Talcuirea evangheliilor de peste an (2)
2
[SIZE=5]Împărțirea Evangheliilor, ca lecturi, în zilele anului bisericesc. Însemnătatea Evangheliilor și necesitatea de a fi explicate credincioșilor. Respectul și cinstirea Evangheliei în Biserică[/SIZE]
1. Fiindcă nu toți creștinii au putința să citească Sfintele Evanghelii, și deci să-și hrănească sufletul ei înșiși, direct, din izvorul cel dătător de viață, încă de la început, din primele veacuri creștinești, Biserica a orânduit, ca Evangheliile să se citească la sfânta rugăciune, încât creștinii, prin auz, să primească învățăturile Mântuitorului și să ia cunoștință despre faptele, patimile, moartea și Învierea Lui. După pilda din Testamentul Vechi a și întocmit ca, pe rând, în cursul anului să se citească, în auzul poporului, toate cele patru Evangheliile. În acest scop, Biserica a împărțit Evangheliile nu în 53 de părți, după Duminici, ci după zilele anului bisericesc, având, cu puține excepții, fiecare zi partea sa de citire, numită Evanghelia zilei respective. Unii numesc Evanghelia zilei și pericopă.
Și, precum Legea în Testamentul Vechi se citea numai de către Preoți, așa și Evangheliile în Testamentul Nou se citesc poporului la slujbe și la rugăciuni numai de către preoți. De asemenea, după chipul Testamentului Vechi, celelalte cărți din Testamentul Nou, numite Apostol împărțite și ele ca Evangheliile, după zilele anului, se citesc și de către credincioși, – numai că, după cum se știe, întâi se citește Apostolul apoi Evanghelia.
2. E de la sine înțeles, că poporul, rar se înlesnește să vină la Biserică și în zilele de lucru fiind pus în neputința de a asculta citirea întregului cuprins al Evangheliei. El, mulțumindu-se să ia parte la Sfintele Slujbe în Duminici și în Sărbători, ascultă cuvântul lui Dumnezeu numai în măsura în care se citește în zilele când el este de față la Sfânta rugăciune. De aici este ușor de înțeles, că poporul, numai din ascultarea citirii fragmentare a Evangheliei, în Duminici și Sărbători, nu poate primi întreg belșugul de învățătură, de mângâiere și de întărire, de viață nouă. Pe de altă parte, multe învățături din Evanghelie sunt cuprinse într-un grai figurat, neînțeles de popor numai din simpla auzire a citirii ce i se face.**********************
De aceea s-a arătat încă de la început, din cele dintâi veacuri, trebuința de a se tâlcui sau explica Evangheliile, – atât spre a se împlini golurile, care rămân în mintea și în inima poporului din neascultarea la citirea întregii Evanghelii, cât și spre a face poporul, să înțeleagă cuprinsul cel profund și învăluit în alegorii, ca astfel să poată gusta întreaga dulceață a învățăturilor evanghelice, să se poată hotărî pentru urmarea povețelor mântuitoare, ce i se dau: să poată cuprinde întreaga măreție a gândirilor înalte, ce i se pun în vedere; dar mai vârtos să poată înțelege și prețui mărimea jertfei dumnezeiești, aduse spre mântuirea noastră. Iar pricepând și prețuind îndeajuns această jertfă, creștinul să se pătrundă de tot mai mare mulțumire și recunoștință către Dumnezeu, însoțită de fiască temere și înțelegere că spre binele său propriu temporal și veșnic este să asculte de voința lui Dumnezeu, adică să facă numai ce este bine și să se ferească de rău, deci să fie bun.
3. Tocmai însuflețindu-se de aceste sentimente, încă de la începutul creștinătății, creștinii au privit Sfintele Evanghelii cu cea mai profundă evlavie, considerându-le ca izvorul tuturor bunătăților de care Dumnezeu îi face părtași. Și, în consecință, cum israeliții, considerând tablele Legii, baza religiei lor, ca cel mai prețios dar dumnezeiesc, le depuseră și păstrară într-un Sicriu de aur, și cu Sicriul în Sfânta Sfintelor: astfel și creștinii consideră Sfintele Evanghelii ca cel mai slăvit odor dumnezeiesc, ca baza și izvorul religiei lor. Ca și israeliții, și ei își păstrează cartea Sfintei Evanghelii în locul cel mai sfânt din biserică, în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă (Prestol) peste Sfântul Antimis. De pe Sfânta Masă, cartea Sfintelor Evanghelii, numită Sfânta Evanghelie se scoate din naos, (naie, corabie), numai după citirea Evangheliei de la Utrenie, și se așează pe tetrapod (iconostas) spre închinarea și sărutarea credincioșilor; iar la închiderea Utreniei și începutul Sfintei Liturghii, la un act simbolic, Preotul iese în naos cu Sfânta Evanghelie, cu care ocazie, în unele ținuturi creștinii i se închină și o sărută cu evlavie.
Din respectul pe care creștinii îl au către Sfânta Evanghelie, în unele ținuturi poporul îngenunchează atunci, când preotul vestește că se va citi și în genunchi, cuprins de evlavie și de temere firească, ascultă întreaga citire, – fie aceasta în Sfânta Biserică, fie la rugăciune afară din biserică (maslu, înmormântare).
Tot din deosebitul respect și cinstire ce au pentru Sfânta Evanghelie, unii evlavioși creștini, mai cu dare de mână, cheltuiesc sume mari de bani pentru legarea artistică a acestei sfinte cărți, împodobind-o cu icoane minunate, încadrate în aur și argint. Alții, spre a-și arăta și mai mult sentimentele de respect și evlavie către Sfânta Evanghelie, o scriu în chip deosebit artistic, împodobindu-i textul cu minunate tablouri, care reprezintă întâmplări din cele descrise în sfânta Evanghelie.
Acum, dacă poporul peste tot arată atâta respect și cinstire către Sfânta Evanghelie, preotul este dator, să se arate ca de exemplu: vorbind întotdeauna cu cel mai mare respect de această carte și de dumnezeiescul ei cuprins; lui, preotului, nu-i este permis niciodată și în nici o împrejurare a pune mâna pe dânsa, fără a se închina și a o săruta cu respect.
Această evlavie și această respectuoasă cinstire a Sfintei Evanghelii dator este și seminaristul să o practice din convingere, cu toată inima, dacă dorește să se pătrundă de cuprinsul ei, să și-l însușească și cu vreme să fie un bun preot.
|