Talcuirea evangheliilor de peste an (9)
9
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica Mironosițelor[/SIZE]
[SIZE=3](Marcu 15, 43-47; 16, 1-8)[/SIZE]
43. În vremea aceea a venit Iosif din Arimateea, sfetnic cinstit, care și el așteaptă împărăția lui Dumnezeu, și îndrăznind a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Hristos. 44. Iar Pilat s-a mirat, cum a murit așa curând. Și chemând pe sutaș, l-a întrebat pe el, de a murit. 45. Și înțelegând de la sutaș, a dăruit trupul lui Iosif. 46. Și cumpărând giulgiu și luându-l l-a înfășurat cu giulgiu, și l-a pus în mormânt, care era săpat în piatră și a răsturnat o piatră pe ușa mormântului. 47. Iar Maria Magdalena și Maria lui Iosif priveau unde Îl vor pune. 16, 1. Și trecând sâmbăta, Maria Magdalena și Maria lui Iacob și Salomeea, au cumpărat miresme, ca să meargă să-L ungă pe el. 2. Și foarte de dimineață într-una din sâmbete au venit la mormânt, fiind răsărit soarele. 3. Și ziceau întru sine și, cine va răsturna nouă piatra de pe ușa mormântului. 4. Și căutând au văzut piatra răsturnată, că era mare foarte. 5. Și intrând în mormânt, au văzut pe un tânăr șezând de-a dreapta, îmbrăcat în veșmântul alb, și s-au spăimântat. 6. Iar el le-a zis lor: nu vă spăimântați, pe Iisus Nazarineanul căutați, cel răstignit, s-a sculat, nu este aici, iată locul unde l-a pus pe El. 7. Ci mergeți, de spuneți ucenicilor, și lui Petru, că va merge mai înainte de voi în Galilea, acolo veți vedea pe El, cum a zis vouă. 8. Și ieșind au fugit de la mormânt, că le cuprinsese pe ele cutremur și frică, și nimic nimănui nu au spus, că se temeau.
Înmormântarea și Învierea lui Iisus
În Ierusalim pe acea vreme era un om bogat, Iosif din Arimateea, membru al Sinedriului. Acesta, ca și Nicodim, era unul dintre timizii și tăinuiții admiratori ai lui Iisus. Locul unde s-a răstignit Iisus se vede că era o grădină a lui Iosif. În această grădină el își instalase o criptă, scobită în piatră, a cărei ușă se închidea cu o mare lespede de piatră. Cripta aceasta o destinase el pentru sine, și, poate, pentru familia sa.
El, probabil era în grădină, când s-a întâmplat moartea lui Iisus. Văzând pe Iisus mort, abandonat de toată lumea, deși știa bine că atrage asupra sa ura colegilor săi sinedriști, se hotărăște repede să se declare pe față și fără rezervă aderent al lui Iisus, făcându-și trista onoare de-a înmormânta el pe marele său Învățător. Și, ca omagiu al admirației și al durerii sale pentru cel adormit și totodată ca protest contra nelegiuirii colegilor săi, el îi afierosește cripta sa, care era așa de aproape de cruce.
El, sfidând orice neajunsuri din partea colegilor săi (vs. 43) „îndrăznind“ a alergat la Pilat și a cerut să-i dăruiască trupul lui Iisus, spre a-l înmormânta. Pilat, constând în mod oficial moartea reală a lui Iisus, încuviințează cererea lui Iosif, care, împreună cu prietenul său Nicodim, cumpără grabnic cele trebuincioase pentru înmormântare, aleargă la Golgota, luă pe Iisus de pe cruce, Îl înfășoară în giulgiuri curate și Îl așează în mormânt, în care depun și diferite soiuri de aromate, apoi răstoarnă lespedea cea grea pe ușa criptei și se duc.
Zdrobite de durere, femeile, care din Galileea urmaseră lui Iisus, stăteau la o parte în tăcere și priveau unde Îl pun.
Când L-au așezat pe Iisus în mormânt era aproape de ora 6 p.m. sau a 12-a din zi: momentul când se încheia ziua de Vineri și, cu începutul Sâmbetei, începeau sărbătorile Paștilor.
2. Într-aceea, trecând sâmbăta, prima și marea zi a Paștilor, care se încheia cu ora 6 seara; cu această oră deschizându-se prăvăliile (vs. 1) femeile, care priviseră unde L-au pus pe Iisus, au cumpărat miresme, și în dimineața următoare (Duminica), în revărsatul zorilor, ele suie spre Golgota, ca să caute mormântul lui Iisus și să-I aducă tributul lor de delicată admirație și recunoștință, miruri cu care să-i ungă trupul.
