Talcuirea evangheliilor de peste an (30)
[SIZE=3]24[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica a VIII-a după Rusalii[/SIZE]
[SIZE=3](Matei 14, 14-22)[/SIZE]
14. Și ieșind Iisus a văzut popor mult, și i s-a făcut milă de dânșii și a tămăduit pe bolnavii lor. 15. Iară dacă s-a făcut seară, au venit la dânsul Învățăceii lui zicând: locul este pustiu, și vremea a trecut, dă drumul popoarelor, ca ducându-se în sate, să-și cumpere bucate. 16. Iar el le-a zis lor: nu trebuie să se ducă, dați-le voi să mănânce. 17. Iar ei au zis lui: nu avem aici decât cinci pâini și doi pești. 18. Iară el a zis: Aduceți-le încoace Mie. 19. Și poruncind să șadă popoarele pe iarbă, luând cele cinci pâini și cei doi pești căutând la Cer, a binecuvântat, și frângând a dat Învățăceilor pâinile, iar Învățăceii popoarelor. 20. Și au mâncat toți, și s-au săturat, și au luat rămășițe de sfărâmituri douăsprezece coșuri pline. 22. Și îndată a silit Iisus pe Învățăceii săi să intre în corabie și să meargă înaintea lui de cea parte până când va da drumul popoarelor.
Pâinea vieții
1. Minunile lui Iisus Hristos sunt menite a fi pentru Învățăceii Săi ceea ce sunt exemplele și exercițiile fizico-chimice în școli: niște dovezi și învățături plastice, în scop de a concretiza teoriile. Din minuni trebuie să rezulte mai presus de orice îndoială adevărul teoriilor susținute de Mântuitorul, deci primirea cu credință, credința în adevărurile rostite. „De nu veți vedea semne și minuni, nu veți crede“ a zis El Însuși (Ioan 4, 48) și, ca oamenii să creadă, El a făcut minuni. Așa: a învățat că El este pâinea vieții, din care, mâncând cineva, nu mai flămânzește, și, spre dovadă, a săturat cu 5 pâini și 2 pești 5000 de oameni, afară de femei și de copii. A învățat că El este Domn peste întreaga natură, că Lui Îi stau la dispoziție puterile naturii, puterile cerești, însăși natura, timpul și spațiul: a potolit vântul și marea, a umblat pe apă, ca pe uscat; în fața Lui a dispărut spațiul și timpul (Ioan 6, 19-21). A învățat că El este lumina lumii, și, spre încredințare, a dat vedere orbilor. A învățat că El este viața și învierea: a înviat morții, a înviat El însuși!
2. Pe când Mântuitorul se afla în Galileea (Matei 1, 54) Îi veni veste că Irod a tăiat pe Ioan Botezătorul (Matei 14, 14). Această știre L-a mâhnit. El, probabil, își aduse aminte că peste un an are să cadă și El jertfă răutății evreilor. Și ca să se liniștească, și ca să culeagă, ca om, puteri noi în repaus și în rugăciune, trece cu corabia în Pereea și se retrage în loc pustiu (14, 13). Dar nici acolo n-are pace. Gloate multe de sărmani aleargă după Dânsul: unii ca să se vindece de boli, alții atrași de învățătura Lui, iar alții, ca să vadă semnele și minunile ce făcea. Numai bărbați, afară de femei și de copii erau ca 5000. Pe această mulțime Mântuitorul o hrănește cu 5 pâini și 2 pești. Și, ce este mai semnificativ: după ce se satură toți, sfărâmiturile strânse dau o cantitate mult mai mare de cum fusese cele 5 pâini și 2 pești.
3. Pe lângă însemnătatea comună cu a celorlalte minuni, hrănirea celor 5000 de oameni, cu 5 pâini și 2 pești, își are însemnătatea sa specială.
