Talcuirea evangheliilor de peste an (68)
[SIZE=3]60[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica înainte de[/SIZE]
[SIZE=5]Botezul Domnului[/SIZE]
[SIZE=3](Marcu 1, 1-8)[/SIZE]
1. Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 2. Precum s-a scris în Prooroci, iată eu voi trimite îngerul meu înaintea feței tale, care va pregăti calea Ta. 3. Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui. 4. Era Ioan botezând în pustie, și propovăduind botezul pocăinței întru iertarea păcatelor. 5. Și ieșea la dânsul tot ținutul Iudeei și Ierusalimului, și se boteza în apa Iordanului de la el, mărturisindu-și păcatele sale. 6. Și Ioan era îmbrăcat cu peri de cămilă, și cu brâu de curea împrejurul mijlocului său, și mâncând acride și miere sălbatică. 7. Și propovăduia, zicând: vine după mine cel mai tare decât mine, căruia nu sunt vrednic a mă pleca să-i dezleg curelele încălțămintelor lui. 8. Că eu am botezat pe voi cu apă, iar acela vă va boteza pe voi cu Duhul Sfânt.
Ioan la Iordan
1. Conform scopului său special, Marcu începe Evanghelia arătându-ne pe Ioan la Iordan, ca o minune dumnezeiască, fără să se știe de unde vine și cum vine. Tot ce ne spune este proorocia împlinită într-însul: îngerul Domnului, trimis ca herald, ca crainic înaintea Împăratului Mesia (Maleahi 3, 1). Evanghelistul dă cititorilor să înțeleagă că Împăratul, proorocit de Maleahi, este un Împărat așa de mare, încât nu-și găsește între oameni un herald, vrednic de Dânsul, ci, ca un Împărat ceresc, recurge la un Înger – Înger în trup.
Menirea heraldului, ca a tuturor heralzilor împărătești: să pregătească Împăratului calea, spre a fi deplin liberă și netedă, să prepare lumea pentru sărbătoreasca lui primire.
Îngerul herald nu pregătește însă calea Împăratului prin forță, prin silă, ci prin cuvânt, tot după proorocie: el este „glasul celui ce strigă...“ (Isaia 40, 3).
În pustie a ieșit heraldul, în această pustie, lângă Iordan (vs. 4), pregătește el calea Domnului. Cum?
Desculț, cu capul gol, pârlit de soare, cu părul în plete lungi, bătute de vânt, el poartă drept îmbrăcăminte o piele de cămilă înfășurată în jurul corpului și strânsă peste mijloc cu o curea. Om venit din pustie, el nu locuiește în casă, ca ceilalți oameni; nu se hrănește ca ei: mâncarea lui e vlăstare, lăcuste și miere sălbatică.
Întreagă înfățișarea lui este a lui Ilie, despre care proorociile spun că are să fie herald lui Mesia.
Prin neobișnuita sa înfățișare și viață, Ioan atrage asupră-și atenția lumii, care aleargă la dânsul să-l vadă și mai ales să-l asculte; că el, cum era în întreagă ființa sa, era și la vorbă: aspru și necruțător: cuvântul lui ardea ca focul. Celor ce se apropiau de dânsul, el le ținea cuvântări mustrătoare, provocatoare la pocăință, punând în perspectivă, pentru cei neascultători, pierirea, iar, pentru cei ce se vor pocăi, împărăția cerurilor, care se apropie.
2. Nu toți câți veneau la dânsul veneau cu aceleași dispoziții. Pe cei ce, mișcați de mustrările lui, recunoșteau că au păcătuit, arătau părere de rău pentru trecuta lor viață păcătoasă și se făgăduiau că nu vor mai face rele, că vor fi buni, pe aceia Ioan îi spăla cu apă, simbolizând curățirea de păcatele făcute și hotărârea pentru o viață curată, mai ales însă pregătirea, curățirea pentru o viață sfântă. Această curățire se numește botez, și Ioan, care însuși spăla, boteza, s-a numit botezător.
