View Single Post
Vechi 02.01.2009, 10:35:26
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 70 (2)

16 Intra-voi întru puterea Domnului.
Iar Simmah zice așa: „Că nu știu să le număr. Veni-voi întru puterea Domnului.” Fiindcă făgăduise să povestească dreptatea lui Dumnezeu și mîntuirea făcută spre dînsul, dar făgăduința era mai mare decît puterea omului, după cuviință a adăugat: „Nu știu să le număr.” Fericitul David a zis aceasta și în Psalmul 39, că - după: „Multe ai făcut Tu, Doamne Dumnezeul meu, minunile Tale, și gîndurilor Tale nu este cine să se asemene Ție” - a adăugat: „Vestit-am și am grăit, înmulțitu-s-au mai mult decît numărul.” Deci aceasta zice și aici: Nu știu să le număr, pentru că firea mea nu a primit asemenea scripturi și învățături, dar voi intra întru puterea Domnului și, pe cît este cu putință firii omenești, voi aduce cîntarea de laudă.
17 Doamne, aduce-mi-voi aminte de dreptatea Ta numai.
18 Dumnezeul meu, învățatu-m-ai din tinerețile mele,
Văzînd dreptatea Ta spre mine, Te laud pe Tine - o Stăpîne! - pomenind poruncile Tale, că pe acestea m-ai învățat din pruncie. Și de aici este arătat că numește „tinerețe” vremea din zilele marelui Moisi, că prin acela s-a dat Legea, precum peste noi, cei din neamuri, darul a venit prin iconomia Unuia Născut Fiului lui Dumnezeu.
și pînă acum voi vesti minunile Tale.
19 Și pînă la bătrînețe și căruntețe, Dumnezeul meu, să nu mă părăsești,
Eu voi învăța - zice - facerile Tale de minuni pe cei ce nu le știu, iar Tu - Acela ce dintru început ai fost numit Dumnezeul meu - învrednicește-mă de-a pururea de purtarea Ta de grijă.
pînă voi vesti brațul Tău la tot neamul ce vine,
David mai-nainte vestește cu proorocie cele ce vor să fie, și numește „bătrînețe” sfîrșitul Legii, care s-a făcut după venirea Stăpînului Hristos. Și mai luminat ne învață aceasta Fericitul Pavel, vorbind pentru Așezămîntul cel Nou, și zice așa: „Iar zicînd «nou», a învechit pe cel dintîi, și cel învechit și îmbătrînit este aproape de pierzare.” Deci și aici, cu proorocie, îi învață să zică pe cei din Babilon: „Pînă la bătrînețe și căruntețe, Dumnezeul meu, să nu mă părăsești.” Apoi, arătînd ce numește „bătrînețe”, a adăugat: „Pînă ce voi vesti brațul Tău la tot neamul viitor.”
puterea Ta și dreptatea Ta, Dumnezeule.
Iar „neamul ce vine” este cel de după înomenirea Unuia Născut Fiului lui Dumnezeu, cînd s-a alcătuit Biserica neamurilor, care a primit propovăduitori din Iudei pe Sfințiții Apostoli. Pentru neamul acesta zice și întru Psalmul al douăzeci și unulea: „Se va vesti Domnului neamul ce vine, și vor vesti dreptatea Lui norodului ce se va naște.” Așadar alt norod este acesta, afară de cel iudaic, de care Proorocul nu a zis: „s-a făcut”, ci: „se va naște”. Deci zice și aici: „Să nu mă părăsești, pînă cînd voi vesti brațul Tău la tot neamul ce vine, puterea Ta și dreptatea Ta.” Acestea se aseamănă cu proorocia Patriarhului Iacov: „Nu va lipsi domn din Iuda, nici povățuitor din coapsele lui, pînă cînd va veni Acela căruia Îi este gătit, și El este așteptarea neamurilor.”
