View Single Post
Vechi 02.01.2009, 11:42:58
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 103 (3)

29 iar întorcîndu-Ți Tu fața Ta, se vor tulbura.
Și - precum saturi de toată dulceața și veselia pe cei ce se îndulcesc de bunătățile Tale, cînd le dăruiești pe acestea cu milostivire - tot așa, întorcîndu-Te Tu, toate se umplu de tulburare și de frică.
Lua-vei duhul lor, și se vor sfîrși și în țărîna lor se vor întoarce.
Că, voind Tu, se face despărțirea sufletului de trup, după care trupul se dă stricăciunii și se risipește întru țărîna care îi este strămoașă. Iar „duh” a numit sufletul.
30 Trimite-vei Duhul Tău, și se vor zidi, și vei înnoi fața pămîntului.
Aici, ne-a propovăduit arătat învierea de obște și întoarcerea la viața ce se va face prin Preasfîntul Duh. Așa a făcut și Ilie cel mare, cînd a suflat de trei ori peste copilul văduvei și l-a întors la viață prin darul duhovnicesc ce locuia întru dînsul[COLOR=#800080][4][/COLOR]; așa l-a înviat și Elisei pe copilul Șunamitencei, întrebuințînd duhovniceasca insuflare și dîndu-i viață prin Duhul de viață făcător[COLOR=#800080][5][/COLOR].
Așa, după ce a arătat și lucrarea aceasta a dumnezeieștii puteri, își mută limba spre cîntarea de laudă:
31 Fie mărirea Domnului în veci!
De-a pururea - zice - este cu dreptate și cu cale să fie lăudat El de toți.
Veseli-Se-va Domnul de lucrurile Sale,
Prin acestea, a vestit cunoștința de Dumnezeu ce avea să fie. Pentru că, izbăvindu-se oamenii de înșelăciunea de mai înainte și primind cunoștința lui Dumnezeu, (Psalmistul) vrea ca El să Se veselească, nu pentru închinăciunea lor, ci pentru că (Dumnezeu) îi vede pe dînșii mîntuindu-se.
32 Cel ce caută spre pămînt, și îl face pe el de se cutremură; Cel ce Se atinge de munți, și fumegă.
După cuviință le-a adăugat pe acestea, învățîndu-ne că dumnezeiasca fire nu are lipsă de nimic: că nu Se veselește pentru că ar avea trebuință de închinăciune, ci pentru că, vrînd să-i mîntuiască pe oameni, le arată adevărul și, putînd a-i munci, nu aduce munca asupră-le, măcar de și clătește pămîntul și umple munții de foc și de fum numai cu arătarea Sa. Și acest lucru l-a făcut și în Muntele Sinaiului: că, arătîndu-Se, tot muntele a fumegat.
33 Cînta-voi Domnului în viața mea, cînta-voi Dumnezeului meu pînă ce voi fi.
Și pe acestea le-a adăugat după cuviință, că „nu este întru moarte cel ce Îl pomenește pe Dînsul, și în iad cine se va mărturisi Lui?” Așa s-a încuiat ușa cămării de nuntă fecioarelor nebune, care au cheltuit vremea purtării de făclii întru cumpărarea untului de lemn.
34 Îndulcească-se Lui cuvîntarea mea,
În loc de „cuvîntare”, Simmah a zis: „vorbă”, iar Achila: „voroavă”. Și mă rog - zice - ca această cîntare de laudă a mea să se arate prea-dulce și prea-veselitoare înaintea Lui.
și eu mă voi veseli de Domnul.
Zice: Făcîndu-se acest lucru, eu voi dobîndi de aici veselia.
35 Lipsi-ar păcătoșii de pe pămînt și cei fără de lege, ca să nu fie ei!
După ce a povestit, cît era cu putință firii omenești, dumnezeiasca frumusețe și negrăita bogăție, dorește ca toți oamenii să dobîndească aceeași cunoștință și se roagă ca adunarea păcătoșilor să lipsească cu totul, nu rugîndu-se să piară aceia, ci cerînd ca ei să se schimbe și să înceteze ceata lor, mutîndu-se în partea celor credincioși și învățînd cele dumnezeiești. Iar dacă cineva voiește să înțeleagă în alt fel graiurile acestea, cum că Proorocul i-ar supune sub blestem pe cei ce trăiesc întru păgînătate, și așa va afla proorocia potrivindu-se cu învățătura apostolească: pentru că, trimițîndu-le scrisoare Corintenilor, și Fericitul Pavel a pus un asemenea sfîrșit: „Dacă cineva nu iubește pe Domnul Iisus, să fie anatema!” - că osebit lucru este acesta celor ce Îl iubesc fierbinte.
Binecuvîntează, suflete al meu, pe Domnul!
Deci cei ce nu voiesc a lăuda pe Dăruitorul atîtor bunătăți, pătimească-le pe acelea, iar tu - o suflete al meu! – necurmat și cu sîrguință laudă-L pe Ziditorul și Mîntuitorul tău!

[COLOR=#800080][1][/COLOR]balenele

[COLOR=#800080][2][/COLOR]gen

[COLOR=#800080][3][/COLOR]satana

[COLOR=#800080][4][/COLOR]Negrăită minune, înfățișată în Cartea a treia a Împăraților, capitolul 17.

[COLOR=#800080][5][/COLOR]Minunea e povestită în Cartea a patra a Împăraților, capitolul al 4-le