Talcuirea evangheliilor de peste an (24)
Una din condițiile de căpetenie pentru întrebuințarea bună a timpului de școală este și imitarea Apostolilor în conduita lor pe timpul pregătirii pentru apostolat. Pe ei îi vedem veșnic nedespărțiți de Învățătorul lor, pururea respectuoși în cel mai înalt grad, cu cea mai mare băgare de seamă la tot ce El face și vorbește și cerând lămuriri în chestiunile pe care ei nu le înțeleg. Absențele de la cursuri, distracția și lipsa de atenție în timpul cursurilor, indiferentismul pentru chestiunile neînțelese, lasă tot atâtea goluri în pregătirea viitorului candidat la preoție; iar golurile neîmplinite îl fac nevrednic de apostolatul pe care el îl dorește nu din firească înclinație, nu condus de dorul de a-și servi neamul și Biserica, și, deci, a contribui la mărirea lui Dumnezeu, ci din speculă, din interes de căpătuială. Un astfel de elev își prepară o carieră plină de nemulțumiri și de nenorociri, care îl așteaptă la fiecare pas să-i amărască viața și să-l facă nefericit. Pentru un astfel de viitor candidat preoția are să fie o sarcină insuportabilă, care, făcându-l nefericit pe această lume, îi pregătește pieirea pentru lumea, pentru viața viitoare.
Din contră, cel ce întrebuințează bine timpul de pregătire, câștigă destoinicia necesară pentru frumoasa-i carieră, a cărei sarcină lui îi este ușoară, căci se simte devotat ei, una cu ea, și, deci, poate ușor și vesel urma pe Hristos. Acestui fel de candidați din toate timpurile le zice Mântuitorul „Luați jugul Meu peste voi... că jugul Meu este bun și sarcina Mea ușoară“ (Matei 11, 29).
În general: fiecăruia din noi Mântuitorul Hristos îi zice zilnic: „vino după Mine!“. Noi Îi auzim glasul, este glasul clopotului care ne cheamă la rugăciune, la meditații sfinte. Și, cum Apostolii, voind și pe sine să se lumineze și să se mântuiască, îndată și-au părăsit ocupațiile de pe mare și I-au urmat Lui – așa și noi, dacă voim să ne luminăm simțirile și să vedem pe Hristos strălucind în casa sufletului nostru, ca să ne curețe și să ne mântuiască: să părăsim ocupațiile noastre de pe marea cea înviforată a acestei vieți materiale și să alergăm la Dânsul cu evlavie, să-L rugăm cu osârdie ca să ne ajute la tot ce este bun și folositor nouă și fraților noștri; să-I ascultăm învățăturile și să ne conformăm lor: să facem „voia Lui“.
|