Psalm 32 (2)
17 Mincinos este calul spre mîntuire, și întru mulțimea puterii lui nu se va mîntui.
Ne-am învățat prin înseși lucrurile că nu se cade a ne bizui nici puterii trupului, nici bărbăției sufletului, nici iuțimii calului, nici mulțimii supușilor; căci, fiind bogat cu toate acestea, Senaherim nimic nu s-a folosit, ci a primit desăvîrșita pierzare. Deci, Proorocule, arată-ne ce ni se cuvine a face!
18 Iată, ochii Domnului - peste cei ce se tem de Dînsul, peste cei ce nădăjduiesc spre mila Lui,
19 ca să izbăvească din moarte sufletele lor și să-i hrănească pe dînșii în foamete.
Buna-credință - zice - este pricinuitoare a tuturor bunătăților, că trage spre sine dumnezeiasca purtare de grijă, oprește moartea și lipsa ce vine asupră și dăruiește îndestularea bunătăților. Și este cu putință ca cei închiși în vremea înconjurării aceleia să fi fost întru lipsa celor de nevoie, iar apoi, prin pierzarea neprietenilor, să se fi izbăvit și de această primejdie.
20 Și sufletul nostru așteaptă pe Domnul, că ajutorul și scutitorul nostru este.
21 Că întru Dînsul se va veseli inima noastră, și întru numele cel sfînt al Lui am nădăjduit.
Deci, dobîndind atîtea bunătăți, avem întărită nădejde spre Dumnezeu și așteptăm de-a pururea ajutor de la Dînsul, că El ne-a dăruit și veselia de acum.
Apoi, după ce a zis: „Întru numele cel sfînt al Lui am nădăjduit”, se roagă să ia milă deopotrivă cu nădejdea:
22 Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit spre Tine!
Însă cuvîntul e foarte îndrăzneț înaintea oamenilor din vremea noastră, căci cine a nădăjduit așa? - încît să zică cu îndrăzneală: Măsoară mila Ta cu a mea nădejde! Dar, întru Sfințitele Evanghelii, Stăpînul ne-a învățat aceasta: „Cu ce măsură veți măsura, se va măsura vouă.” Deci: nădejde întreagă, desăvîrșită și curată! - și cealaltă viață a noastră să o cîștigăm potrivit nădejdii, ca să dobîndim și multă milă.
|