View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:18:19
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 34 - 2

15 Și asupra mea s-au veselit și s-au adunat, adunatu-s-au peste mine bătăi, și nu am cunoscut.
Iar ei au venit asupră-mi cu mulțime, nădăjduind să mă ucidă, și m-au năpădit de năprasnă, ispitindu-se a mă prinde, iar eu nu știam. Pentru că pe acest „s-au adunat asupra mea bătăi, și n-am cunoscut”, Simmah l-a tîlcuit așa: „Se adunau asupra mea bătăuși, și eu nu știam.”
Despărțitu-s-au, și nu s-au umilit.
Înșelîndu-se - zice - de nădejdea lor și risipindu-se, nu s-au căit pentru reaua sfătuire, ci iarăși s-au apucat de acelea:
16 Ispititu-m-au, batjocoritu-m-au cu batjocură, scrîșnit-au asupra mea cu dinții lor.
Zice: S-au sîrguit a face toată cercarea, voind să-și împlinească mînia: uneori se ispiteau a mă vîna cu cuvinte amăgitoare, iar alteori răcneau ca niște lei, dorind a mă ucide.
17 Doamne, cînd vei vedea?
Însă aceasta nu a zis-o cerînd socoteală, ci dorind ajutorul: Cînd Te vei arăta asupră-mi - zice - și îmi vei izbîndi mie, celui nedreptățit?
18 Întoarce sufletul meu de la fapta lor cea rea!
Adică: Arată sufletul meu mai înalt decît măiestriile lor.
Izbăvește de lei pe cel unul născut al meu!
După ce a zis mai sus: „Scrîșnit-au asupra mea cu dinții lor”, după cuviință i-a și numit pe dînșii „lei”, că osebit lucru le este leilor scrîșnirea, mustrînd socoteala lor cea mîncătoare de sînge și sălbatică. Iar pe „cel unul născut al meu”, Simmah l-a zis: „singurătatea mea”, în loc de: „cea pustie de tot ajutorul omenesc”.
19 Mărturisi-mă-voi Ție, Doamne, întru adunare multă, întru norod greu Te voi lăuda.
Iar pe acest „întru norod greu Te voi lăuda”, Simmah l-a zis: „întru norod prea-mult”. Și aceasta era mai-nainte grăire, care și-a primit sfîrșitul: că, prin cei ce au crezut, dumnezeiescul David laudă pe Dumnezeu în tot pămîntul și marea, fiindcă „adunare multă” și „norod prea-mult” numește bisericile din lume.
20 Să nu se bucure de mine cei ce îmi vrăjmășesc mie cu nedreptate, cei ce mă urăsc în zadar și fac semn cu ochii.
Aici iarăși a făcut pomenire de cei ce întărîtau pe Saul, care se fățărniceau prieteni, dar le lucrau pe ale vrăjmașilor. Și, prin cele de aici înainte, le-a zis mai descoperit pe acestea:
21 Că mie cele de pace îmi grăiau, și spre mînie vicleșuguri gîndeau.
Că, rostind cuvinte prietenești, se ispiteau a ascunde mînia ca și în pămînt, avînd mintea plină de vicleșug.
22 Lărgit-au asupra mea gura lor, zis-au: Bine, bine, văzut-au ochii noștri!
Și, după ce m-au văzut că am simțit vrăjmășia lor, și-au descoperit vrăjmășia lor ascunsă, veselindu-se cu glas de primejdiile mele.
23 Văzut-ai, Doamne, să nu taci!
Doamne, să nu Te depărtezi de la mine!
24 Scoală-Te, Doamne, și ia aminte la judecata mea, Dumnezeul meu și Domnul meu, spre îndreptarea mea.
Judecător ești, Stăpîne, privești peste toate și nimic nu scapă de privirea Ta; să nu treci cu vederea cele lucrate, nici să mă faci pustiu de purtarea Ta de grijă, ci judecă și dă hotărîre degrabă. Acest lucru arată și cele ce urmează:

[COLOR=#800080][1][/COLOR]În nebunia lui, Saul i-a poruncit lui Doeg să-i ucidă pe toți preoții Domnului din casa lui Avimeleh, în număr de 85, și cetatea preoțească Nobe să o treacă prin ascuțișul sabiei (vezi Cartea Întîi a Împăraților, capitolul 22).

[COLOR=#800080][2][/COLOR]sărman, umil