20 Dumnezeule, pînă la cele înalte sînt măririle pe care le-ai făcut mie.
Iar Achila și Simmah au zis așa: „Dumnezeule, pînă la înălțime sînt măririle pe care le-ai făcut”, în loc de: Înalte și mari sînt cele făcute de Tine - o Stăpîne! - și puternice să înduplece pe toți să Te numească pe Tine „Preaînalt”.
Dumnezeule, cine este asemenea Ție?
Nimeni - zice - nu poate să se potrivească și să se asemene Ție, căci îi covîrșești pe toți, și cu firea, și cu puterea și cu toate bunătățile. De aici încolo, mai-nainte vestește întoarcerea Iudeilor:
Cîte ai arătat mie, necazuri multe și rele, și, întorcîndu-Te, m-ai înviat
După ce m-ai dat - zice - la toate felurile de primejdii pentru nelegiuirile făcute de mine, m-ai întors iarăși la viață.
și din adîncurile pămîntului m-ai scos.
Mi se pare - zice - că m-am născut a doua oară, după ce m-am izbăvit de atîtea primejdii afară de socoteala omenească. Cineva ar fi putut zice că acestea s-au spus și de către fața firii omenești, căci din adîncurile pămîntului a scos-o pe dînsa Cel ce S-a pogorît în cele mai de jos părți ale pămîntului, adică Dumnezeu din Dumnezeu, Cel ce pentru noi a voit să Se facă om. Aceasta a zis-o Dumnezeu și prin Iezechil: „Voi deschide mormintele voastre și vă voi aduce înapoi din Babilon”, adică: Voi dezlega deznădăjduirea omenească și vă voi dărui întoarcere, afară de nădejdile vrăjmașilor.
21 Înmulțit-ai peste mine mărirea Ta, și, întorcîndu-Te, m-ai mîngîiat și din adîncurile pămîntului iarăși m-ai scos.
Iar Simmah zice așa: „Vei crește mărirea mea și mă vei înconjura cu mîngîierea…”, iar celelalte le-a tălmăcit asemenea. Și zice: Prin purtarea de grijă împrejurul meu, se va arăta bunătatea Ta.
22 Că eu mă voi mărturisi Ție întru noroade, Doamne,
Zice: Nu voi înceta povestind darurile Tale, învățîndu-i pe cei ce nu le știu. Și ni se cuvine a însemna că aici a pomenit noroade multe, care - după înomenirea Mîntuitorului nostru - au dobîndit mîntuirea prin propovăduitorii Iudei.
întru unelte de cîntare - adevărul Tău. Dumnezeule, cînta-voi Ție întru alăută, Sfîntul lui Israil.
Voi folosi încă și obișnuitele organe, țesînd cîntarea de laudă.
23 Bucura-se-vor buzele mele cînd voi cînta Ție și sufletul meu, pe care l-ai mîntuit.
24 Și încă și limba mea toată ziua va cugeta dreptatea Ta, cînd se vor rușina și se vor înfrunta cei ce caută mie cele rele.
Totdeodată, mai-nainte grăiește pieirea Babilonului, ce s-a făcut de Chirus Persul[COLOR=#800080][1][/COLOR], și chemarea înapoi a Iudeilor. Și zice: După ce se vor prăpădi aceia, eu voi dobîndi întoarcere și voi dănțui, bucurîndu-mă și veselindu-mă, lăudînd facerile Tale de bine și cugetînd neîncetat la legile Tale.

[COLOR=#800080][1][/COLOR]Cirus III Cel Mare (559-529), împărat Persan. Perșii cuceresc Babilonul în anul 539 înainte de întruparea Mîntuitorului Hristos, iar un an mai tîrziu Cirus îi liberează pe Iudei, îi ajută să se întoarcă acasă, înapoiază cele 5400 de obiecte de aur și argint răpite de Nabucodonosor din Biserică și poruncește refacerea Bisericii lui Dumnezeu din Ierusalim (vezi Cartea întîi al lui Ezdra, 1:1-4). Este unealtă a lui Dumnezeu, Care zice: „Eu Însumi îi spun lui Cirus «păstorul Meu»” (Isaia, 44:28).