Talcuirea evangheliilor de peste an (26)
[SIZE=3]20[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica a IV-a după Rusalii[/SIZE]
[SIZE=3](Matei 8, 5-13)[/SIZE]
5. În vremea aceea, intrând Iisus în Capernaum, a venit la dânsul un sutaș, rugându-L. 6. Și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă neputincioasă și rău se chinuiește. 7. Și a zis Iisus lui: venind voi tămădui pe dânsul. 8. Iară sutașul răspunzând a zis: Doamne, nu sunt vrednic, ca să intri sub acoperământul meu, ci zi numai cu cuvântul, și se va tămădui sluga mea. 9. Că și eu sunt om sub stăpânire, având sub mine ostași, și zic acestuia mergi, și merge, și altuia vino, și vine: și slugii mele, fă aceasta și face. 10. Iară auzind Iisus aceasta s-a mirat, și a zis celor ce veneau după dânsul: adevăr grăiesc vouă, că nici în Israil n-am aflat atâta credință. 11. Însă zic vouă, că mulți de la răsărituri, și de la apusuri vor veni și se vor odihni cu Avraam și cu Isaac, și cu Iacov întru Împărăția Cerurilor. 12. Iară fiii Împărăției se vor arunca întru întunericul cel mai din afară: acolo va fi plângere și scrâșnire a dinților. 13. Și au zis Iisus sutașului: mergi, și precum ai crezut, să fie ție: și s-a tămăduit sluga lui în acel ceas.
Modelul credinței
1. În Iudeea, ca provincie romană, stăpânitorii Romani aveau garnizoane menite să susțină ordinea, și, la caz de nevoie, să apere provincia de incursiuni dușmane. Aceste garnizoane, după sistemul de guvernământ roman, nu erau din indigeni, ci din străini, din păgâni. Și în Capernaum era o garnizoană. Capernaumul, un oraș lângă lacul Genezaretului, era centrul de activitate galileeică a lui Iisus. De aceea acest oraș se și numește „cetatea Sa“, adică a lui Iisus (Matei 9, 1). Sutașul, care iese înaintea Mântuitorului se vede că era om și cu minte și cu sentimente nobile: religios, milos, modest. El auzise de faptele și de învățătura Domnului, și cu mintea lui sănătoasă, el a conchis, că Iisus Hristos dispune de puterile naturii, ca Dumnezeu (vs. 8). El, sutașul, avea o slugă neputincioasă, bolnavă cumplit și, văzând că cu doctorii îi este imposibil să o vindece, cu toată încrederea se adresează lui Iisus (vs. 6). Se consideră însă pe sine atât de mic față cu Mântuitorul, încât declară în public că el nu este vrednic ca Iisus să-i facă onoarea de a-i intra în casă, ci Îl roagă să facă numai uz de atotputernicia Sa.
Nimeni nu se așteptase ca un păgân, care nu mai auzise de Iisus din Nazaret și de faptele Lui, să întreacă în credință pe evrei (vs. 10). Ținuta sutașului Îl îndeamnă pe Iisus să facă declarația din vs. 11 și 12, de cuprinsul că: mulți păgâni vor primi învățătura Lui și se vor face părtași ai împărăției cerești, menite, de altfel, pentru israieliți, care însă din pricina răutății lor, vor fi alungați departe de lumină, în împărăția întunericului, a remușcării și a durerii.
Credința sutașului o răsplătește Mântuitorul, vindecându-i sluga.
2. Pe lângă învățăturile și concluziile practice, care se deduc cu ușurință din analiza acestei Evanghelii, într-însa găsim pe un sutaș, un tip al păgânismului, ca antiteză a iudaismului.
Evreii erau pregătiți anume într-o școală de mii de ani pentru primirea lui Mesia. Pentru ei întreg Testamentul Vechi fusese un educator (pedagog) spre primirea lui Hristos (Galateni 3, 24). Și ei, pregătiți cu atâta îngrijire, în atâta amar de timp, încă la începutul arătării Mântuitorului, iau o poziție ostilă față de Dânsul. Această poziție dușmănoasă este o dureroasă prevestire a rezultatului activității lui Iisus între evrei: respingerea, uciderea Lui. La aceasta face aluzie Mântuitorul în Ioan: „Stricați Biserica aceasta, și în trei zile o voi ridica“ (2, 19).
