View Single Post
  #83  
Vechi 09.01.2009, 08:44:01
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (84)

CUVÂNT ÎNAINTE


Între cărțile clasice, mult folositoare slujitorului Altarului Bisericii străbune, am găsit cartea Protopresbiterului Profesor Dr. Simeon Popescu.
Biserica noastră are multe și prețioase cărți de predici, începând cu Cazania lui Varlaam, care a fost cartea de învățătură a Poporului Român și până la cărțile ce au fost scrise în zilele noastre având ca autori pe Ilarion V. Felea, Pr. Ioan Bunea, Părintele Slevoacă, Arhim. Serafim Man de la Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Rohia și mulți alții, dar cartea aceasta a Prot. Prof. Simeon Popescu are o calitate aparte și pe care o va descoperi fiecare slujitor al Sfântului Altar.
Cartea aceasta a apărut în anul 1905, dar nu este depășită, nici în forma de exprimare, nici în idei, ci dimpotrivă, paginile ei sunt proaspete, vii și de mare actualitate.
Despre această carte, arhiereul Dr. Veniamin Pocitan Ploieșteanul, care a scris și o scurtă dar substanțială biografie a Protopresbiterului Simeon Popescu, a spus: „Explicarea Evangheliilor duminicale și ale sărbătorilor împărătești, scrisă pentru seminariști și pentru preoți în genere, n-ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui cleric, ea fiind admirabilă pentru predici. Ea cuprinde un vast material de cunoștințe care stă la dispoziția clericului ce voiește să se adape din izvorul cel pururea curgător al învățăturilor scoase din Sfintele Evanghelii“.
Vorbind despre Sfânta Evanghelie pe care în această carte a tâlcuit-o în mod strălucit, el spunea: „Creștinii au privit Sfintele Evanghelii cu cea mai profundă evlavie, considerându-le ca fiind izvorul tuturor bunătăților de care Dumnezeu îi face părtași. Dacă poporul arată atâta sentiment de respect către Sfânta Evanghelie, cu atât mai mult trebuie să arate preotul, vorbind întotdeauna cu cel mai mare respect față de această Sfântă Carte și de dumnezeiescul ei cuprins și niciodată, în nici o împrejurare, nu-i este permis a pune mâna pe ea fără a se închina și a o săruta cu respectul și cu evlavia cuvenită“ (pag. 15).
Astfel, Simeon Popescu, fiind pătruns de adâncă evlavie și de mare credință față de Sfânta Evanghelie, a tâlcuit-o limpede și profund ca nimeni altul, parcă, de aceea am considerat că facem un prețios serviciu tuturor celor ce doresc să cunoască dar să și vestească Cuvântul lui Dumnezeu în ziua de astăzi.
Cartea aceasta nu are nevoie de recomandarea noastră. Ea singură se va impune în fața tuturor celor ce se vor osteni să o deschidă și să o folosească ca pe un prețios instrument de lucru în lucrarea deosebit de importantă de a cunoaște și de a vesti Cuvântul lui Dumnezeu.
Protopresbiterul și profesorul Dr. Simeon Popescu s-a născut în localitatea Râpa de Jos, comitatul Turdei, cum se exprima biograful lui, la 6/18 august 1848. După ce și-a terminat gimnaziul cu „eminentia“ și „valde bonum“, a continuat studiile superioare de teologie la Sibiu. A fost trimis la Universitatea din Lipsca unde a studiat teologia și filozofia între anii 1874-1877, încununându-se cu diploma de doctor în teologie și filozofie (la 20 iunie 1877).
Întorcându-se la Sibiu, a primit diferite însărcinări între care aceea de profesor, pe care a îndeplinit-o cu multă râvnă. A lucrat ca profesor și la București, fapt care l-a ridicat în rândul celor mai buni dascăli pe care i-a avut școala românească, ceea ce l-a făcut și pe Arhimandritul Iuliu Scriban să spună: „În învățământul religios am avut un mare om, pe Simeon Popescu“.
A trăit până în ziua de 11 februarie 1919, când și-a dat obștescul sfârșit, fiind în vârstă de 71 de ani, și a fost înmormântat în cimitirul „Sfânta Vineri“ din București la 13 februarie 1919.



JUSTINIAN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului
Baia Mare, 28 mai 1997.


Preot Simeon Popescu - Predici Duminicale
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote