sa repet anul.. .si mama s-a rugat de dansa sa aiba rabdare cu mine , sa -mi spuna pe nume ,sa gaseasca o metoda prin care sa ma apropie..Invatatoarea a acceptat cu rezerva ca daca nu se vede nici o schimbare in scurt timp ..D-na Mirica,asa se numea Dunezeu s-o odihneasca ,locuia aproape de scoala ..in fiecare zi cara o sacosa ,doua , cu caiete de caligrafie ,de teme ,pe care ni le corecta ..de obicei o ajutau doua colege care locuiau pe aproape si care erau cele mai bune din clasa...Intr-o zi ,mi-a spus sa vin si eu cu ele ,sa ajut si eu .. A descuiat poarta ,ne-a lasat in fata unei usi sa asteptam .Casa avea doua intrari .. Dansa a intrat pe la bucatarie ...cele doua chiar comentau acest aspect..era prima data cand se intampla ... Eu habar nu aveam ..ma interesa mai mult pisoiul de pe trepte care statea cuminte sa-l mangaii...S-a deschis usa ..ne-a poftit intr-o camera mare ,tin minte masa cu multe scaune ...si o soba de teracota ..cu usa deschisa ..vad si acum focul din soba si jarul care ma fascina..Si dansa ne-a spus asa ca o poveste ,ca tine usa deschisa la soba sa afle daca noi citim si-i ascultam pe parinti ,,. Pe toti copiii ai aud citind dar pe tine Silvia nu prea . De azi ,cand citesti lectia sa deschizi usa la soba ..sa te aud mai bine.,, .M-a uimit de unde stie cum imi spun cei din casa ..asta-i alta poveste cu numele....am crezut tot ce-a spus ..Primul lucru ajunsa acasa ,am deschis usa la soba si am inceput sa citesc ...Mama a ramas interzisa..ea voia sa inchida usa eu stigam nu,ca nu ma aude d-na Mirica .Asa m-am apucat de citit cu multa ravna ..am prins curaj si pana la sfarsitul anului eram alt copil .(am luat premiul trei..) Foarte tarziu am realizat ce-a facut d-na mea invatatoare pt mine. Noi eram ultima serie de elevi -dupa cl a patra s-a pensionat .Regret ca nu i-am multumit niciodata decat in gand....Uite, o pomenesc si acum .De atunci ,am ramas prietena cu.. cartile ...de atunci, am invatat sa le pretuiesc ,din anul acela am inceput sa-mi cumpar primele mele carti..Citesc si acum ..orice ...insa in ultimii 20 de ani ..pe noptiera de langa pat este o singura carte BIBLIA.
|