View Single Post
  #106  
Vechi 21.01.2009, 13:19:12
C.tin C.tin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Mesaje: 408
Implicit Crede în inima ta cum vrei, nimeni nu te împiedică.

[COLOR=#ff0000]MAXIM: Dar Dumnezeu n-a limitat la inimă întreaga mântuire, atunci când a spus: „Cel care Mă va mărturisi înaintea oamenilor și Eu îl voi mărturisi înaintea Tatălui Meu cel din ceruri” (Mt, X, 32). Iar dumnezeiescul Apostol învață spunând: „Cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire” (Rm, X, 10).[/COLOR]
Ce frumos ar fi să citească acest text și cei care îl folosesc pe Sfântul Maxim (si nu numai pe el) pentru a își elabora complicatele și lipsitele de viață raționamente ale filosofiei „iubirismului“, moda fatarnica a zilelor noastre! Pentru că exisă nu puțini care cred că pricep ceva din scrierile filocalice ale Sfântului, foarte contemplative, foarte inalte, dacă ei le percep intelectual. Însă priceperea intelectuală este nimic dacă ea nu este luminată de trăirea prin duh, prin experierea, adică, a acelor principii expuse. Filocalia Sfântului este contemplativă în sensul în care autorul ei trăia și experia cele descrise acolo, la un nivel de neimaginat pentru cititorii de astăzi. În lipsa experierii, scrierile Sfântului Maxim sunt transformate în filosofie abstractă, lipsită de viață, de duh. Cei care citesc astfel scrierile sale contribuie la formarea unei păreri de sine nocive care afirmă că dețin iubirea și că o și înfăptuiesc.
O “iubire” găunoasă, estetică, siropoasa, sentimentalista si inchipuita ce se exercită asupra unor “abstractiuni”, nu asupra unor oameni concreti - iubim homosexualii, dar nu pentru că trăim cu ei, ci așa, de la distanță, estetic, iubim pe eretici, iubim pe hulitori, în general, ne place sa-i “iubim” mai exaltat tocmai pe cei de care Scriptura zice sa ne ferim si de ale caror pacate sa ne delimitam. Ii “intelegem” si ii “iubim” nu pentru că simțim ceva pentru celălalt, ci pentru că ne place să ne considerăm, la rândul nostru, marginalizați și neînțeleși, eroi romantici ai unor drame care mângâie orgoilul nostru pitit sub masca smereniei. De fapt este vorba o forma mascata a iubirii de noi insine, [COLOR=#0000ff]asa cum magistral arata Oana Iftime.[/COLOR]
Cât de străină este această “dragoste” de sine de dragostea reală a Sfântului Maxim, acuzat că urăște, acuzat de încăpățânare și calcat în picioare de cei care ziceau “pace, pace”! Si astazi, “atot-iubitorii” si “atot-tolerantii” fata de eretici, sodomiti, pagani, etc. ii zdrobesc, ii ponegresc, ii persecuta si ii urasc de moarte pe fratii lor care indraznesc sa se opuna ideilor gresite si planurilor ticluite de ei. Asta le si da in vileag falsitatea si caracterul inselator al vorbelor mari si frumoase despre iubire (pentru cine are ochi sa vada, [COLOR=#0000ff]dar…[/COLOR]).
Dar duhul scrierilor filocalile ale Sfântului Maxim nu poate fi înțeles decât prin înțelegerea martiriului său, a dragostei nefățarnice, reale, dusă până la moarte, a Sfântului față de Mântuitor și față de noi, Biserica Sa.
Reply With Quote