Psalm 5
TÎLCUIREA PSALMULUI 5
Întru sfîrșit, pentru moștenitoarea, Psalmul lui David.
Așa au tălmăcit și ceilalți scrierea de deasupra, deci e vădit că dumnezeiescul cuvînt numește „moștenitor”, îndeobște, Biserica lui Dumnezeu, iar deosebit - sufletul ce trăiește cu bună-credință. Că este cu putință a auzi pe Domnul zicînd în Sfintele Evanghelii: „Veniți, blagosloviții Părintelui Meu, moșteniți împărăția cea gătită vouă de la întemeierea lumii!” Și dumnezeiescul Pavel zice la fel: „Duhul împreună mărturisește duhului nostru că sîntem fii ai lui Dumnezeu. Iar dacă sîntem fii, apoi și moștenitori, moștenitori ca fii ai lui Dumnezeu, și împreună moștenitori cu Hristos, fiindcă împreună pătimim, ca împreună să ne și proslăvim.” Și iarăși: „Drept aceea, nu mai ești rob, ci fiu; și dacă fiu, apoi și moștenitor al lui Dumnezeu, prin Hristos.” Și încă multe altele de acest fel este cu putință a afla în dumnezeiasca Scriptură, dintru care povățuindu-ne, vom putea cunoaște înțelegerea.
Graiurile mele ascultă-le, Doamne, înțelege strigarea mea,
2 ia aminte la glasul cererii mele, Împăratul meu și Dumnezeul meu!
Bătîndu-se cu multe valuri dinspre toate părțile, Biserica lui Dumnezeu și fiecare suflet care îmbrățișează viață cu bună-credință le biruiește pe acestea și totdeauna înoată mai presus de furtună cînd cheamă dumnezeiescul ajutor. Deci aceasta ne arată nouă proorocescul cuvînt, învățîndu-ne cum se cuvine a-L ruga și a-L îndupleca pe Împăratul și Dumnezeul tuturor: „Graiurile mele ascultă-le, Doamne, înțelege strigarea mea, ia aminte glasul cererii mele!”
Iar pe acest „ascultă-le”, l-a pus în loc de: Facă-se graiurile rugăciunii mele în lăuntrul urechilor Tale, și cu milostivire auzi rugăciunea mea și ia aminte cu de-adinsul la cuvintele cererii mele, fiindcă pe Tine Te știu Dumnezeu și Împărat. Dar nici „strigarea” nu se cuvine a o înțelege „strigare”, nici „urechile” - „urechi”, căci este obiceiul dumnezeieștii Scripturi să grăiască mai trupește pentru Dumnezeul tuturor, numind dumnezeieștile lucrări prin mădulare omenești: „ochi” - lucrarea cea văzătoare, cea auzitoare: „urechi”, și pe celelalte la fel. Deci „strigare” numește sîrguința celor ce se roagă și rugăciunea osîrduitoare a minții.
3 Căci către Tine mă voi ruga, Doamne, și dimineața vei auzi glasul meu.
4 Dimineața voi sta înaintea Ta, și mă vei vedea,
Căci, cutezîndu-mă că îmi primești rugăciunile și scuturînd somnul de la gene, îndată ce se luminează stau înaintea Ta, ca a Unuia cu adevărat Împărat și Stăpîn, aducîndu-Ți cererea. Și nu este al fiecăruia să zică Dumnezeului tuturor: „Voi sta înaintea Ta, și mă vei vedea”, ci al celor ce, ca marele Ilie, pentru îndrăzneala viețuirii sfinte, îndrăznesc a zice: „Viu este Domnul, Căruia astăzi Îi stau înainte.”
că Dumnezeul cel ce nu voiește fărădelegea Tu ești.
5 Nu va locui lîngă Tine cel ce viclenește, nici nu vor petrece călcătorii de lege în preajma ochilor Tăi.
Zice: Tu primești cererile mele și mă privești pe mine, cel ce mă rog, fiindcă oprești toată fărădelegea și cu totul Te întorci de la cei ce trăiesc întru răutate. Te îngrețoșezi - zice - de toți cei ce îmbrățișează viață nelegiuită - căci a adăugat:
6 Urît-ai, Doamne, pe toți cei ce lucrează fărădelegea, pierde-vei pe toți cei ce grăiesc minciuna. Pe bărbatul sîngiurilor și vicleanul, îl urăște Domnul.
În mijloc a adus catalogul răutății, arătînd toate cele împotrivnice dumnezeieștii voiri, că zice: Dumnezeu nu numai că oprește răutatea, și fărădelegea, și minciuna, și vicleșugul și uciderea, ci îi și urăște pe lucrătorii acestora care nu voiesc a lua aminte la pocăință. Și însemnează prin acestea pe cei ce s-au ridicat asupra Bisericii în felurite vremi, dar n-au putut a o birui, după oprirea și nelăsarea Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Însuși, Care zice: „Porțile iadului nu o vor birui pe dînsa.” Acest lucru l-a arătat încă și Psalmul de față.
7 Iar eu întru mulțimea milei Tale voi intra în casa Ta, închina-mă-voi către Sfîntă Biserica[COLOR=#800080][1][/COLOR] Ta întru frica Ta.
Zice: Dobîndind iubirea Ta de oameni și cu dreapta Ta fiind păzit, Ție Îți aduc închinăciunea cea necurmată în Biserica afierosită slavei Tale, purtînd întru mine frica Ta de-a pururea. Că, nădăjduindu-mă la iubirea Ta de oameni, nu voi suferi să o lepăd pe aceasta.
|