View Single Post
Vechi 26.01.2009, 04:02:13
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Doamne-ajuta!

Frate Geo, frate ortodox4life,

Ma tem ca va grabiti cu raspunsurile. Eu am spus ca in trecut descantecul de deochi nu avea conotatii pagane. Va rog, cititi cu atentie ce am scris. De la a masa mainile nepotului spunand Tatal nostru si o ruga prin care rogi pe Domnul nostru sa alunge cele rele in pustii pana la vrajitorii, magie si alte practici pagane e cale lunga. Sfantul Maslu nu se face oricand, cum nici copilului nu i se face rau la zile fixe. Atentie, spun acolo ca azi, da, deochiul are aspect pagan. Dar inainte, va inchipuiti ca daca i se facea rau copilului pe camp isi lua taranca copilul in brate si fugea la preot cand stia ca daca zice Tatal nostru si-i maseaza mainile ii trece. Orice femeie de la tara, trecuta de prima tinerete, stia asta.

Sunt curios daca ati vazut vreodata un copil caruia sa i se faca rau de la felul in care a fost privit de o persoana. Ce faci la 8 seara, cand constati ca i s-a facut rau copilului? Te duci cu el in fata bisericii si astepti sa se faca ziua de Sfantul Maslu sau ii masezi mainile si spui Tatal nostru? Ati simtit vreunul din fratiile voastre aceste umflaturi micute care apar pe antebratele unui copil in unele cazuri cand se plange de stare generala rea (durere de cap si stare de greata)? Ma tem ca nu. Oricum, daca nu ii trece te duci cu el la doctor si dupa aceea ajungi si la Sfantul Maslu.

Frate Geo, sa-mi fie cu iertare, trimiterea la Parintele Arsenie Boca este exagerata. Eu nu am vorbit de descantec in general, ci de ceea ce facea bunica cand cineva era deochiat.

Sunt o gramada de descantece care sunt expresii ale paganismului. Dar, Tatal nostru si o rugaciunea catre Dumnezeu cu cuvintele tale care nu are continut pagan nu pot fi considerate anestecuri de dracii cu Dumnezeu. Dupa logica fratiilor voastre ar trebui sa desfiintam colindele populare din ajunul Sarbatorii Nasterii Domnului.
Intelepciune.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote