View Single Post
Vechi 29.01.2009, 14:50:49
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Alta este sa fii calugar,si altceva sa fii preot,chiar daca se realizeaza si impreuna,indatoririle sunt diferite si separate,deci,pot fi departajate de anumiti factori.Preotia se daruieste si se poate si lua,se poate realiza caterisirea fara a afecta calugaria unui ieromonah.
Cat despre experientele "tangentiale" cu acest cadru,evident ca ele nu pot exprima o convingere in acest sens,despre statutul ieromonahului,tocmai de aceia ti-am spus Anca,ca opiniile mele nu au legatura cu experientele,insa este evident faptul ca experientele,diverse,din toate aspectele vietii ne pot forma convingeri si pareri despre aceasta.
Este foarte buna si certa trimiterea la scrierile Sfintilor,si este convenabila invocarea acestora,insa este surprinzator faptul ca acestea se manifesta,de foarte multe ori,doar in acelasi plan literar si teoretic,atata timp cat viata si cadrul monahal isi desfasoara "neputinta" si atitudinea cu aceiasi nepasare si controversa evidenta fata de aceste scrieri,fata de planul lor real.Nu am cum sa-ti explic in cuvintele tale,insa nu am cum sa-ti cer altceva la statutul pe care-l detii,la varsta si linistea acesteia care-ti dau imboldul crezamantului lejer fata de aceste "teorii".
Unii oameni chiar au o dilema in acest sens,unii simt un zbucium foarte mare si un dezechilibru,unii sunt nedreptatiti si sfidati de rautatea celor care ei insisi invoca credinta,unii oameni chiar au nevoie sa faca diferenta intre aceste teorii si realitatea inconjuratoare,realitate care ne face dependenti unii de ceilalti,atata timp cat nu suntem duhuri,ci fiinte pamantesti.Pentru unii oameni,aceasta situatie inseamna VIATA insasi,si nu le este de-ajuns sa fie bombardati in mod subiectiv cu "teorii".
...Dar,fiindca noua "ne pasa",asa cum ai sta crestinului mai bine,ne limitam a ajuta semenii cu prelegeri religioase...cam asta este tot ceea ce se-ntampla intre oameni,DIN PACATE!!!