View Single Post
Vechi 02.01.2009, 09:17:30
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 34

TÎLCUIREA PSALMULUI 34

Psalmul lui David.

Fericitul David a zis Psalmul acesta tot pe cînd se gonea de Saul, pomenind viclenia lui Doeg Idumeul, care a vestit lui Saul cele pentru Avimeleh preotul și s-a făcut pricinuitor al multei aceleia ucideri.[COLOR=#800080][1][/COLOR]Pomenește încă și pe Zifei și pe ceilalți care îl vesteau lui Saul pe David, după cum ne învață înseși graiurile.
Judecă, Doamne, pe cei ce-mi fac mie strîmbătate, dă război cu cei ce îmi dau război mie!
Bună este rînduiala celor zise și cuvenită rugăciunii dreptului,că a cerut să judece Dumnezeul tuturor, apoi să aducă hotărîrea pedepsei.
2 Apucă armă și pavăză și Te scoală spre ajutorul meu!
3 Varsă sabie și închide calea împotriva celor ce mă gonesc!
După ce a pomenit războiul, a trebuit să adauge și felurile armelor, înfricoșînd prin chipul atot-într-armării pe cei ce trăiesc întru răutate. Că Dumnezeu, pedepsind pe cei nedrepți, nici n-a folosit atîtea arme vreodată, ci destul Îi este Lui cuvîntul spre pedeapsa cea mai de pe urmă.
Zi sufletului meu: Mîntuirea ta sînt Eu.
Adică: Destul îmi este mie cuvîntul Tău spre mîntuire. Că, pomenind de arme, Proorocul ne-a învățat după cuviință că Dumnezeu nu are trebuință de ele, ci numai cu singur cuvîntul pe aceia îi muncește, iar acestora le face bine.
4 Să se rușineze și să se înfrunteze toți cei ce caută sufletul meu, să se întoarcă înapoi și să se rușineze cei ce-mi gîndesc mie rele!
Să fie învinuiți - zice - dintru acelea pe care le măiestresc și să li se facă lor rușinea roadă a răutății lor.
5 Facă-se ca praful înaintea feței vîntului și Îngerul Domnului necăjească-i pe dînșii!
Și în Psalmul dintîi a pus aceasta, zicînd: „Nu așa - necredincioșii, nu așa; ci ca praful ce-l spulberă vîntul de pe fața pămîntului.”
6 Facă-se calea lor întuneric și lunecare și Îngerul Domnului gonească-i pe dînșii!
Zice: Întoarce-i pe dînșii în fugă, încredințînd gonirea lor nevăzuților Îngeri. Așa aflăm pe Asirieni că s-au ucis de Înger. Tot pierzătorul i-a omorît și pe cei întîi-născuți ai Egiptenilor. Iar „întuneric” și „alunecare” numește căderea, căci cad și cei ce se poticnesc, și cei ce alunecă. Și, arătînd dreptatea rugăciunii, adaugă:
7 Că în zadar au ascuns mie stricăciunea lațului lor, în deșert au ocărît sufletul meu.
Că vrăjmășii nedrepte nutresc asupra mea - zice. Iar pe acest „au ocărît”, Simmah l-a zis: „dedesubt au săpat”, și însemnează ascunsa pierzare ce i se gătea.
8 Să-i vină lui cursa pe care nu o știe, și prinzătoarea pe care a ascuns-o să-l prindă pe dînsul, și în cursă să cadă!
Să cadă - zice - întru acelea pe care le gătesc, și să se prindă întru lațurile lor și să pătimească neașteptată vînare. Că acest lucru l-a zis „cursa pe care nu o știe”.
9 Iar sufletul meu se va bucura de Domnul, veseli-se-va de mîntuirea Lui.
10 Toate oasele mele vor zice: Doamne Doamne, cine este asemenea Ție?
Iar eu voi dobîndi îndulcire și veselie pentru bunătățile Tale, Stăpîne, și cu toate mădularele mele voi striga că numai Tu singur ești Dumnezeu. Pentru că acest „cine este asemenea Ție?” arată că numai Tu singur ești Dumnezeu, Care ai stăpînire peste toate.
Cel ce izbăvește pe săracul din mîna celor mai tari decît dînsul și pe mișelul[COLOR=#800080][2][/COLOR]de la cei ce-l răpesc pe dînsul.
Că nu lași să se înconjure de cei mai puternici cei mai săraci, ci pe aceia îi strîmtorezi, iar acestora le izbîndești.
11 Sculîndu-se asupra mea martori nedrepți, de cele ce nu știam m-au întrebat.
Zice: M-au clevetit, fiind învinuit de cele ce nici nu le-am gîndit. Că - de vreme ce Saul, împuns de zavistie, îl bănuia pe el (pe David) că se va face tiran și pentru aceasta îi da război - zavistnicii nu încetau cosînd clevetiri împotriva lui. Pe aceștia îi numește „martori mincinoși”. Dintru aceștia era Doeg, dintru aceștia erau Zifeii și alții mulți afară de ei.
12 Răsplătit-au mie rele pentru bune și nerodire sufletului meu.
Eu - zice - l-am ucis pe Goliat, care se îndîrjea și se fălea asupra a tot norodul, și de multe ori i-am biruit pe cei de altă seminție și cu zicători și cîntece duhovnicești îl slobozeam pe rege de drăceasca nebunie, iar el nu încetează dîndu-mi război, vrînd să mă dea morții și uitării. Că „nerodire” a numit uitarea, fiindcă prin copii se păzește pomenirea. Și pentru aceea zice și Dumnezeul tuturor, prin Isaia Proorocul: „Să nu zică famenul: Eu sînt lemn uscat. Că acestea zice Domnul famenilor celor aleși: Acelea pe care Eu le voiesc, le voi da lor în casa Mea, și în zidul Meu loc minunat, și nume bun, mai înalt decît al fiilor și al fiicelor.”
13 Iar eu, cînd mă supărau ei, m-am îmbrăcat cu sac și am smerit cu post sufletul meu. Și rugăciunea mea în sînul meu se va întoarce.
De aici, ne învățăm cum se cuvine a dezlega primejdiile, căci zice: Îmbrăcîndu-mă cu sac și topindu-mă cu post, aduceam rugăciune lui Dumnezeu și primeam roadele cererii mele. Pentru că aceasta însemnează „și rugăciunea mea în sînul meu se va întoarce”, în loc de: Rugîndu-mă, am primit de la Dumnezeu cererile, și am umplut sînul meu.
14 Ca unui vecin, ca unui frate al nostru, așa bine i-am făcut spre plăcere. Ca și cum aș plînge și m-aș mîhni, așa m-am smerit.
Zice: Toată slujba i-am adus-o lui ca unui frate adevărat, și am urmat smerenia celui ce plînge și se mîhnește, nesuferind să mă laud pentru isprăvile cele bune. Aceasta ne învață și istoria, pentru că, după ce Saul a zis: „Tu ești, fiule Davide?”, el a răspuns: „Robul tău sînt, domnule împărate” și iarăși: „Pentru ce gonește domnul meu împăratul în urma unui cîine mort și a unui purice?”