Domnul nostru Iisus Hristos numește învățătura Sa „apă vie“, din care, dacă bea cineva, nu mai însetează, ci apa băută se preface într-însul în izvor de apă săltătoare spre viața de veci (Ioan 4, 14); o numește, între altele, pâinea vieții, din care cel ce mănâncă nu flămânzește în veac (Ioan 6, 35). Și, ca această asemănare, această învățătură abstractă și alegorică să fie înțeleasă și crezută, El săvârșește minunea, în care hrana materială, cu cât se consumă, cu atât se înmulțește. Cum hrana materială, binecuvântată de El, nu numai nu se împuținează, nu se sfârșește hrănind pe cei flămânzi, ci încă se înmulțește: tot așa e și cu cea spirituală, cu învățătura Sa, identificată cu personalitatea Sa. Cel ce o primește se satură, dar, în același timp, ca depozitar al învățăturii, devine cu vremea însuși Învățător pentru mulți, care, primind și ei învățătura, devin și ei, la rândul lor, fiecare izvoare de „apă săltătoare“, din care să se adape nenumărată mulțime, – așa că treptat învățătura se lățește, hrana se înmulțește în infinit și în nemărginit.
Mântuitorul poruncește Învățăceilor să adune fărâmiturile, ce au prisosit, ca să nu se piardă ceva (Ioan 6, 12), învățându-ne, prin aceasta, să nu lăsăm să se piardă nimic din darurile dumnezeiești, fie ele materiale ori spirituale, bine știind că păstrarea este mama și izvorul bogăției; iar bogăția bine întrebuințată, produce mulțumirea, din care se naște fericirea.
Minunea însă are și însemnătatea sa specială, simbolică: Cele 5 pâini și cei 2 pești simbolizează învățătura pe care Mântuitorul o dă Apostolilor Săi, în cantitate mică, cuprinsă în cele 4 Evanghelii. Apostolii o primesc, se hrănesc cu ea, și din ea le rămâne ca să alimenteze succesiv lumea întreagă. Cele 12 coșuri de fărâmituri reprezintă hrana lumii întregi, rămasă din hrana dată de Iisus contemporanilor Săi. Cele 12 coșuri de fărâmituri ne îndreaptă la uriașa literatură dezvoltată în urma celor 12 Apostoli de către Sfinții Părinți pe baza Evangheliilor. Cele 5 pâini și 2 pești (7 numărul simbolic al lui Israil real) arată că și ca spațiu cuvântul lui Dumnezeu pe timpul lui Iisus e limitat numai la Palestina, numai la Israelul real – în cele 12 coșuri de sfărâmituri, pentru fiecare Apostol câte un coș, se arată nețărmurirea lățirii Evangheliei prin Apostoli și prin urmașii lor, cucerirea lumii întregi, a noului Israil, a lui Israil ideal (12).
Fiecare preot e menit să fie un izvor nesecat de apă săltătoare spre viața vecilor; să fie pâinea vieții spirituale pentru credincioși. Ferice de acel preot, care și este aceea ce trebuie să fie. Lumina, învățătura propovăduită de el, se revarsă din generație în generație, ca un izvor nesecat și pururea limpede, spre a adăpa din ce în ce mai mari mulțimi de oameni setoși.
Dar ca el, preotul, să poată fi adevărat izvor de lumină și de viață pentru credincioși, trebuie să fie el însuși sătul de apa cea vie, să fie luminat de lumina cea dătătoare de viață, să fi mâncat și să se fi săturat din rămășițele ospățului dumnezeiesc: să fi învățat destul în vremea menită anume pentru pregătirea sa. De aceea nu i se poate recomanda suficient și destul de des, ca, pe timpul cât se află în seminar, să fie veșnic flămând și setos de mâncare și de băutură spirituală, și, neîncetat și din toată inima cu această hrană să se ocupe.
Hrana spirituală, care se dă cu prisos seminariștilor, trebuie cu scumpătate strânsă, îngrijită, ca să nu se piardă nimic dintr-însa. Cum? Așa că, seminaristul să cugete des la ce a învățat, spre a repeta cât mai mult, spre a i se imprima cât mai cu putere în minte și în inimă. Cel ce nu repetă, risipește ce a învățat!
Și, cum trebuie să fie seminaristul în seminar, așa trebuie să facă și preotul în misiunea sa: să repete, dacă nu voiește să risipească. Să repete întâi pentru sine ce a învățat în școală, ca să nu uite, și să repete, a doua, pentru alții, învățătura pe care o dă credincioșilor, ca aceștia să nu o uite, să nu o risipească. Adevărurile religiei și povețele cele bune nu se pot spune destul de des, prin urmare nu se pot repeta suficient, ca ele să țină inimile credincioșilor pururea calde în credință, pururea gata să-i îndemne la fapte bune și să-i ferească de rele.
|