Daca piatra de temelie pe care s-a cladit Biserica, cea a Romei de dinainte de schisma, daca aceasta temelie a cazut, a cazut intreaga Biserica ,stalpii nu pot 'pe picioare' fara temelie, si daca te gandesti la Biserica Primara nu a fost nici un sinod ecumenic care sa excomunice Biserica Romei, nici in 1054 nici in urmatoarele secole, ce a provocat schisma a fost rivalitatea din Constantinopol si Roma, dc crezi ca se numea Constantinopol "A doua Roma", titlu de onoare zici??
Probabil ca noi vedem altcumva lucrurile, desi mie mi se pare clar ca vorbeste de Papa de la Roma, la fel de clar mi se pare ca nu vorbeste de un simplu titlu de onoare, nu exista nici dovezi stiintifice ca exista Dumnezeu, dar cred ca nu degeaba il numeati "primu inter pares"
Credinta germanilor(catolici) este ortodoxa fiindca a pastrat credinta apostolilor, nu s-au departat de piatra de temelie, germanii de care vorbea Paisie ca vor reveni la ortodoxie sunt luteranii,calvinistii si celelalte religii protestante, si nu ortodoxie in sensul ca vor citi carti ale Sf. Parinti ci in sensul ca vor reveni in plina comuniune cu Sf. Scaun Apostolic de la Roma de care vorbeau Sf. Parinti,
Cand m-am referit la patriarhi ma refeream la organizarea Bisericii, nu vorbeam despre semantica, eu ziceam ca Germania nu a fost niciodata auto-cefala cum nu a fost nici Grecia, si bisericile grecesti si cele bulgare erau sub jurisdictia Constantinopolului, nu poti sterge istoria.
|