Citand Grigorie:
Desi trebuie spus ca este o anomalie ca in Romania sa existe doua structuri bisericesti distincte, incalcand canoanele apostolice.
Da , se incalca canoanele apostolice referitoare la calendar si la postul Sf Apostoli(in BOR).
Referitor la bigotism...Daca o mama are un fiu care in post mananca lapte, oua, carne si ea nu mananca, inseamna ca ea e fanatica, habotnica? Nu prea cred... Eu zic ca acea mama nu face altceva decat sa respecte randuielile Sf Parinti referitoare la Posturile de peste an.
In vechime se accepta in situatii de urgenta si botezul prin stropire.In vremurile noastre, unele practici catolice au fost imprumutate de unii ortodocsi din zonele de interferenta (de granita).La noi in Banat si Crisana, din cate am auzit (zvonuri).
Zvonuri? Nu cred. Am vazut la televizor cum unul din membrii Sf Sinod al BOR (nu-i mai retin numele)a oficiat botezul prin stropire. Ce exemplu da acel Arhiereu la preotii tineri? La televizor a dat botezuri prin stropire oficiate de preoti. Asa ca nu cred ca la vremea actuala mai sunt zvonuri, ci sunt realitati. Si daca se continua asa, se va ajunge ca in occident: exceptiile se transforma in reguli.
|