Talcuirea evangheliilor de peste an (76)
2. Legea lui Moisi (Ieșirea 23, 14-17; 34, 23; Deuteronomul 16, 16-17) prescrie ca fiecare părinte de familie să meargă la biserică cel puțin la cele trei sărbători mari (Paști, Rusalii, Corturi). Era de la sine înțeles că și Iosif a trebuit să se supună legii. Când Iisus era de 12 ani Iosif L-a luat cu sine împreună cu Maria, ca să meargă la sărbătoarea Paștilor în Ierusalim la biserică. Ajunși în Ierusalim, firește, ei merg la biserică, unde atenția lui Iisus este atrasă de cărturari, care își improvizau tribunele prin foișoarele curții exterioare și își arătau publicului erudiția – din Sfânta Scriptură.
Din expunerea evanghelistului se vede că metoda cărturarilor era cel socratic (cap. 31): cei doritori de-a ști ceva întrebau pe cărturari, care apoi, referindu-se la texte din legea lui Moisi, răspundeau și dumereau pe interogator. La rândul lor puneau apoi și cărturarii întrebări, ca să vadă întrucât asistenții au înțeles, ori întrucât sunt de versați în Sfintele Scripturi, spre a se ști orienta în explicările ce dădeau. Întrebările puse și răspunsurile date erau dovada agerimii minții și a cunoștinței și aplicării sfintei Scripturi.
Între cei mai dornici de-a ști cât mai mult era, de bună seamă, Iisus. El, copil sărman, modest, copleșește pe învățați cu întrebări la care ei trebuie bine să se gândească spre a putea găsi răspunsul potrivit, căci la rândul Său, acest minunat copil dădea răspunsuri care îi puneau în uimire pe cărturari. De aceea lumea se grupează cu plăcere pe lângă El, minunându-se de întrebările profunde ce le punea învățaților și de ușurința și claritatea cu care El răspundea la cele mai grele întrebări ale lor.
3. După terminarea sărbătorilor oamenii se grupează în cete mari spre a se întoarce acasă. Iosif cu Maria și cu Iisus își găsiseră și ei tovarăși de călătorie de prin Nazaret și împrejurime, cu care să se asocieze în o ceată. În timpul grupării, imediat înainte de plecare, aflându-se, pesemne, în curtea exterioară a bisericii, Iisus se furișează din ceata în care intrase și se duce la interesanții cărturari. Ceata pleacă, Iisus (vs. 43), preocupat de a ști tot mai mult, nu se mai gândește la părinții Săi, ci uită de Sine, rămânând ca fermecat între cărturari. Iosif și Maria cred că El este și merge înainte cu ceilalți copii de seama Lui, între care îl postaseră. Seara, când Îl caută, Iisus nicăieri. Înspăimântați (vs. 45) se întorc în Ierusalim, unde-L caută zadarnic până a treia zi, când îl găsesc în biserică, între Cărturari, discutând cu ei, spre uimirea tuturor.
Iosif nu îndrăznește să-i facă vreo observație; aceasta și-o rezervă Maria, mama pruncului. Ea îl mustră foarte blând: „Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și eu, dorindu-Te Te-am căutat“.
Iisus însă Își legitimează petrecerea între Cărturari cu misiunea Sa. De ce M-ați căutat aiurea, zice El; nu știați că aici, în casa Tatălui Meu, Mi se cuvine să fiu? În același timp El răspunde Maicii Sale că nu Iosif, după cum presupun oamenii, ci Dumnezeu este adevăratul Său Tată. Dar, Se supune mamei Sale și lui Iosif și pleacă în Galileea, unde petrece în supunere față de mama Sa și față de Pedagogul Său, sub a căror îngrijire Își face educația, iubit de Dumnezeu și apreciat de oameni.
Iisus Hristos, deși Dumnezeu, ca om, simte nevoia să cerceteze biserica, și încă atât ca copil, cât și în cursul activității Sale mântuitoare. Ca să ajungă la biserică El trebuia să facă pe jos o călătorie obositoare de mai multe zile, străbătând trei țări (Galileea, Samaria și Iudeea). El o face aceasta, mai ales, ca pentru noi să fie un îndemn de a-L imita. Că, dacă El, ca Fiul lui Dumnezeu, simte trebuință să fie în casa Tatălui Său și să se întrețină cu învățăturile Sfintei Scripturi, cu cât mai mult noi păcătoșii și ignoranții. Pe când El, ca să ni se arate model de imitat, călătorește cu mari greutăți, pe jos, zile întregi, până la biserică, de la noi nu așteaptă să facem câțiva pași până la biserică, pe care a întocmit să o avem în apropiere; nu așteaptă să petrecem zile întregi în călătorie și în biserică, ci abia câte un ceas-două. A nu cerceta biserica, după astfel de exemple și în astfel de împrejurări lesnicioase, este deci a te da lenei cu îndărătnicie, a nu voi să asculți cuvântul lui Dumnezeu, a nu voi luminarea minții și hrana sufletului, a nu dori viața – este a sfida bunăvoința și jertfa dumnezeiască făcută pentru tine, a sfida pe Dumnezeu Însuși, și inconștient a-ți provoca pieirea.
Acestea avându-le în vedere preotul nu poate în destul îndemna pe enoriașii săi cu graiul și cu exemplul să cerceteze biserica, în care el, preotul, să fie totdeauna la locul său de onoare și cu onoare.
Ca preotul să aibă adevărată dragoste și plăcere a fi în casa Domnului și a-I servi cu râvnă și cu vrednicie, el trebuie din tinerețe și îndelung să se exercite. Cel mai propriu timp de exercițiu este fără îndoială timpul de pregătire seminaristă. Seminaristul, ca oarecând Sfântul Vasile cel Mare, trebuie să cunoască numai două căi: calea la biserică și calea la școală, dacă voiește să fie preot la locul lui.
|