Pe nimeni sa nu osandim, daca dorim sa ne mantuim
PE NIMENI SĂ NU OSÂNDUIM, DACĂ DORIM SĂ NE MÂNTUIM
• Sfinții nu au osândit niciodată, pentru că au fost smeriți •
Mărturisitor Ortodox
• JUDECAREA APROAPELUI, OSÂNDIREA, PUNE CAPĂT VIEȚII DUHOVNICEȘTI •
Judecarea aproapelui e văzută de unii ca ceva nevinovat din punct de vedere duhovnicesc, de alții ca ceva folositor și de alții chiar ca o virtute. Acest păcat a reușit să câștige mult adepți deoarece se arată în chipul virtuții. În realitate el are urmări dezastruoase. Perseverența în el zădărnicește mântuirea sufletului. Dintre cele mai grele păcate, osândirea este cea mai răspândită printre oameni. Îmbrăcați în mantia iubitorilor de dreptate, aproape fiecare dintre noi ne-am însușit dreptul acesta dușmănos de a ponegri pe alții și de a găsi tuturor defecte. Oare cum se va mântui omul care în fiecare zi osândește pe frații săi, pentru care Hristos a fost răstignit pe cruce ? Nu prin răutatea osândirii aproapelui putem să îndreptăm greșelile lui. Oricine se face pe sine judecător este asemenea unui doctor neglijent care, cu mâinile nespălate și cu pansamente de tifon murdare, leagă rănile bolnavilor, iar prin aceasta, în loc să-i tămăduiască, le pricinuiește o și mai mare infecție.
Comentând cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos privind paiul și bârna din ochii apropelui nostru , putem arăta că Hristos aseamănă păcatul aproapelui cu paiul, iar osândirea o compară cu bârna. Biserica Ortodoxă dă dreptul de a osândi doar pe eretici, care sunt cei mai rafinați slujitori ai satanei. Ei par a propovădui pe Dumnezeu, dar ne conduc la diavol. Sfântul Nichifor Mărturisitorul numea învățătura eretică : "mușcătură de șarpe." Un pustnic plângea în pustie: Vai, fratele meu a greșit azi, iar eu voi greși mâine la fel. Diavolul a reușit să întoarcă aproape toate lucrurile cu capul în jos în lume făcând confuzie în noțiunile oamenilor despre păcat și virtute, iar cea mai mare strădanie a lui e îndreptată în a ne învăța în rânduiala lui stricată.
|