Erau însă și de aceea care nu se simțeau mișcați spre îndreptare, dar țineau și ei să se arate lumii că se îndreptează; voiau să facă speculă din opinia publică, și, simulând pocăință, mergeau și ei să primească botezul. Când Ioan îi vede pe acești speculanți de cele sfinte (ne spune Luca 3, 7-9) îi apostrofează, în termenii cei mai aspri. El le zice: „Pui de năpârcă“ (viperă), șerpi veninoși, care tindeți numai să mușcați și să înveninați, șerpi, în care totul e rău, cum vă închipuiți că, simulând, veți fi considerați ca oameni buni și că veți scăpa de pedeapsa celor răi? Pedeapsa nemiloasă vă așteaptă de nu vă veți pocăi din toată inima și de nu veți dovedi pocăința prin fapte: faceți „roade vrednice de pocăință“. Să nu vă încredeți în noblețea neamului vostru, și, întemeiați pe aceasta, pe patronajul strămoșului vostru Avraam, să continuați a face rele, crezând că el vă va lua sub scut și că fiind voi fiii lui Avraam, Dumnezeu vă va trece cu vederea fărădelegile. Mai ales de la voi cere Dumnezeu fapte bune, viață sfântă, ca să puteți primi pe Împăratul cerurilor. De nu o veți face aceasta, Dumnezeu are să vă înlăture, și în locul vostru, de-I va fi voința, va putea face și din pietre adevărați fii ai lui Avraam, buni ca și el. Acum e momentul suprem, hotărâtor: voi sunteți arbori, securea, care este sentința dumnezeiască, vă așteaptă să vă taie la rădăcină și să vă arunce în foc, dacă nu veți face fapte bune, dacă voi, ca pomi, nu veți produce roade bune.
Pocăiți-vă, le strigă el, pregătiți-vă ca să puteți primi după cuviință pe Cel Ce vine, după timp, în urma mea, pe Acela, al Cărui herald eu sunt, că Acela este așa de mare față de mine, încât eu, oricum m-ați crede voi pe mine, nu sunt vrednic nici să-I fiu cel mai de rând servitor: nu pot aspira nici măcar la onoarea „de-a mă pleca înaintea Lui și a-I dezlega curelele încălțămintelor“.
Eu, cum vedeți, pe cei ce se îndreaptă îi botez cu apă, ca simbol al iertării păcatelor; Acela însă vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc – adică: va arde și va nimici în adevăr păcatele voastre și cu Duhul Sfânt vă va sfinți, ca să puteți intra în Împărăția Lui. Eu numai simbolizez realitatea, pe care El o va îndeplini. Deci, pocăiți-vă!
Și la noi vine Ioan, și nouă ne vestește despre venirea Mântuitorului, și pe noi ne îndeamnă la pocăință.
Toți câți ne dau sfaturi bune, câți ne povățuiesc să ne ferim de a face ce e rău și să nu ne lenevim a face tot ce este bine – sunt Ioani. Și noi suntem chemați atât de des la pocăință, și între noi se găsesc de aceia care țin să arate că fac pocăință, dar numai să arate, ca de modă. Pe aceia dintre noi, care așa fac, îi apostrofează Ioan, zicându-le: „pui de năpârcă“, căci tot ce poate să fie mai rău este acela, care speculează cu cele sfinte, care, cunoscând și apreciind valoarea binelui, numai simulează că-l face, spre a se insinua în opinia bună a publicului, în fond însă rămâne rău, și din rău devine, tocmai prin fățărnicia sa, numai venin, pui de viperă.
Cel ce voiește serios să se spele de murdăria păcatelor, acela să se curețe de păcate prin Botezul lacrimilor, să vină la pocăință cu sinceritate și din convingere, cu adevărată părere de rău pentru păcate și cu hotărârea de a se abține de la repetarea lor.
Numai în acest caz poate fi vorba de îndreptarea vieții, de înnobilarea moravurilor, și, deci, de viață tihnită, fericită a omului.
Între enoriașii săi preotul trebuie să fie un al doilea Ioan Botezătorul, atât prin cuvânt cât și prin fapte.
|