Dragoste de aproapele
Heaven, mi-ar place sa ma pot adresa tie, spunandu-ti pe nume...
"Deschiderea" a fost abordata de tine, nu de mine.
Acum inteleg ca vorbesti despre dragostea de aproapele, pe care, daca citesti in postarile de mai sus, o vei gasi ca facand parte din credinta ortodoxa. Fara dragoste nimic nu se poate:
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 4,21. Ce voiți? Să vin la voi cu toiagul sau să vin cu dragoste și cu duhul blândeții?
Cap. 13,1. De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător.
2. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește.
4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.
5. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul.
8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși;
13. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.
Cap. 14,1. Căutați dragostea. Râvniți însă cele duhovnicești, dar mai ales ca să proorociți.
Cap. 16,14. Toate ale voastre cu dragoste să se facă.
24. Dragostea mea cu voi toți, în Hristos Iisus! Amin.
Vezi, deci, ca dragostea este elementul principal, liantul dintre oameni, care este nelipsit din credinta ortodoxa.
Dar daca crezi ca mai lipseste ceva credintei ortodoxe, te rog sa spui.
Trebuie precizat, ca nu toti suntem la acelasi nivel de credinta: unul este mai iubitor, altul este mai rabdator, altul inca se maniaza, iar altul inca mai cleveteste; toti avem inca multe de invatat, dat tindem spre desavarsire si nu ne multumim cu mai putin. Sa nu luam lipsurile personale, din care avem cu totii in deajuns, drept lipsuri ale credintei noastre. Credinta ortodoxa este perfecta, asa cum desavarsit este Domnul nostru Iisus Hristos, al Carui trup este Biserica. Lipsurile, imperfectiunile, caderile sunt numai ale oamenilor, caci materia este inclinata spre patima; iar cel cu patimi nu poate fi desavarsit. Abia cel, care s-a curatat de patimi poate fi considerat desavarsit, indumnezeit. Iata deci catre ce tindem noi avand credinta in Iisus Hristos, Domnul nostru.
|