Talcuirea evangheliilor de peste an (79)
[SIZE=3]69[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia la[/SIZE]
[SIZE=5]Înălțarea Domnului[/SIZE]
[SIZE=3](Luca 24, 36-53)[/SIZE]
36. Și grăind ei acestea, Însuși Iisus a stat în mijlocul lor, și le-a zis: pace vouă. 37. Iar ei înspăimântându-se, și înfricoșându-se, le părea că văd Duh. 38. Și a zis lor: ce sunteți tulburați și pentru ce intră gânduri în inimile voastre; 31. Vedeți mâinile și picioarele mele, că însumi eu sunt, pipăiți-mă, și vedeți că Duhul carne și oase nu are, precum mă vedeți pe mine având. 40. Și aceasta zicând le-a arătat lor mâinile și picioarele. 41. Și încă necrezând ei de bucurie, și mirându-se, le-a zis lor: aveți ceva de mâncare aici; 42. Iar ei au dat lui o parte de pește fript și un fagure de miere. 43. Și luând înaintea lor a mâncat. 44. Și a zis lor: acestea sunt cuvintele care am grăit către voi încă fiind cu voi, că se cade a se împlini toate cele scrise în legea lui Moisi și în Proorocii și în Psalmi pentru mine. 45. Atunci a deschis mintea lor, ca să înțeleagă Scripturile. 46. Și a zis lor: că așa s-a scris, și așa trebuia să pătimească Hristos și să învieze din morți a treia zi. 47. Și să se propovăduiască întru numele Lui pocăința și iertarea păcatelor la toate neamurile, începând de la Ierusalim. 48. Iară voi sunteți martorii acestora. 49. Și iată eu voi trimite făgăduința Părintelui meu la voi, iar voi ședeți în cetatea Ierusalimului, până când vă veți îmbrăca cu putere de sus. 50. Și i-a scos pe ei afară până la Betania; și ridicându-și mâinile Sale i-a binecuvântat pe dânșii. 51. Și dându-i binecuvântarea pe ei, s-a depărtat de la dânșii și s-a înălțat la ceruri. 52. Iar ei închinându-se Lui s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. 53. Și erau pururea în biserică lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu. Amin.
Dovadă despre Învierea lui Iisus și
despre Înălțarea Lui la ceruri
1. Cum Mironosițele n-au voit să creadă în realitatea Învierii Mântuitorului nici după declarația Îngerului (cap. 9. Evanghelia din Duminica Mironosițelor): tot asemenea n-au voit să creadă nici Învățăceii, nici cei mai intimi din Apostolii Lui, când li s-a spus că Iisus a înviat și că Maria L-a văzut și a vorbit cu El (Ioan 20, 14-17). Iar când spun și celelalte Mironosițe că la mormânt au văzut Îngeri, care le-au spus că Iisus a înviat, Apostolilor li se pare că ele spun „minciuni“ (Luca 24, 11). Mai mult: ei nu-i cred nici lui Petru, care le spune că și el L-a văzut pe Iisus viu. Ba nu cred nici atunci când Luca și Cleopa, reîntorși din Emaus, spun Apostolilor adunați că au călătorit cu Dânsul, au vorbit cu Dânsul și li S-a descoperit la „frângerea pâinii“, la cină.
Această necredință putea să îndreptățească necredința urmașilor lor, deși Moartea și Învierea lui Iisus era dovedită oficial prin autoritatea publică a Imperiului roman (cap. 9).
Ca să spulbere și umbra îndoielii despre reala Sa Înviere, Mântuitorul găsește că e necesar să intervină Însuși ca garanție prin prezența Sa reală.
2. În consecință, pe când Apostolii stăteau adunați, și tocmai ascultaseră istorisirea lui Luca și a lui Cleopa despre întreținerea lor cu Iisus, fără de veste (vs. 36) se pomenesc că Iisus e în mijlocul lor și-i salută cu obișnuita Sa salutare: „Pace vouă!“.
Apostolii Îl văd, Îl aud; dar ei sunt atât de preocupați de imposibilitatea Învierii Lui, încât nici acum nu admit că este El real, ci li se pare „că văd duh“ – duhul, fantoma Lui.
