View Single Post
  #82  
Vechi 09.01.2009, 08:42:11
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (83)

[SIZE=3]72[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia la[/SIZE]
[SIZE=5]Sfinții trei Ierarhi[/SIZE]
[SIZE=3](30 Ianuarie)[/SIZE]
[SIZE=3](Matei 5, 14-20)[/SIZE]

14. Voi sunteți lumina lumii, nu poate cetatea să se ascundă deasupra muntelui stând. 15. Nici nu aprind lumina, și o pun sub obroc ci în sfeșnic, și luminează tuturor celor din casă. 16. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând faptele voastre cele bune, să mărească pe Tatăl vostru cel din ceruri. 17. Să nu gândiți că am venit să stric Legea, sau proorocii, n-am venit să o stric, ci să o împlinesc. 18. Că adevăr zic vouă până ce va trece cerul și pământul, o iotă, sau o cirtă nu va trece din lege, până ce toate se vor face. 19. Deci, cel ce va strica una dintru aceste porunci mai mici, și va învăța așa pe oameni, mai mic se va chema întru împărăția cerurilor. Iar cel ce va face, și va învăța, acela mare se va chema întru împărăția cerurilor. 20. Că zic vouă: că de nu va întrece dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra întru împărăția cerurilor.


Misiunea preoților.
Perfecționarea Legii

1. În marea Sa predică de pe munte, după ce în Fericiri, și special în Fericirea I, și-a desfășurat drapelul Său, ca drapel al culturii, al progresului, al luminii, sub care să se grupeze omenirea, Mântuitorul se adresează către aceia care vor avea menirea să-L suplinească, să-I poarte drapelul, sub care să cucerească lumea.
Cum, despre Sine, ca Învățător, zice că este lumina lumii (Ioan 8, 12; 9, 5, 12, 35-36, 46), așa zice și despre cei ce sunt chemați să-I ia locul, ca învățători, să-I continue opera, că (vs. 14) sunt lumina lumii. Cu alte cuvinte: prin lumina învățăturii și a faptelor lor, Apostolii și urmașii lor, preoții au menirea să reformeze lumea cea întunecată de întunericul ignoranței și al decadenței morale.
Înțelesul acestor cuvinte, sub altă formulare, îl adresase Iisus ucenicilor atunci când, după întoarcerea de la Ispită i-a aflat lângă marea Galileii. Atunci am văzut cum Învățăceii, înțelegând marea misiune ce li se pune în vedere, lasă tot și urmează lui Iisus (cap. 18).
Aici, Mântuitorul nu se mulțumește numai a arăta din nou importanța cea mare a misiunii lor pentru întreaga lume, ci de această importanță leagă răspunderea cea mare nu numai a Apostolilor, ci mai mult a urmașilor lor, a preoților. El zice: „Nu poate cetatea să se ascundă deasupra muntelui stând“, adică poziția Apostolilor și, după aceștia, a preoților, este așa de înaltă, ei sunt așa de sus puși față cu ceilalți oameni, cum este cetatea cea zidită pe vârful muntelui, față de cele de pe șes. Și, cum cetatea cea de pe munte nu se poate ascunde dinaintea privitorilor, ci, vrând-nevrând, rămâne în văzul tuturor: așa și ei. Prin poziția lor excepțional de înaltă ei, preoții, atrag asupra-și atenția tuturor. Orice ar face, ei nu se pot sustrage de la controlul lumii, care le măsoară fiecare pas, le cântărește cu cumpăna de aur fiecare cuvânt.
Înălțimea poziției lor, a preoților cu deosebire, rezultă și din compararea lor cu cel mai mare Prooroc, cu Ioan Botezătorul. Acesta, deși înger în trup, față de Hristos s-a recunoscut atât de mic, încât nu era vrednic nici măcar să-I dezlege curelele încălțămintelor, dar să-și pună mâna pe capul Lui. Preotul, însă, după puterile darului dumnezeiesc, la fiecare Sfântă Liturghie, face să se nască, să crească și să se jertfească Hristos, pe Care el Îl ia pe mâini și Îl împărtășește credincioșilor. Oricât de mare a fost Ioan Botezătorul, după darul dumnezeiesc, el dispare în fața preotului liturghisitor. Atât de înaltă este poziția preotului, căruia Iisus i se adresează.
În proporție cu amețitoarea înălțime a poziției preoțești este și greutatea răspunderii, izvorâtă din împlinirea datoriei. Cum Mântuitorul Hristos, dacă a venit în lume ca lumină, n-a venit să stea în nelucrare, să fie ca o lumânare aprinsă și pusă „sub obroc“, ci, ca, prin muncă neîntreruptă, să lumineze lumea: așa și preotul. Oricât ar fi el personal de instruit, de luminat, dacă nu luminează pe alții, învățătura lui, lumina lui n-are nici un preț; ea e ca și lumânarea aprinsă și pusă „sub obroc“. El, preotul, nu poate deci să se sustragă de la datoria care e strâns legată de poziția lui. Îndată ce s-ar sustrage, ar înceta a mai fi reprezentantul, purtătorul drapelului lui Iisus Hristos, și (vs. 13) cum sarea, oricât ar fi ea de bună și de indispensabilă pentru oameni, dacă s-ar strica, n-ar mai fi de nici un folos, ci s-ar arunca și s-ar călca de oameni: așa și preotul, care nu-și face datoria înaintea acelora pe care el dator este să-i lumineze. El încetează a mai avea nimbul sacru al Sacerdotului; opinia publică trece peste el, îl calcă în picioare, ca pe un lucru de nimic. Deci, ca preotul să fie adevăratul reprezentant al lui Hristos, adevărat purtător al drapelului Lui (vs. 16): bine să-și tragă seama cu sine: luminarea lui prin învățături și prin fapte așa să lumineze înaintea oamenilor, încât oamenii, văzând faptele lui, să rămână încântați, să-l urmeze cu entuziasm, și, prin aceasta, să preamărească pe Tatăl cel ceresc.