În mersul lor grăbit își aduc aminte că mormântul e închis cu o piatră grea, pe care ele nu o pot ridica și cu mirare, se întreabă ce să se facă, cum să-și ajute: cine să le deschidă mormântul?
Vorbind așa între ele ajung la mormânt și, spre mirarea lor, văd piatra răsturnată de pe ușa mormântului. Ele (vs. 1) intrară în mormânt și spaima le cuprinde. În mormânt, în loc să găsească trupul lui Iisus, văd un înger. Spaima lor crește când aud pe înger spunându-le că Iisus S-a sculat din morți, că ele au să-L vadă viu în Galileea. Până atunci însă ele să meargă și să spună Apostolilor și lui Petru, că Iisus a înviat.
Spaima și tulburarea lor este așa de mare că ele deocamdată nu înțeleg ce le spune îngerul și nici nu pun la inimă cuvintele lui, ci ieșind din mormânt, aleargă spre casă, și, de tulburate ce sunt și de teamă, nu spun nimănui ce au văzut și ce au auzit la mormântul adoratului lor Învățător.
3. Și aceste femei, numite de aici înainte mironosițe, adică purtătoare de mir, auziseră în mai multe rânduri pe Mântuitorul spunând că fruntașii iudeilor au să-L prindă, să-L judece, să-L omoare, iar El să învie a treia zi de la moartea Sa. Dar și ele, ca și Apostolii, și ca și ceilalți învățăcei, în naivitatea și preocuparea lor își închipuiau că Iisus, ca de obicei le vorbește ceva profund, enigmatic, în alegorie, și ele nu înțeleg și nici nu se gândesc că ar putea înțelege dacă și-ar da seama.
Lor nu le trecea prin gând că El le vorbește despre moartea și mai ales despre învierea Sa reală, deși Iisus ca o garanție și ca o dovadă palpabilă, că despre reala Sa moarte și Înviere le vorbește, înviase morți și Se schimbase la față.
Autoritatea îngerului îmbrăcat în veșminte albe, semnele curățeniei și a sfințeniei, lor nu le inspiră încredere, ci frică, nu le deschide mintea să înțeleagă și să se bucure, ci le umple inima de spaimă, de cutremur și de supărare.
Evanghelia de față ne arată două mari evenimente, realitatea morții și Învierii lui Iisus:
a). Realitatea morții o constată însuși sutașul pus de pază la locul de supliciu. El fusese martor ocular al morții și când a constatat moartea întâmplată, a exclamat „cu adevărat omul acesta Fiul lui Dumnezeu era“ (vs. 39). Și el, sutașul, chemat de guvernator, îi raportează acestuia în mod oficial că Iisus cu adevărat a murit. Astfel, în mod oficial se constată din partea autorității statului roman, că Iisus a murit cu adevărat;
b). Realitatea Învierii lui Iisus, întâmplată a treia zi de la moartea și îngroparea Sa, o constată în mod oficial îngerul, și, după Matei (28, 11-15), o constată și confirmă în mod oficial și puterea statului roman, pusă anume să oprească Învierea Lui.
Astfel vedem că, spre a înlătura și a face imposibilă pentru viitor orice îndoială serioasă în reala moarte și în adevărata Înviere a Mântuitorului, Providența a îngrijit ca ambele aceste mari evenimente să fie constatate în mod oficial prin autoritatea universalei împărății romane, menite să treacă în universala Împărăție a lui Iisus Hristos, Împărăție a cărei început și temelie se pune prin înseși acele două mari evenimente.
Din manifestația lui Iosif și a Mironosițelor pentru noi rezultă următoarele:
a). având de model pe Iosif: față cu binefăcătorii noștri să ne arătăm recunoștința chiar și dacă manifestarea noastră ar fi împreunată cu neplăceri și cu primejdii; față cu Dumnezeu însă recunoștința noastră să o manifestăm prin fapte, mai ales, spre a atrage prin ea pe cei rătăciți, și a-i îndemna să ne imite;
b). având de model pe Mironosițe, noi dis-de-dimineață sculându-ne să alergăm nu la Golgota, ci cu gândul la bunătatea și milostivirea dumnezeiască și să-i ducem în loc de mir, inima noastră înfrântă și smerită însoțită de faptele noastre cele bune.
Ambele aceste îndemnuri sunt la locul întâi pentru preot, ale cărui fapte trebuie să fie tot atâtea exemple de imitat, tot atâtea îndemnuri pentru credincioși.
|