View Single Post
  #3  
Vechi 09.01.2009, 07:25:50
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (3)

3
[SIZE=5]Evanghelia din Duminica Paștilor[/SIZE]
(Ioan 1, 1-17)

1. Întru început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. 2. Acesta era întru început la Dumnezeu. 3. Toate printr-însul s-au făcut și fără de Dânsul nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. 4. Întru Dânsul viață era, și viața era lumina oamenilor. 5. Și lumina întru întuneric luminează, și întunericul nu a cuprins-o. 6. Fost-a om, trimis de la Dumnezeu cu numele lui Ioan. 7. Acesta a venit întru mărturie, ca să mărturisească despre lumină. 9. Era lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul ce vine în lume. 10. În lume era, și lumea pe El nu L-a cunoscut. 11. Întru ale Sale a venit, și ai Săi pe Dânsul nu L-au primit. 12. Iară câți L-au primit pe Dânsul, le-a dat lor putere, ca să fie fii ai lui Dumnezeu, celor ce cred întru numele Lui. 13. Care nu din sânge, nici din voie trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. 14. Și Cuvântul trup S-a făcut, și S-a sălășluit întru noi, și am văzut mărirea Lui, ca mărirea Unui născut de la Tatăl, plin de dar și de adevăr. 15. Ioan mărturisea de Dânsul, și striga grăind: Acesta era, de Care am zis, Care după mine vine, mai înainte de mine a fost, că mai întâi de mine era. 16. Și din plinirea Lui noi toți am luat și dar pentru dar. 17. Că legea lui Moisi a fost dată, iar darul și adevărul prin Iisus Hristos au fost.

