View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:41:03
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 45 (2)

4 Dumnezeu - în mijlocul ei, și nu se va clătina.
Aceasta a făgăduit-o și Domnul întru Sfințitele Evanghelii: „Iată, Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrșitul veacului. Și, unde sînt doi sau trei adunați întru numele Meu, acolo sînt în mijlocul lor.”
Ajuta-va ei Dumnezeu dis-de-dimineață.
Grabnic și iute ajutor - zice - va dărui Domnul cetății Sale. Căci „dis-de-dimineață” înseamnă „grabnic și iute”.
5 Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au împărățiile, dat-a glasul Său Cel Preaînalt, clătinatu-s-a pămîntul.
Arătîndu-se - zice - dumnezeiescul ajutor, vrăjmașii au dat dosul, și împărățiile ce de demult cugetau împotrivnice și-au plecat grumazul și au primit jugul mîntuitor. Folosind adevărul, și mărturia lucrurilor și feluritele faceri de minuni ca pe un glas al Său - Dumnezeu a arătat oamenilor a Sa înălțime și a umplut de frică sufletele lor.
6 Domnul Puterilor - cu noi, sprijinitorul nostru - Dumnezeul lui Iacov.
Deci: Ne-am arătat mai înalți decît neprietenii, avînd ajutător pe Domnul Puterilor cerești, Care pe Iacov, ce era gonit, l-a arătat mai bun decît cei ce îi dădeau război și l-a slobozit de pîndirea și vrăjmășia lui Isav și a lui Laban. Proorocescul cuvînt nu a făcut așa prost pomenirea lui Iacov, de vreme ce întîi acela mai-nainte a vestit chemarea neamurilor, zicînd: „Nu va lipsi domn din Iuda și povățuitor din coapsele lui, pînă ce va veni Acela căruia s-a gătit, și El este așteptarea neamurilor.” Și, mai-nainte vestind schimbarea neamurilor și aici, după cuviință a zis că Dumnezeul lui Iacov, a celui ce făcea proorocia, va isprăvi acestea.
7 Veniți și vedeți lucrurile lui Dumnezeu, semnele pe care le-a pus pe pămînt, stricînd războaie pînă la marginile pămîntului.
8 Arcul va sfărîma, și va frînge arma și pavezele le va arde cu foc.
9 Îndeletniciți-vă și cunoașteți că Eu sînt Dumnezeu. Înălța-Mă-voi întru neamuri, înălța-Mă-voi pe pămînt.
Deci, vedeți voi - o oameni! - această vîrtute a Mea, și schimbarea de năprasnă a lucrurilor, și alinarea din marea furtună și încetarea războiului. Și, privind darul păcii, învățați-vă prin înseși lucrurile că Eu sînt Dumnezeul și Ziditorul tuturor, nu numai al Iudeilor, ci cu adevărat și al neamurilor, arătînd înălțimea puterii Mele. Auzind cuvintele acestea, ceata Apostolilor saltă asupra împotrivă-luptătorilor și strigă:
10 Domnul Puterilor - cu noi, sprijinitorul nostru - Dumnezeul lui Iacov.
Să spună acum cei ce au luat Psalmul acesta pentru Gog, ori cei ce au zis că se potrivește lui Ahaz: Cum se potrivește istoriilor lor acest „stricînd războaie pînă la marginile pămîntului”? Căci, cu adevărat, nu în vremea acelora a oprit Dumnezeu războaiele, ci în vremea lui Gog și a lui Magog numai Palestina singură a dobîndit pace, iar în vremea lui Ahaz - nici toată Palestina, ci o seminție numai a Iudei, că Pecah, fiul lui Romelie, a primit năpădirea Asirienilor. Ci proorocia a avut sfîrșit în vremea Stăpînului Hristos. Că mai întîi s-au surpat toparhiile și împărățiile de pe alocuri, pentru care oamenii nu aveau nici o prea-mică și scurtă pace, ci toată cetatea era într-armată, temîndu-se de năpădirile ce se făceau de năprasnă. Iar apoi, în vremea Mîntuitorului nostru Hristos, împărăția Romanilor, surpînd împărățiile de pe alocuri, a gătit propovăduitorilor auzurile tuturor oamenilor. Că fără de frică, ca întru o singură împărăție, aceia au alergat prin lume și au adus oamenilor mîntuitoarea învățătură. Și așa s-a întîmplat după istorie acest „stricînd războaiele pînă la marginile pămîntului, arcul va sfărîma, și va frînge arma și pavezele va arde cu foc.” Iar dacă cineva va voi să-l înțeleagă mai cu închipuire, va vedea încetarea războiului împotriva Bisericii și pacea dăruită oamenilor de Dumnezeu și va primi adevărul proorociei.