cred ca biserica ortodoxa este destul de desincronizata de valorile societatii contemporane. vedeam mai sus parea lui "traditie". el sustinea ca ortodoxismul este singura credinta adevarata. care este limita dintre fanatism si toleranta?
pentru ca am recunoscut ca sunt "ateu" mi s-a spus ca "slujesc diavolului". degeaba am incercat sa explic ca nu sunt satanist persoana sustinea ca sunt.
actele de extremism sunt uneori incurajate de biserica? uneori sunt aspru criticat, blestemat pentru convingerile mele.
totusi am remarcat preotii de generatie noua inteleg valorile sociale si ale familiei. sexul nu mai este privit ca si tabu, ci normal in cuplu. in timp mentalitatiile se vor elibera. insa acest progres nu se va realiza peste noapte. romanii sunt obisnuiti sa li se dicteze si in momentul in care nu li se spune ce sa faca sunt debusolati.
dupa comunism, dupa esecul politic, economic chiar si cultural, romanul si-a intors privirea spre biserica, fiind singura speranta.
insa dogma este elaborata de indeosebi de exegeti care au fost calugari si care au trait in timpuri arhaice sau care nu au avut o viata sociala sau de familie. un pustnic nu va putea sa elaboreze judecati sociale, pentru ca va fii tot timpul departe de ea.
rugaciunea si postul la nesfarsit sunt posibile pentru o persoana care nu are o viata sociala, care nu isi asuma un rol in societate. insa cea mai mare parte dintre noi lucram si zi de zi intalnim oameni cu pareri diferite. este imposibil sa ne ghidam viata prin ceea ce spune calugarul sau preotul.
|