I. În general

Prin cuprinsul său profund, Evanghelia din Duminica Paștilor, făcând excepție de la felul celorlalte Evanghelii duminicale, ca să fie înțeleasă, ea trebuie tratată altfel, de cum se tratează celelalte Evanghelii.
Ca să-i putem pătrunde înțelesul, e de lipsă, să aflăm mai întâi: ce a îndemnat pe Evanghelist să scrie aceea, ce a scris, și să scrie așa, cum a scris.
Învățăturile creștinilor despre Hristos Mântuitorul, spre sfârșitul veacului întâi creștinesc, ajunseseră să fie primite și răstălmăcite de două soiuri de oameni învățați, de unii dintre evrei și de alții dintre păgâni.
Acești învățați filosofi, abătându-se de la adevăr, învățau, fiecare în felul său, învățături cu totul rătăcite despre ființa lui Iisus Hristos.
Unii, evrei numiți mai târziu ebioniți, învățau că Iisus Hristos a fost cu adevărat Mesia, dar numai ca om, și numai întrucât, ca Prooroc, a fost insuflat de Dumnezeu în măsură mai mare, decât fuseseră ceilalți Prooroci. Pentru acești învățați și pentru adepții lor învierea lui Mesia era o sminteală, un scandal.
Ceilalți învățați, filosofii păgâni, numiți mai târziu gnostici, învățau că Hristos a fot o ființă și Iisus altă ființă; că Hristos-Cuvântul a fost o ființă dumnezeiască, un fel de Înger, pe care Dumnezeu l-a trimis asupra lui Iisus cu ocazia Botezului în Iordan; că de la această dată Hristos-Cuvântul, făcându-Se stăpân peste ființa și voința lui Iisus, l-a condus pe acesta din loc în loc; prin graiul lui a grăit, printr-însul minuni a făcut și l-a adus în ceartă cu fruntașii evreilor, care, răstignindu-l, l-au omorât. Pe cruce fiind Iisus, Cuvântul l-a părăsit și s-a înălțat iarăși în sferele cerești, de unde se pogorâse. Pentru acești eretici moartea lui Hristos era o imposibilitate, iar Învierea lui Iisus o nebunie.
Astfel dar, unii din învățații acelei vremi țineau, că Hristos a fost numai om, alții, că a fost numai un duh, un spirit dumnezeiesc: unii îi tăgăduiau omenirea, alții îi tăgăduiau dumnezeirea.
Și învățații cu autoritate își câștigau aderenți, chiar și printre creștini.
În chipul acesta creștinismul era amenințat, să se prefacă în două secte eretice, fantastice.
Primejdia trebuia însă înlăturată. Aceasta se putea face numai printr-o autoritate mai mare. Autoritatea aceasta putea să fie numai un Apostol, unul, care a cunoscut personal pe Iisus Hristos. Dintre Apostoli mai era în viață Ioan. El își împlinește chemarea scriind Evanghelia, care-i poartă numele.
Din noianul de învățături și de fapte ale lui Iisus, Evanghelistul alege și descrie de acele, care corespund scopului, ce el urmărește: de a arăta că Iisus Hristos a fost om desăvârșit și Dumnezeu desăvârșit.
Întreg cuprinsul Evangheliei îl înfățișează pe scurt începutul ei, început care se citește în Duminica Paștilor. În această prescurtare, întemeiat pe propria sa vedere și auzire („am văzut mărirea Lui“ – Ioan 1, 14; „ce am auzit și am văzut cu ochii noștri, și mâinile noastre au pipăit“ – I Ioan 1, 1), el, cu autoritatea sa de Apostol, depune mărturisirea convingerii sale despre Iisus Hristos, ca o dovadă istorică.
Ca autoritatea Apostolului, deosebit insuflat, să se impună cititorilor mai cu multă putere, Evanghelia ne pune în uimire și prin chipul măiestrit, cum este scrisă. Căci măiestria, cu care sunt așezate ideile și cuvintele, așa, ca o idee să purceadă din cea premersă și să se explice prin cea următoare și viceversa; începerea construcției următoare să se facă cu cuvântul cu care se termină construcția premergătoare prin legătura unui „și“ – întreagă construcția textului e menită să facă evidentă insuflarea extraordinară, în virtutea căreia autorul se înalță în sferele cerești, ca „vulturul“, pe care simbolistica bisericească l-a dat ca emblemă Evanghelistului Ioan.
Pătruns și însuflețit de obiectul despre care scrie, cuprinzând în câteva cuvinte conținutul Evangheliei, pe care ne-o pune înainte, Evanghelistul, din înălțimea în care s-a avântat, ne arată că Iisus Hristos este una cu Tatăl și fără început, luând parte la facerea lumii și la preamărirea vecinică. În contemplarea sa, Evanghelistul vede pe Hristos strălucind în eterna mărire dumnezeiască, și sigur despre această mărire, se ridică peste istorie și lume, desemnând în câteva cuvinte grandiosul tablou, în care vedem eternitatea lui Hristos înainte de facerea lumii, activitatea Lui ca Dumnezeu, la facerea ei și venirea Lui într-însa ca om, spre a o mântui.
Prin aceasta, stabilind adevărul mistificat de cele două tabere eretice, fără să stea cu ele de vorbă, le aduce la tăcere, scăpând creștinismul de pericolul ce-l amenința.
Din acest punct de vedere avem să apreciem și să înțelegem Evanghelia din Duminica Paștilor.
Reflexiunile generale asupra Evangheliei de la Paști ne oferă o învățătură de mare preț. Învățătura o deducem din rătăcirea ebioniților și a gnosticilor, urmați de o serie întreagă de eretici care, întemeiați pe o închipuită deșteptăciune a lor, și-au dat curs liber fanteziei și au căzut din rătăcire în rătăcire. Ca să nu cădem și noi în greșelile ereticilor, Sfânta Scriptură ne povățuiește zicând: „Cele mai presus de tine nu le căuta... nebunește” (Isus Sirah 3, 21); iar Biserica ne poruncește în porunca 7 „să nu citim cărți eretice“. Mai ales preoții să se ferească din toată puterea de a discuta, conduși numai de mintea lor, chestiuni gingașe de credință, căci ușor pot ajunge sub cuvântul Proorocului Isaia: „Vai celor înțelepți întru sine singuri și înaintea sa știuți“ (5, 20). Dacă civililor le strică rătăcirea minții lor, cu cât mai vârtos Preoților, după care trebuie să se orienteze credincioșii. Dezlegare tuturor chestiunilor grele dogmatice și morale Preotul află fie în minunatele cântări bisericești, fie în cărțile de Dogmatică și de Morală, fie în scrierile Sfinților Părinți. Tocmai ca să nu fie expus la rătăciri, viitorul preot în seminar să studieze cu toată sârguința Dogmatica și Morala, apoi scrierile Sfinților Părinți și să fie cu băgare de seamă la înțelesul profund al cântărilor bisericești.
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote