Psalm 49
TÎLCUIREA PSALMULUI 49
Psalmul lui Asaf.
Acesta este dascăl al altei cete de cîntăreți, după cum ne învață Istoria Paralipomenilor. Căci, de la al 41-lea încoace, Psalmii s-au încredințat spre cîntare fiilor lui Core, care erau verhovnici ai altei cete. Ei au încă și alți Psalmi cu deasupra-scrierea lor, pe care - dacă va da Dumnezeu - îi vom tîlcui. Iar Psalmul de față este împreună-glăsuitor cu cel rînduit înaintea lui, căci și el mai-nainte vestește Judecata ce va să fie și arătarea lui Dumnezeu și Mîntuitorului nostru. Mai-nainte vestește încă și Așezămîntul cel Nou, arătînd slujba Legii Vechi neplăcută lui Dumnezeu.
Dumnezeul dumnezeilor, Domnul, a grăit și a chemat pămîntul, de la răsăriturile soarelui pînă la apusuri.
Și Psalmul dinainte de acesta a chemat toți oamenii spre învățătură, la fel și acesta - toate marginile lumii, pentru că „de la răsăriturile soarelui pînă la apusuri” acest lucru arată. Iar pe acest „Dumnezeul dumnezeilor”, cei trei l-au tălmăcit altfel: „Dumnezeul cel tare, grăind, a chemat pămîntul.” Iar Cei 70 numesc „dumnezei” pe cei ce au luat sorți să stăpînească și li s-a încredințat să judece, lucru ce este osebit numai lui Dumnezeu. Aceasta ne învață Psalmul al 81-lea (deasupra-scris tot lui Asaf), care - după ce a zis: „Dumnezeu a stat întru adunare de dumnezei și în mijloc pe dumnezei va judeca” - a adăugat: „Pînă cînd judecați nedreptate și luați înainte fețele păcătoșilor? Judecați sărmanului și săracului, pe cel smerit și pe cel sărac îndreptați!” Iar acest lucru este osebit preoților și celorlalți cărora li s-a încredințat judecata. Așa poruncește și Legea: „Pe dumnezei nu-i vei grăi de rău și pe stăpînitorul norodului tău nu-l vei vorbi de rău!” Iar cei ce s-au făcut după dumnezeiescul chip și au păzit icoana nestricată ar fi putut să se numească chiar „dumnezei" (după dar). Iar Dumnezeul acestora va aduna la judecată toată lumea.
2 Din Sion este buna cuviință a frumuseții Lui.
Acesta, Cel ce Și-a arătat în Sion a Sa bună-cuviință și frumusețe și a primit Patimile mîntuitoare, este numit în Psalmii tîlcuiți de noi mai-nainte „Cel frumos cu podoaba mai mult decît fiii oamenilor”.
3 Dumnezeu va veni arătat, Dumnezeul nostru, și nu va tăcea.
Să nu socotiți că a doua venire a Lui se va face după cum a fost cea dintîi. Fiindcă atunci a acoperit marea Sa cuviință[COLOR=#800080][1][/COLOR]cu prostimea[COLOR=#800080][2][/COLOR]și cu sărăcia, iar acum va arăta tuturor stăpînirea și Împărăția vădit, nemaiavînd îndelungă-răbdare, ci judecînd cu dreptate - că aceasta a zis „nu va tăcea”.
Foc înaintea Lui va arde și împrejurul Lui - vifor foarte.
Pe acestea le-a văzut Fericitul Daniil: „Rîu de foc - zice - trăgea pe dinaintea Lui, scaunul Lui - pară de foc, roțile lui - foc arzînd.”
4 Chema-va cerul de sus și pămîntul, ca să aleagă norodul Său.
Și cînd a făcut punerea de lege Dumnezeu i-a poruncit Fericitului Moisi să adune norodul și să pună martori cerul și pămîntul, și pe acestea le-a făcut început al cîntării, zicînd: „Ia aminte, cerule, și voi grăi, și să audă pămîntul graiurile gurii Mele!” Dar nu le cheamă pe acestea spre mărturie ca pe niște însuflețite, ci ca pe niște cuprinzătoare ale celorlalte făpturi, spre înfricoșarea celor ce aud. Așa le-a pus Fericitul Avraam spre mărturie pe cele șapte miale și a zis: „Al meu este puțul.”[COLOR=#800080][3][/COLOR]Așa au numit Iacov și Laban acel deal: „deal al mărturiei”.[COLOR=#800080][4][/COLOR]
5 Adunați-I Lui pe cuvioșii Lui, pe cei ce așează Așezămîntul de lege al Lui pentru jertfe.
6 Și vor vesti cerurile dreptatea Lui, că Dumnezeu Judecător este.
Prin cele zise și prin cele de aici înainte, arată întîi Înfricoșata Lui Judecată, și apoi ne învață că nimic din jertfele Legii ce se aduceau nu este plăcut și primit lui Dumnezeu. Iar „cuvioși” numește pe Moisi, pe Aaron, pe Eleazar[COLOR=#800080][5][/COLOR], pe Finees[COLOR=#800080][6][/COLOR] și pe toți cei după dînșii care au preoțit după Lege. Și poruncește să fie adunați ei, nu ca să-i pedepsească pentru că ar fi cugetat împotrivnice - că a Lui este Legea și aceștia se plecau ei și aduceau jertfele - ci ca să-Și arate scopul Său și, oprind învățătura ce se potrivea pruncilor, să aducă legile cele desăvîrșite.[COLOR=#800080][7][/COLOR] Și zice: Făcîndu-se acestea, se vor minuna cerurile de dreptatea hotărîrii. Iar prin „ceruri” a însemnat Puterile cerești.
7 Ascultă, norodul Meu, și voi grăi ție,
Și, arătînd către care norod vorbește, a adăugat:
Israile, și voi mărturisi ție:
Apoi, arată a Sa stăpînire:
Dumnezeu, Dumnezeul tău sînt Eu!
Zice: Eu sînt Cel ce te-am slobozit din robia egiptenească, Cel ce ți-am dăruit calea prin mare, Cel ce te-am hrănit în pustie și Cel ce ți-am dat Legea. Văzînd acum deosebirea Noului Așezămînt, să nu socotești că e alt legiuitor.
8 Nu pentru jertfele tale te voi mustra, iar arderile de tot ale tale înaintea Mea sînt pururea.
Nu îți voi cere socoteală - zice - pentru lenevirea despre jertfe, că pe acestea Mi le aduci totdeauna, ci îți poruncesc să nu hotărăști întru acestea dreptatea Mea.
9 Nu voi primi din casa ta viței, nici din turmele tale țapi.
10 Că ale Mele sînt toate fiarele țarinii, dobitoacele în munți și boii.
|