Această îndărătnică preocupare Mântuitorul o înlătură invitându-i să-L pipăie, spre a se convinge că nu e fantomă, ci El Însuși în carne și în oase. Apostolii Îl pipăie și, de emoția bucuriei și de mirare, tot nu se pot împăca cu gândul că în adevăr este El Acela, pe Care ei L-au văzut mort și Îl știau îngropat. Și, ca să-i dumerească desăvârșit că nu e fantomă, El mănâncă înaintea lor pâine, pește și miere. Apoi, văzându-i deplin încredințați despre prezența Sa trupească între dânșii, prin urmare despre reala Sa Înviere din morți, le aduce aminte că El le spusese de atâtea ori că trebuie să moară și să învieze, deoarece aceste două evenimente erau proorocite, și proorociile în El trebuiau să se împlinească, așa cum s-au și împlinit.
Arătarea aceasta numai pentru Apostoli I se părea insuficientă. Învierea Lui, pe lângă mărturia celor 100 ostași păgâni, cărora le era interzisă propovăduirea, trebuia să aibă, ca martori oculari, un număr mai mare de oameni liberi, care să poată mărturisi „urbi et orbi” că El, Cel omorât de evrei, a înviat într-adevăr. De aceea Se și arată, dar pentru ultima dată la mai mult decât 500 de aderenți ai Săi (I Corinteni 15, 5-6).
Cu această ocazie (vs. 49), revocând Apostolilor în memorie făgăduința Sa de la Cina cea de Taină, anume că le va trimite pe Duhul Sfânt ca să-i lumineze și să-i povățuiască la tot adevărul (Ioan 14, 17, 26; 16, 7, 13) – le poruncește să aștepte în Ierusalim împlinirea acelei făgăduințe, care se va întâmpla peste puține zile.
(vs. 50). După aceasta ieșind la Betania, le dă ultimele povețe și autorizația să-L suplinească (a se vedea și cap. 7), apoi, în fața celor 500, binecuvântându-I S-a înălțat la cer.
Înălțarea la cer este urmarea firească a Învierii: ambele evenimente sunt mărturisite nu numai de cei 11 Apostoli, ci și de cei 500 de frați.
Îndărătnica necredință, descrisă cu atâta sinceritate și obiectivitate necalculată și fără umbră de gânduri rezervate de către cei patru scriitori ai întâmplărilor de la Înviere, înfrântă numai prin repețita arătare a Lui, servește pentru toate timpurile ca dovada cea mai strălucită despre adevărul relativ la Înviere, și prin urmare despre temeiul credinței și a mântuirii noastre (I Corinteni 15, 14, 17-20). Căci:
Dacă este adevărat că document istoric indiscutabil poate servi actul scris de un scriitor, care a fost martor ocular și auricular a celor descrise de dânsul, și care a voit și a putut spune adevărul: nu este mai puțin adevărat că Scriitorii Evangheliilor toți patru au fost martori oculari și auriculari ai celor descrise; iar voința lor de a spune adevărul și putința de a-l și spune, abstracție făcând de la inspirația dumnezeiască, de care ei prin Duhul Sfânt au fost povățuiți, ne-o dovedește însuși scrisul lor, care ne pune în uimire prin simplitatea și sinceritatea naivă, ce-I caracterizează.
Dar realitatea Învierii, despre care ei s-au convins prin propria lor intuiție, se dovedește prin chiar îndărătnicia cu care Apostolii stăruiau în a nu admite Învierea, pretinzând cu încăpățânare cei ce nu-L văzuseră, că cei ce L-au văzut pe Mântuitorul viu, numai și-au închipuit că L-ar fi văzut: L-ar fi văzut numai în închipuire, ori ar fi văzut o nălucă1).
În fața dovezilor acestora plecându-se și cei mai neîncrezători, siliți sunt împreună cu noi, să se închine cu respect Celui Înviat și la Ceruri Înălțat și nădejdea Învierii și a vieții într-Însul să o aibă.
Vai celor „care n-au nădejde!“.
|