Psalm 4
TÎLCUIREA PSALMULUI 4 Întru sfîrșit, întru laude. Psalmul lui David. În loc de „întru sfîrșit”, Achila și Teodotion au tălmăcit: „făcătorului de biruință”, iar Simmah: „de biruință”. Și „întru sfîrșit” însemnează că cele proorocite se vor împlini după multe vremi mai pe urmă, iar David a mai-nainte grăit întru sfîrșitul Psalmului pentru învierea din morți, zicînd: „În pace voi adormi și voi dormi, că Tu, Doamne, deosebi întru nădejde m-ai sălășluit.”
Iar după ceilalți, Psalmul de față se aduce de către Fericitul David cîntare de biruință lui Dumnezeu, „Făcătorului de biruință”, după biruința asupra lui Avesalom, părîndu-li-se lor că s-a zis după risipirea războiului aceluia, pentru că, în Psalmul dinainte, Fericitul David a zis: „Mulți zic sufletului meu: Nu este mîntuire lui întru Dumnezeul lui”, iar aici zice: „Fiii oamenilor, pînă cînd grei la inimă? Pentru ce iubiți deșertăciunea și căutați minciuna? Și să cunoașteți că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său”. Deci în Psalmul acesta învață pe cei ce bolesc cu nedumnezeirea că El este Cel ce privește și ocîrmuiește toate; și, spre dovada învățăturii, le povestește pe cele de rînd pentru fiecare.
Cînd am strigat eu, auzitu-m-ai, Dumnezeul dreptății mele,
Învățați-vă - zice - din cele făcute de mine cum stă de față oamenilor Dumnezeul tuturor și îi aude pe cei ce Îl cheamă curat, că eu am dobîndit cererea îndată după ce I-am adus rugăciunea mea. Iar aceasta: „dreptății mele”, a pus-o în loc de: „al dreptei mele cereri”, căci nu era lucru al socotelii și înțelepciunii lui David să-și mărturisească lui-și dreptate și faptă bună. Și se aseamănă graiurile acestea cu cele zise de Dumnezeu prin Isaia: „Atunci Mă vei chema, și Eu te voi auzi. Încă grăind tu, voi zice: Iată, de față sînt.”
întru necaz m-ai desfătat.
Dumnezeul tuturor obișnuiește a slobozi să se întîmple Sfinților pricini de scîrbe, iar după iscusire[COLOR=#800080][1][/COLOR]și cercare, înalt propovăduiește pe nevoitori, și încă întru înseși ispitele le aduce toată mîngîierea. Aceasta ne învață aici și marele David, zicînd: Întru înseși necazurile am dobîndit ajutorul și mîngîierea Ta. La fel este și acea zisă a Dumnezeului tuturor către dumnezeiescul Pavel: „Destul îți este ție darul Meu, că întru neputință se face desăvîrșită puterea Mea.”
2 Milostivește-Te spre mine, și auzi rugăciunea mea!
Dreptul nu se satură de rugăciune, ci - rugîndu-se, și dobîndind milostivire și culegînd roadele rugăciunii - stăruie aducînd rugăciune, știind folosul ce va să fie de aici.
3 Fiii oamenilor, pînă cînd - grei la inimă? Pentru ce iubiți deșertăciunea și căutați minciuna?
O oameni! Cunoașteți din cele făcute pentru mine pe Ocîrmuitorul și Stăpînitorul tuturor: în ce chip privește cele omenești și dăruiește cererile celor ce se apropie cu sîrguință. Și lepădați deșartele voastre gînduri. Iar „grei la inimă” i-a numit după cuviință pe necredincioși, pe cei ce nu voiesc a căuta în sus către Dumnezeu și a vedea dumnezeieștile iconomii, ca și cei din metafora celor îngreuiați la cap din beție de vin, care, din aburii ce se ridică în sus de dedesubt, sînt siliți a închide ochii, și nu pot a-i deschide.
4 Și să cunoașteți că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său. Domnul mă va auzi cînd voi striga către Dînsul.
Nu așa prost m-a slobozit de primejdiile ce au căzut asupră-mi, ci m-a făcut strălucit și vestit prin biruință - căci aceasta însemnează cînd zice: „minunat a făcut”. Și așteaptă totdeauna, primind rugăciunile mele. Iar pe „cuvios”, iarăși l-a pus aici în loc de: „nevinovat, care n-a nedreptățit cu nimic pe vrăjmași, ci el s-a nedreptățit de dînșii”.
5 Mîniați-vă,
Aici, se cuvine a pune soroc, și apoi a le citi pe celelalte:
și nu păcătuiți,
Mîniați-vă - zice - și îngreuiați-vă asupra celor ce se scoală cu nedreptate asupra voastră, văzîndu-i bine-norociți. Dar să nu măriți răul cu rău, ispitindu-vă – și plecîndu-i și încredințîndu-i și pe alții - cum că toate se poartă nerînduite și nechivernisite. Pentru că se cuvine să facem împotrivă păcatelor noastre de peste zi, noaptea cerîndu-ne seama de la noi înșine:
de cele ce ziceți în inimile voastre, întru așternuturile voastre umiliți-vă.
Că vremea de noapte, fiind izbăvită de gîlcevile din afară, dă multă liniște gîndurilor. După cuviință, atunci a poruncit a face cercarea celor grăite sau lucrate ziua și a legiuit a vindeca rănile prin doctoria umilinței.
6 Jertfiți jertfa dreptății și nădăjduiți spre Domnul.
Și prin graiurile acestea leapădă slujba Legii, ca pe una de prisos, și legiuiește a aduce jertfa dreptății. Căci lui Dumnezeu Îi este mai dorită avuția dreptății - unită fiind cu ea și nădejdea spre Dînsul - decît toată jertfa de o sută de boi și de o mie de boi. Fiindcă mulți - și din Elini, și din Iudei și din ereticii ce cugetă cele împotrivnice - uneori doresc întreaga înțelepciune și dreptate, dar, fiind lipsiți de buna-credință, nu dobîndesc de aici nici un rod. Pentru aceea, Preasfîntul Duh poruncește, prin dumnezeiescul David, nu numai să jertfească jertfa dreptății, ci să și nădăjduiască spre Domnul. Așa zice și Stăpînul Hristos ucenicilor Săi: „Eu sînt Vița cea adevărată, voi – mlădițele, și Tatăl Meu este Lucrătorul. Toată mlădița ce nu aduce rod întru Mine, o ridică pe dînsa.” Și nu așa prost a zis „ce nu aduce rod”, ci „ce nu aduce rod întru Mine”, adică: „după poruncile Mele, după legiuirile Mele, cu credința cea întru Mine”, fiindcă unii par că se îngrijesc de fapta bună și fără mărturisirea întru Dînsul, pentru slava oamenilor.
Mulți zic: Cine va arăta nouă cele bune?
Însemnează pe aceia pe care i-a numit „grei la inimă”, ca pe cei ce se îngreuiază pentru ispitele de scîrbă ce cad asupră-le, și nu cred purtării de grijă a lui Dumnezeu și îndrăznesc a spune aceasta.
7 Însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne, dat-ai veselie în inima mea.
Deci unele ca acestea gîndesc și grăiesc aceia, iar noi, cei ce am primit strălucirea cunoștinței Tale de Dumnezeu și ne-am luminat cu razele Tale, întru înseși primejdiile ridicate asupra noastră avem destulă mîngîiere nădejdea spre Tine.
8 Din rodul grîului, al vinului și al untului de lemn al lor s-au înmulțit.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]cercare, probare, ispitire
|