View Single Post
Vechi 02.01.2009, 10:05:17
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 58 (2)

8 Și Tu, Doamne, Îți vei rîde de dînșii,
Deci ei le îndrăznesc pe acelea, iar Tu auzi, și vezi și Îți rîzi de deșertăciunea lor.
de nimic vei face toate neamurile.
Nu numai pe aceia, ci toate neamurile Îți este lesne Ție a le birui. Așa a zis și dumnezeiescul Isaia, sîrguindu-se a arăta covîrșirea dumnezeieștii puteri: „Dacă toate neamurile sînt ca o picătură din cadă și ca o plecare de cumpănă, și ca un scuipat s-au socotit și se vor socoti, cui ați asemănat pe Domnul și cu ce asemănare L-ați asemănat pe Dînsul?”
9 Puterea mea spre Tine voi păzi, că Tu, Dumnezeule, sprijinitorul meu ești.
Pe Tine - zice - Te am sprijinitorul și păzitorul puterii mele, căci a Ta purtare de grijă o dobîndesc.
10 Dumnezeul meu, mila Lui mă va întîmpina.
De-a pururea îmi întîmpini cererile - o Stăpîne! - și, pentru covîrșirea iubirii de oameni, nu aștepți cereri și rugăciuni.
Dumnezeul meu va arăta mie întru vrăjmașii mei.
Proorocul socotește vrăjmași de obște pe vrăjmașii Mîntuitorului. Apoi, mai-nainte vestește și pe cele ce vor fi, adică ce se va întîmpla acestora:
11 Să nu-i ucizi pe dînșii, ca nu cîndva să uite legea Ta!
Zice: Te rog să nu pătimească pierzare de tot, căci sînt între dînșii mulți care se tămăduiesc cu doctoriile căinței și pocăinței, „că nu este întru moarte cel ce Te pomenește pe Tine, și în iad cine se va mărturisi Ție?” Deci cu care pedeapsă voiești să-i pedepsească pe dînșii?
Risipește-i pe dînșii întru puterea Ta și-i pogoară pe dînșii, scutitorul meu, Doamne!
Zice: În toată lumea risipește-i pe dînșii și-i fă risipiți și pribegi, fiindcă rea împreună-glăsuire și întocmire au avut asupra Ta. Și ne învață care este această împreună-glăsuire:
12 Păcatul gurii lor - cuvintele buzelor lor.
Acestea sînt împreună-glăsuitoare cu cele tîlcuite mai înainte, cînd a zis: „Iată, aceștia vor grăi cu gura lor, și sabie - în buzele lor.” Și aici mustră iarăși păcatul gurii lor și cuvintele buzelor lor, învățîndu-ne prin toate că se vor pedepsi pentru graiul pe care l-au slobozit cu un glas, stricînd hotărîrea cea dreaptă a lui Pilat. Că acela voia să-L slobozească pe Mîntuitorul Hristos, fiind El nevinovat, dar aceștia au strigat: „Ridică-L, ridică-L, răstignește-L pe El! Sîngele Lui - asupra noastră și asupra fiilor noștri!” Iar Simmah le-a tălmăcit pe acestea mai luminat: căci, în loc de: „risipește-i pe dînșii întru puterea Ta”, a zis așa: „Nestatornicește-i pe dînșii întru puterea Ta și surpă-i pe dînșii, Doamne sprijinitorul nostru, după păcatul gurii lor și după cuvintele buzelor lor.” Adică: Fă-i pe dînșii nestatornici și arată-i robi în loc de slobozi, pentru păcatul gurii lor și pentru cuvîntul buzelor lor. Așa a stricat Dumnezeu împreună-glăsuirea cea rea și la facerea turnului (Babilonului), și a dezlegat-o prin neunire și vătămătoarei boli a unirii la un gînd a adus doctoria lecuitoare, adică despărțirea limbilor.
Și să se prindă întru mîndria lor!
Să se pedepsească - zice - prin acelea pe care le-au îndrăznit. Și - de vreme ce n-au vrut a sluji Mîntuitorului Hristos, ci au îmbrățișat împărăția Chesarului - se vor da robiți Chesarului:
13 Și din blestem și minciună se vor vesti întru sfîrșit întru mînia sfîrșitului, și nu vor fi.