Saracia cu duhul este o usurare a sufletului ( "O alta invatatura " )
Fiule , de as fi avut toate bogatiile lumii, nu mi-as fi lipit inima de ele. Toata mângâierea sufletului meu a fost strâmtoarea saraciei si in saracuta mea casa din Nazaret am fost mai multumita decât daca as fi locuit in palate marete si regesti.
Este adevarat ca ma trageam din familie regeasca a lui David, dar pe vremea mea aceasta familie a ajuns saraca. Darurile Crailor din Rasarit , aduse Fiului meu, le-am impartit saracilor. Mă bucuram mai mult traind in sarăcie si lipsă decât daca as fi avut belsug. Mergi si vezi casa mea din Nazaret, si-ti va arata cât de de departe am fost de bogatie si stralucire. Inima mea n-a dorit decât bogatiile cele vesnice si nu s-a ingrijit deloc de cele pamantesti. Saracul cu duhul se multumeste numai cu Dumnezeu si este cel mai bogat când are dragostea Lui. Omul care doreste bogatii si comori pamântesti orbeste. Nimeni nu se gândeste atât de putin la Dumnezeu si la al sau suflet, ca cel ce vrea sa adune multe lucruri lumești. Dorinta de a avea, ocupa sufletul , aces chip grozav indeparteaza orice inteles al lucrurilor duhovnicesti si impiedica inima pentru ca sa nu auda glasul lui Dumnezeu care-i vorbeste. Niciodata nu vei fi asa de liber ca atunci când vei trai in sarăcie cu duhul. Ce bine iti aduce aurul, argintul, daca ele te zdrobesc mai intâi cu grijile si apoi iti rapesc cerul ? Natura se multumeste cu putin si tu de ce vrei sa ai lucruri luxoase si in plus, daca-ti sunt de ajuns cele trebuincioase ? Putini sunt cei ce nu-si lipesc inimile lor de bogatiile lor si multi cei care se folosesc rau si chiar pentru aceea sunt aruncati in iad. < < < Va urma > > >