Față cu această ținută dușmănoasă a evreilor, anume pregătiți pentru primirea lui Hristos, Evanghelistul Matei ne desemnează un reprezentant al păgânismului, care, fără nici o pregătire (orb, după Ioan – cap. 9), numai auzind de faptele și de învățăturile lui Iisus Hristos, devine aderentul Acestuia; mai mult: în umilință recunoaște că Iisus este Dumnezeu cu înfățișare de om.
Ținuta prudentă și devotată a păgânului sutaș, ca tip, întocmai ca și ținuta samarinenilor (Ioan – cap. 4) și a orbului din naștere (Ioan – cap. 9) este o garanție a ținutei păgânismului față de învățătura Mântuitorului Hristos. Aceasta ne-o spune Iisus Însuși în vs. 11-12. Păgânismul din toate părțile lumii are să îmbrățișeze Evanghelia, împărăția lui Dumnezeu, lumina; iar evreii, așa numiții fii ai împărăției, cărora le era rezervat locul prim în împărăția luminii, adică primirea creștinismului; ei, evreii înșiși se exclud, rămân în întuneric, afară de sfera luminii. Ei, în întuneric fiind, văd lumina, regretă că nu o au, invidiază pe cei din sfera luminii, dar plângând și scrâșnind din dinți de durere și de necaz, în îndărătnicia și în încăpățânarea lor, refuză a intra în lumină, a vedea: ei preferă să rămână orbi. La aceasta face aluzie Mântuitorul în Ioan (9, 39-41).
Ca și sutașul, creștinul bun în genere trebuie să fie:
a) religios, adică cu frica lui Dumnezeu: să se roage Lui și să-și conformeze viața după poruncile și învățătura Lui;
b) să fie milos: când vede pe altul că suferă, să-i dea tot ajutorul pe care îl poate da; să aibă milă de casnicii săi, ca și sutașul, să-i trateze cu blândețe și cu bunătate, considerându-i pe servitori ca pe niște membri mai îndepărtați ai familiei sale, și, când sunt bolnavi, să îngrijească de dânșii;
c) să fie modest: să nu se mândrească cu darurile spirituale ori materiale, cu care l-a înzestrat Dumnezeu, ci mai vârtos să se umilească, întâi mulțumind lui Dumnezeu că i le-a dat, apoi rugându-L să-L ajute ca să fie vrednic de ele, să le administreze așa cum este bunăvoința lui Dumnezeu. Căci cu cât cineva este mai dotat spiritualicește, adică mai inteligent, ori mai învățat, și cu cât e mai dotat materialicește, adică este mai bogat, cu atât are mai mari sarcini de purtat, mai multe îndatoriri de împlinit; cu atât este mai mare răspunderea lui pentru administrarea acestor bogății înaintea Aceluia Care i le-a încredințat. Căci omul nu este proprietarul, ci numai administratorul darurilor cu care Dumnezeu l-a înzestrat, și, vai de cel ce abuzează de încrederea Domnului său. Vai de cel ce, mândrindu-se și îngâmfându-se pentru că are în posesiune acele bunătăți, se lenevește a le administra bine, ori chiar le întrebuințează spre a-și strica sieși ori a face rău altora.
Preocuparea și îndărătnicia evreilor pentru creștin este o învățătură: să nu fie preocupat și îndărătnic; să nu țină morțiș la o părere ori la o hotărâre greșită, ci, ascultând pe alții, să-și recunoască greșeala și să o părăsească. Din ținuta sutașului creștinul să învețe că: ce aude și ce vede să cumpănească bine în mintea sa, să judece și apoi să se hotărască și să lucreze după cum îi va dicta judecata nepreocupată.
Învățămintele, care din această Evanghelie rezultă pentru creștinii de peste tot, rezultă mai ales pentru preoți: ei trebuie să fie modele de religiozitate, de milă, modestie și chibzuință. Prin acestea ei să lumineze înaintea oamenilor, ca niște făclii vii, spre a fi imitați.
|