View Single Post
Vechi 02.01.2009, 10:41:35
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 72 (2)

19 Cum s-au făcut întru pustiire! Fără de veste au lipsit, pierit-au pentru fărădelegea lor
20 ca visul celui ce se deșteaptă.
Acestea s-au întîmplat Babilonienilor în vremea lui Chir Persul, care i-a robit pe aceia și le-a dăruit întoarcere Iudeilor. Și după cuviință a asemănat buna lor norocire cu visul, căci priveliștea vieții de acum nu se deosebește cu nimic de vis. Astfel, cei ce se mîndreau și se trufeau cu puțin mai înainte, ca unii ce stăpîneau toată lumea, au pierdut de năprasnă stăpînirea și au schimbat-o întru robia cea mai de pe urmă.
Doamne, în cetatea Ta chipul lor de nimic îl vei face.
Ca floarea ce are icoană vremelnică, așa puțină vreme a stat stăpînirea și silnicia Babilonienilor. Și zice: Pe aceasta Tu de nimic o vei face, osîndindu-i pentru păgînătatea săvîrșită împotriva cetății Tale.
21 Că s-a aprins inima mea,
Zice: Gîndeam acestea arzîndu-mă de fărădelegea acelora ca de foc. Că a luat a doua oară înainte-cuvîntarea, adică: „am rîvnit asupra celor fără de lege”, și ceea ce a numit acolo „rîvnă” a chemat aici „ardere a inimii”.
și rărunchii mei s-au schimbat.
„Rărunchi”, după cum am zis de multe ori, numește gîndurile, zicînd: Chiar avînd eu gînduri bine-credincioase, puțin de nu m-am abătut de trufia acelora.
22 Și eu am defăimat, și nu am cunoscut.
Simmah a zis mai descoperit acest cuvințel: „Și eu eram neștiind și necunoscînd.” Și zice: Din neștiință am suferit această patimă, neștiind judecățile Tale.
23 Ca un dobitoc m-am făcut la Tine, și eu - de-a pururea cu Tine.
Dar - zice - nu voi mai pătimi aceasta, nici nu voi suferi să caut, nici să iscodesc ceva din cele iconomisite de înțelepciunea Ta, ci asemenea dobitocului voi urma îndrumării Tale, ca să nu mă despart de purtarea Ta de grijă. Că - precum dobitocul urmează celui ce îl poartă, neiscodind unde îl duce - așa, chivernisindu-mă de darul Tău, voi urma și eu, neiscodind purtarea Ta de grijă.
24 Ținutu-m-ai de mîna dreptei mele, și în sfatul Tău m-ai povățuit și cu slavă m-ai primit.
De aici încolo, le arată pe cele pentru întoarcere, zicînd: Precum tatăl cel blînd, aflînd copilul rătăcit, îl apucă de dreapta sa și îl întoarce acasă - așa m-ai întors pe mine la pămîntul strămoșesc, slobozindu-mă de robie, și dăruindu-mi trecere lesnicioasă printre neamuri și arătîndu-mă lăudat și slăvit.
25 Că ce-mi este mie în cer, și de la Tine ce am voit pe pămînt?
Iar Achila a tălmăcit mai luminat: „Ce-mi este mie în cer? Și cu Tine nu am voit pe pămînt.” A pus stihul cu întrebare, în loc de: În cer îmi este nădejdea, Te-am așteptat și Te aștept să-mi fii mie milostiv în cer și pe pămînt. Că nici în cer n-am alt dumnezeu și purtător de grijă afară de Tine, nici pe pămînt nu rînduiesc pe altul împreună cu Tine și nu-l socotesc de-opotrivă cu Tine, ci și în cer, și pe pămînt, pe Tine Te știu Dumnezeu. S-au zis însă acestea mai ales de către fața celor ce au crezut Mîntuitorului din neamuri, zicînd: Îmbrățișez a Ta stăpînire!
26 Lipsit-a inima mea și trupul meu,
Pentru aceasta, pe Tine Te doresc, și de Tine însetez și aștept ajutorul Tău cu sufletul și cu trupul.
Dumnezeul inimii mele și partea mea ești, Dumnezeule, în veac.
Că pe Tine Te am parte, și moștenire, și îndulcire și desfătare a bunătăților.
27 Că, iată, cei ce se depărtează pe sine de la Tine vor pieri, pierdut-ai de la Tine pe tot cel ce curvește.
Iar cei ce se depărtează de a Ta purtare de grijă și voiesc a sluji idolilor vor avea ca rod dintru depărtare pieirea. Căci „curvie” numește aici slujirea idolilor. Așa zice Dumnezeu și prin Ieremia: „A mers peste tot muntele cel înalt și sub tot lemnul pădurii, și a curvit acolo. Și i-am zis după ce a curvit ea cu acestea toate: Către Mine întoarce-te, și nu s-a întors.” Și iarăși: „Și a prea-curvit cu lemnul și cu piatra”, în loc de: Părăsindu-Mă pe Mine, Mirele ei, ea a slujit celor ce nu sînt dumnezei. Însă aceasta n-a zis-o pentru Babilonieni, ci pentru cei ce s-au făcut robiți pentru păgînătatea lor: avîndu-L Mire pe Dumnezeu, aceștia au prea-curvit îmbrățișînd robia dracilor. Ci, învățîndu-se a se face înțelepți din cercare, strigă:
28 Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine-mi este, a pune întru Domnul nădejdea mea,
Că, luînd cercare prin înseși lucrurile, voi fi nedespărțit de Dumnezeu, Care m-a mîntuit, și mă voi întări cu nădejdea întru Dînsul.
ca să vestesc eu toate laudele Tale în porțile fetei Sionului.
Și, prin nădejdea aceasta, am dobîndit întoarcerea și povestesc în Ierusalim facerile Tale de minuni. Că, precum pe oameni îi numește „fii ai oamenilor”, așa numește Sionul „fată a Sionului”, căci cetatea avea două nume, și dumnezeiasca Scriptură o numește „Sion” și „Ierusalim”.