Mântuitorul accentuează aici anume faptele, nu învățătura. Faptele preotului să fie întruparea învățăturilor lui: să fie ca niște făclii luminoase și luminătoare, prin care, deoparte să se confirme adevărul și valoarea învățăturilor, a luminii teoretice, de alta, văzându-le oamenii și, recunoscând că învățăturile și faptele preotului sunt dumnezeiești, cu atât mai mult să-l respecte pe preot, și cu drag să-i urmeze povețele.
Faptele, ca confirmare a vorbelor preotului, sunt de așa mare importanță pentru viața socială, încât, la începutul Sfintei Liturghii, după ce preotul cel mare, Arhiereul, s-a îmbrăcat în întregul său veșmânt sacerdotal, Biserica îi aduce aminte Arhiereului că cea mai înaltă și mai demnă podoabă arhierească este lumina faptelor lui: Diaconul, luând trichierul, simbolul luminii, adresează Arhiereului cuvintele: „Așa să lumineze lumina ta înaintea oamenilor, ca, văzând faptele tale cele bune, să preamărească pe Tatăl cel din ceruri“.
După păstor se orientează turma. Dacă păstorul rătăcește în întuneric, el duce toată turma în pierzare, în abis. Păstorul de suflete, în caz analog, nu răspunde numai pentru sufletul său, ci și pentru a întregii turme, pe care el, dacă nu știe să fie lumină, o duce în întuneric, în pieire.
2. Sarcina misiunii de a lumina poporul, Biserica a împărțit-o cu fiica ei, cu școala. Alături de preot trebuie să muncească învățătorul, care, și el trebuie să întrunească aceleași nobile însușiri ca și preotul. Căci, dacă preotul este învățător în biserică, schimbând pentru cei vârstnici, amvonul în catedră, așa, în școală, învățătorul, în anumite momente, este preot; el schimbă catedra în amvon. Același fiind scopul ambilor: să lumineze și să moralizeze – mijloacele sunt aceleași: învățătura și exemplul faptelor bune.
Ca să ajungă cu siguranță la scop, ei trebuie să lucreze în perfectă armonie, ca și cum ar fi unul singur.
3. Fericirile pe care Mântuitorul le-a dezvoltat ceva mai înainte (vs. 3-12) și peste tot doctrinele lui Iisus, ridicate la un nivel înalt, ideal, puteau ușor să fie exploatate de către farisei și de către cărturari ca reforme, ca răsturnare a poruncilor lui Moise și a Proorocilor. Spre a preveni orice mistificare, Iisus declară (vs. 17) că El nu numai n-a venit să strice Legea sau Proorocii, ci a venit să o susțină în cele mai mici detalii. Misiunea Lui e să perfecționeze, să-i scoată la iveală adâncimea înțelesului. Această perfecționare a Legii are să fie normativă. Deci (vs. 19): acela, care, cu intenție bună, va tălmăci Legea astfel, nu cum Eu învăț, prin urmare va strica chiar și numai vreuna din poruncile secundare, și va învăța pe oameni după cum îl va tăia capul, acela mic va rămâne în împărăția cerurilor. Iar acela, care chiar și pe cele mai neînsemnate porunci le va împlini așa cum legea perfecționată cere, și așa va învăța pe oameni, acela mare, bun, virtuos se va chema.
Împlinirea riguroasă a formelor exterioare din Lege nu este suficientă. Cei ce împlinesc numai forma Legii sunt departe de a fi buni, virtuoși. Virtuos poate fi numai acela care împlinește fondul, înțelesul mai înalt al Legii, „Că zic vouă...“ (vs. 20). Cărturarii și fariseii erau cei mai riguroși împlinitori ai formelor exterioare, cerute de Lege. Pentru aceea însă dreptatea, moralitatea, departe era de ei. Inima lor era coruptă: ei tot ce făceau, în conformitate cu Legea, nu făceau din convingere că este bine așa să facă, ci făceau fiindcă vânau popularitatea gloatelor, căutau ca prostimea să-i creadă că sunt buni, virtuoși, și să li se supună orbește. De aceea zice Hristos în teză generală, că, dacă dreptatea și virtutea ucenicilor Săi nu va întrece cu mult (de nu va prisosi) pe aceea a fariseilor și a cărturarilor, cum aceștia o practică, ucenicii nu vor fi oameni buni, virtuoși, deci nu vor intra întru împărăția cerurilor.
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote